Islamsk krig mot kristne fortsetter -22 åring drept av IS i Vest-Afrika

Den islamske staten Vest-Afrika-provinsen (ISWAP), som er en avlegger av terroristgruppen Boko Haram, har sluppet en video som viser henrettelsen av den 22 år gamle kristne studenten Ropvil Daciya Dalep. Han kom fra landsbyen Jing i Plateau-staten og studerte biologi ved universitetet i Maiduguri. Dalep ble bortført 9. januar i utkanten av Maiduguri som er hovedstad i delstaten Borno, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW. Han ble bortført sammen med den 20 år gamle zoologistudenten Lilian Daniel Gyang, også fra Plateau-delstaten. Begge var på vei tilbake til universitetet etter juleferien. En tredje person som ble bortført sammen med dem, ble senere løslatt, melder Stefanus-alliansen

Terroren mot kristne i Nigeria fortsetter og selv barn blir brukt som bødler mot de kristne. (Illustrasjonsfoto)

Videoen viser Dalep knelende, mens et maskert barn står bak ham med en pistol. Før Dalep ble skutt, begynte det maskerte barnet å synge på arabisk. Så gikk han over til hausa, det nest største språket i Nigeria, og hevdet at henrettelsen av Dalep var hevn for «blodsutgytelse», angivelig utført av kristne. Gutten sier i videoen at «dette er en av de kristne fra Plateau-delstaten. Vi sier til kristne, vi har ikke glemt hva dere har gjort med våre foreldre og forfedre, og vi forteller alle kristne rundt om i verden: vi har ikke glemt og vil ikke slutte. Vi må hevne blodsutgytelsen som er gjort av den som denne …» Dette er den andre videoen terrorgruppen ISWAP har publisert og som kobler henrettelser både til ofrenes tro og deres opprinnelse i Nigeria. En video som ble sluppet 22. september 2019, viste terrorister, utstyrt med AK-47, drepe to kristne, hjelpearbeidere – Lawrence Dacighir og Gedfrey Ali Shikagham. De omtalte dette som begynnelsen på «hevn mot kristne i Plateau-staten».

Anklager kristne i Nigeria

De påstod at kristne fra denne delstaten «dreper våre kvinner og barn og spiser kjøttet». Begge de drepte var fra Plateau-staten og var medlemmer av Church of Christ in Nations (COCIN).

Bortført pastor drept i Nigeria

I mellomtiden kom den sjokkerende nyheten om at Shekau-fraksjonen til Boko Haram 20. januar drepte lederen for Christian Association of Nigeria (CAN) i Adamawa, pastor Lawan Andimi. Før han ble henrettet, avviste Boko Haram et tilbud på 50 millioner naira (omtrent 1,25 millioner kroner). Pastor Andimi ble bortført 2. januar. Noen dager etterpå fortalte han i en video, sluppet av bortførerne, at han «hadde det bra fordi han var i Guds hender». Nå er han altså drept.

Flere drap på kristne i Nigeria
Drapet på pastor Andimi rettet også oppmerksomheten mot et annet drap – pastor Denis Bagauri ble drept 19. januar i sitt hjem i staten Adamawa. Han ble drept av ukjente bevæpnede menn. Den nasjonale presidenten i CAN, pastor dr. Samson Supo Ayokunle, utfordret den føderale regjeringen i Nigeria «til å være mer proaktiv» i å takle landets sikkerhetsutfordringer.

Dypeste medfølelse

CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Vi uttrykker vår dypeste medfølelse med familien til Ropvil Daciya Dalep. CSW er dypt bekymret over daglige rapporter om vold mot kristne i Nord- og Sentral-Nigeria, i områder som er under beleiring av en rekke væpnede ikke-statlige aktører. Vi støtter oppfordringen fra presidenten i CAN til president Buhari og regjeringen i Nigeria om å være mer proaktive når det gjelder å ta opp disse spørsmålene. Den fortsatte forverring av sikkerheten viser et presserende behov for en ny militærstrategi – for å sikre at sikkerhetsstyrkene har tilstrekkelig ressurser til å bekjempe enhver væpnet trussel og for å beskytte enhver innbygger, uansett tro eller etnisitet.»

Kilde: Stefanus-alliansen