Innflytelsesrik amerikansk megakirke pastor siktet for svindel etter å ha solgt store mengder verdiløse kinesiske obligasjoner

Pastor Kirbyjon Caldwell blir anklaget for å ha svindlet til seg mer enn en million dollar gjennom å selge verdiløse kinesiske obligasjoner. Foto: Facebook

Pastor Kirbyjon Caldwell som er en kjent skikkelse i det religiøse liv i Houston ble fredag anklaget for å ha solgt verdiløse kinesiske obligasjoner. I følge føderale myndigheter skal den 64 år gamle pastoren som leder “Windsor Village United Methodist Church in Houston” sitte tilbake med mer enn en million dollar i profitt på svindelen og flere investorer er blitt påført store tap. Den kjente pastoren som leder en menighet med mer enn 17000 medlemmer skal primært ha solgt de verdiløse obligasjonene til pensjonister og eldre som lot seg bedra av den veltalende og velkjente religiøse figuren.

Illustrasjonsfoto av en kinesisk obligasjon. Foto: KCRC

“Det at det var en kjent pastor med et godt navn og rykte som stod for salget av de verdiløse obligasjonene til eldre og uføre,” gjør saken svært alvorlig,” sier en talsmann for myndighetene. Pastoren som selv nekter for å ha gjort noe galt, har misbrukt sin posisjon og sitt embede i Guds rike, til å loppe sine kunder for penger gjennom å tilby dem disse verdiløse obligasjonene som ble utstedt i tiden før 1949 av den tidligere kinesiske republikken. Siden den tidligere kinesiske republikken ble veltet under Mao Tse Tungs revolusjon i 1949, har obligasjonene i realiteten null verdi og er knapt verd papiret de er skrevet på. “Disse obligasjonene ble utstedt av den tidligere kinesiske republikken, og når den ble veltet av kommunistene etter borgerkrigen, nektet de nye makthaverne i Kina å stille seg bak obligasjonene som var utstedt under Chiang Kai-sheks regime, disse har derfor ingen investeringsverdi,” sier statsadvokat Alexander C. Van Hook i Shreveport, Louisiana,” til media. Pastor Caldwell`s advokat hevder at hans klient, som blant annet har vært rådgiver for tidligere president George W Bush, ikke var klar over at obligasjonene var verdiløse, og at han selv hadde kjøpt obligasjonene for egne penger. “Min klient er 100 prosent uskyldig i disse anklagene,” sier advokat Dan Cogdekk i et intervju med lokalt TV. Han var selv den største investoren i disse obligasjonene og trodde at de var legitime,” sier pastorens advokat videre. Pastor Caldwell og hans medsammensvorne, Gregory Alan Smith, (55) vil når saken kommer opp bli siktet for 13 lovbrudd.

Taust fra kirken om deres svindelmistenkte pastor

Pastor Kirbyjon Caldwell Foto: kingdombuilders.com

Så langt har representanter for “Windsor Village United Methodist Church” nektet å besvare spørsmål om siktelsen mot deres mangeårige pastor. I følge menighetens nettside har  Kirbyjon Caldwell ledet menigheten siden 1982. I følge påtalemyndighetene skal pastoren og hans medsammensvorne bare i 2013 og 2014 ha solgt verdiløse papirer for minst 3,4 millioner dollar fra de 29 eldre investorene, som sitter tilbake med 100 prosent tap. Av de 3,4 millionene som utgjør 26,7 millioner kroner har de to brukt mer enn 1,8 millioner dollar eller 14 millioner norske kroner på seg selv. “Pastor Caldwell utnyttet det faktum at hans ofre var godtroende eldre som trodde at pastoren var en anstendig Gudsmann som ikke ville lure dem. De tok sørgelig feil. “Denne pastoren er ikke noe annet enn en kynisk svindler som utnyttet sine tillitsforhold og religiøse posisjon til å stjele fra gamle mennesker, og det er fullstendig umoralskt,” sier Eric Bustillo, som er direktør for “Miami Regional Office of the Securities and Exchange Commssion. Pastor Kirbyjon Caldwell som er gift og har flere barn er forfatter av den bestselgende boken “The Gospel of Good Success” som ikke kan karakteriseres som noe annet enn et verk påvirket av det moderne tros og velstands-evangeliet som har ødelagt alt sant åndelig liv i tusenvis av kristne forsamlinger verden over.