Israel om atomforhandlingene med Iran: “En dårlig avtale kan bety et ensidig israelsk angrep”

obama-bad-dealsDen amerikanske viljen til å inngå et atomavtale med Iran som Israel oppfatter som en “bad deal” betyr ikke nødvendigvis kroken på døra for et ensidig israelsk angrep på Irans atomanlegg. I en uttalelse gjengitt i israelsk presse sier den israelske etterretnings-ministeren Yuval Steinitz at “alle muligheter ligger på bordet og at dette også inkluderer et ensidig israelsk angrep på Irans atomkapasitet ala det som ble gjennomført mot Irak i juni 1981 da israelske kampfly slo ut den irakiske atomreaktoren i Osirak. Både Israel og nasjoner som Egypt, Saudi Arabia og Kuwait frykter at USA er villig til å inngå en avtale med Teheran som innebærer at Iran beholder mye av sin atomkapasitet og at de bare vil trenge noen få måneder på å utvikle en atombombe dersom de bestemmer seg for det.

netanyahu.atom “Ingen avtale er langt bedre enn en dårlig avtale,” har Israels statsminister Benjamin Netanyahu sagt ved flere tilfeller. Israel frykter at amerikanerne vil komme til å annonsere en avtale som i realiteten er like substansløs som den berømte  Münchenavtalen som ble inngått mellom den britiske statsministeren Neville Chamberlain og Adolf Hitler i 1938. En avtale som etter kort tid skulle vise seg like lite verd som papiret den var skrevet på. Minister Steinitz sa torsdag at Israel vil forsøke å motstå enhver trussel både diplomatisk og også i forhold til etterretning. “Dersom vi ikke  har noe valg så har vi ikke noe valg, og vi holder alle muligheter åpne, inklusiv militære trekk,” sa den israelske etterretnings-ministeren som la til at “Israel ikke vil ta hensyn til amerikanske motforestillinger dersom man bestemmer seg for å anvende militære virkemidler for å uskadeliggjøre den iranske trussel. Operasjonen mot det irakiske atomanlegget i 1981 ble gjennomført uten at man hadde inngått avtale med USA og det samme kan skje igjen,” sa den israelske ministeren som lar det skinne gjennom at Israel er skeptisk til avtalen amerikanerne er i ferd med å inngå.

netanyahu_iranTorsdag kveld ble det kjent at amerikanerne og Iran er enig om et rammeverk for vider forhandlinger som skal fortsette i juni og den israelske statsministeren uttrykker stor skepsis og mener at verdenssamfunnet må sørge for at Irans atomvåpenprogram blir reversert samtidig som han gjentok kravet om at Iran må stoppe sin terror og aggresjon. I følge den israelske statsministeren er Iran tungt involvert i en rekke konflikter i Midt-Østen hvor krigen i Syria er den mest blodige. “Vi ser Irans fingeravtrykk både i Syria, Egypt, Irak, Libanon og også Jemen som nå er kastet ut i en blodig konflikt. “Enhver avtale må reversere Irans kjernefysiske evner betydelig og permanent,” sa Netanyahu sent torsdag kveld.

 

 

Én tanke om “Israel om atomforhandlingene med Iran: “En dårlig avtale kan bety et ensidig israelsk angrep”

  1. Da ble det en god avtale. For oss som har sett slutten av tv-serien “Homeland” var dette deja vu:-)

Det er stengt for kommentarer.