Israel: 6 av 10 innlagte med alvorlig Covid-19 er dobbeltvaksinert -gjennombrudds-infeksjon

I Israel er nesten 60 prosent av landets 514 pasienter med alvorlig covid-19 allerede vaksinert to ganger. Årsakene er vaksinens avtagende effekt og deltavarianten. Dette kommer fram i en artikkel publisert den 16.august.

Leger forsøker kontinuerlig å forstå mer om hvilke vaksinerte pasientgrupper som løper størst risiko for å utvikle alvorlige symptomer. Artikkelen publiseres etter flere nye tilfeller der covid-19-vaksinen har vist seg å gi mindre beskyttelse enn ventet, til og med mot de verste former for sykdommen.

«Det finnes så mange tilfeller av gjennombrudds-infeksjoner at de er i flertall, og mange av dem som legges inn på sykehus, er faktisk fullvaksinerte», sier Uri Shalit som er bio-informatiker ved Israels tekniske institutt i en artikkel i tidsskriftet Science.

En gjennombrudds-infeksjon innebærer at en person blir smittet av et virus, selv om denne personen er vaksinert mot viruset. Av de pasientene som blir smittet i Israel til tross for at de er vaksinerte, er rundt 87 prosent 60 år eller eldre og har fått to vaksinedoser for fem måneder siden eller mer. Disse resultatene viser at “gjennombrudds-tilfeller” ikke er så sjeldne som uttrykket antyder.

Avtagende effekt

Noa Eliakim-Raz som er sjef for covid-19-avdelingen på Rabin Medical Centre i Petah Tikva, sier at de fleste sykehusinnlagte, vaksinerte pasienter er eldre, har dårlig helse, er i noen tilfeller funksjonshemmede og trengte pleie også før infeksjonen.

Israel er et av de landene i verden med høyest vaksinasjonsnivå med rundt 5,4 millioner vaksinerte personer. Dette tilsvarer 78 prosent av alle som er 12 år eller eldre. Flertallet av befolkningen har blitt vaksinerte med Pfizers vaksine. Til tross for dette har landet en infeksjons-frekvens som er blant de høyeste i verden. Dette kan være et tegn på at vaksinens effekt er mindre overfor delta-varianten, som nå utgjør majoriteten av alle nye tilfeller av covid-19 i landet.

Antallet nye tilfeller i Israel har økt jevnt siden midten av juni. Majoriteten av de tilfellene som rapporteres, er hos uvaksinerte barn. Israelske myndigheter oppgir samtidig at uvaksinerte fremdeles har størst risiko for å bli innlagt på sykehus eller dø.

Doktor Rochelle Walensky som er direktør for Det amerikanske smitteverns-instituttet, CDC, sa ved en orientering den 18.august at tre nylig publiserte studier viser at effektiviteten av vaksinen mot covid-19, å beskytte mot infeksjon, minsker over tid. Til tross for at en vaksine gir økt beskyttelse mot sykehus-innleggelse eller død, er vaksinens effekt avtagende, også når det gjelder forebygging av alvorlig sykdom eller død.

«Til tross for at vaksinen fungerer bra for å forhindre innleggelse på sykehus, ser vi urovekkende bevis på avtagende effekt av vaksinen både over tid og mot deltavarianten», sier Walensky.

WHO: Vent med en tredje dose

Med tanke på antall israelere som er fullvaksinert og deltavariantens spredning, var gjennombrudds-infeksjoner uunngåelige. Dette har nå blitt sentralt i en global debatt om hvorvidt fullt vaksinerte land skal gi en tredje vaksine og i så fall hvem som skal få den.

Israel begynte i juli å tilby en tredje vaksine til personer på 60 og eldre og har siden ytterligere utvidet hvem som skal få den tredje sprøyten. Andre land, som Frankrike og Tyskland, har hittil begrenset de som skal få en tredje sprøyte til personer med dårlig immunforsvar.

Samtidig oppfordrer WHO alle land om å vente med en tredje dose til slutten av september. Det vil muliggjøre vaksinasjon av minst ti prosent av befolkningen i alle land i verden. WHO mener at mangelen på vaksiner globalt ikke gjør det mulig hvis land tilbyr en tredje sprøyte.

Amerikanske myndigheter har tatt et skritt til. De baserer nå sin plan for hvem som skal få en tredje sprøyte, på at vaksinens beskyttelse minsker over tid, selv for unge voksne. Derfor vil en tredje sprøyte bli tilgjengelig for alle amerikanere fra begynnelsen av september.

«Vi ser mye på andre land og er urolige for at selv vi kommer til å oppleve det som Israel nå ser, som er at infeksjonene blant vaksinerte personer blir verre over tid», sa Walensky ved orienteringen den 18.august, som svar på hvorfor amerikanske myndigheter nå anbefaler at en tredje sprøyte gis til de amerikanere som er vaksinert med vaksiner fra Pfizer eller Moderna.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *