Omfattende israelske forberedelser for militæraksjon mot Gaza etter massive palestinske rakettangrep

Massivt palestinsk rakett-angrep mot byer i det sørlige Israel, Iron Dome antirakett-systemet skjøt ned 12 av 40 palestinske raketter, en skadd
hamas-rakett-terrorDet går mot en omfattende israelsk militær konfrontasjon mot Gaza etter at palestinske terrorister mandag har avfyrt innpå 40 raketter mot byer i det sørlige Israel. En israeler ble skadd da en rakett eksploderte i Ashdod. I løpet av en knapp halvtime avfyrte Gaza terrorister hele 30 raketter mot det sørlige Israel, melder det israelske forsvaret. Terrororganisasjonen Hamas som kontrollerer Gazastripen tok i kveld på seg ansvaret for de massive rakettangrepene som har eskalert betydelig den siste måneden. Rakettangrepene var rettet mot Ashkelon, Kiryat Malachi, Ashdod, Netivot, og Beersheba. Mandag kveld drøftet det israelske sikkerhetskabinettet hvordan Israel skal besvare den palestinske opptrappingen og besluttet og forsiktig trappe opp de militære gjengjeldelsene mot den palestinske rakett-terroreren. 

Tidligere Shin Bet sjef: Israel må akseptere at eneste løsning på rakett-problemet er å fjerne Hamas militære kapasitet fullstendig fra Gazastripen

Israel vurder nå for alvor en større militæroperasjon for å fjerne eller redusere Hamas og
rakett-regnandre terrororganisasjoners kapasitet til å fortsette å angripe det sørlige Israel med raketter. Før helgen ble det rapportert at en mulig våpenhvile var på trappene, men etter helgens massive palestinske rakettangrep og nattens dødlige israelske gjengjeldelse har Hamas mandag trappet ytterligere opp angrepene mot Israel. I følge det israelske forsvarets talsmann på Twitter har palestinske terrorister avfyrt minst 33 raketter og granater mot Israel siden midnatt og sent mandag ettermiddag angrep israelske fly flere mål nær Rafah ved grensene mellom Gaza og Egypt. I Sha’ar HaNegev hørtes luftsirene i ettermiddag og etter at Hamas tidligere mandag postet en You Tube video hvor befolkningen i Beersheba blir oppfordret til å flykte er det intet som tyder på at Hamas ønsker å roe konflikten.

“Vi må fokusere på hvordan vi kan ødelegge Hamas militære kapasitet på Gazastripen,” sa den tidligere Shin Bet sjefen mandag. “Dette er ikke et treukers prosjekt som “operasjon Cast Lead” i 2008 eller en åtte-dagers aksjon a la “Pillar of Defence” (2012) -for dette er et prosjekt som vil ta lang tid, dette er heller ikke et trekk vi kan unngå for selv om vi ikke kan knuse Hamas ideologi kan vi likevel ødelegge terrororganisasjonen,” sa den tidligere Shin operation-cast-leadBet sjefen til israelske medier. Det israelske forsvarets ledelse legger også til grunn at alt tyder på at Hamas ønsker å eskalere situasjonen ytterligere og at det også er derfor at forrige ukes egyptiske forhandlingsinitiativ skar seg. Derfor forbereder Israel seg for en videre eskalering som kan føre til en større militæroperasjon inne i Gaza og mandag kveld vil regjeringens sikkerhetskabinett igjen møtes i Jerusalem for å drøfte utviklingen. Forsvarsminister Moshe Ya’alon og sjefen for forsvarsstaben, Benny Gantz skal etter planen samles i IDFs hovedkvarter i Tel Aviv mandag. De to skal diskutere hvordan de fremover skal møte situasjonen med eskaleringen i sør, den spente situasjonen på Vestbredden og uroen i Jerusalem og andre arabiske byer i Israel. Israel har en rekke ganger de siste dagene signalisert en langt tøffere militær linje overfor Hamas dersom ikke rakett-angrepene avsluttes og det er intet som tyder på at Hamas ønsker å deeskalere.

Kaller inn reserverister 

idf.soldaterI følge en israelsk militær kilde har man nå kalt inn ytterligere 1500 reservister til tjeneste og disse vil komme puljevis til grenseområdene mot Gaza og vil kunne bli satt inn dersom Israel bestemmer seg for en større militær operasjon. Frem til nå har statsminister Netanyahu gjentatte ganger understreket behovet for tilbakeholdenhet og dette har gjort at Israel har mistet mye av sin avskrekkelseseffekt overfor terrorgruppene som opererer på stripen. Netanyahu’s tilbakeholdenhetspolicy overfor Hamas har skapt spenning internt i regjeringen som er splittet over hvordan man skal reagere på de mange rakettangrepene fra Gazastripen. Uenigheten er nå så sterk utenriksminister Liberman tidligere mandag opplyste at partnerskapet mellom hans Yisrael Beytenu parti og Likud nå er oppløst.

Omfattende israelsk respons og utenriksminister Liberman løser opp alliansen mellom  Yisrael Beytenu og en svekket Netanyahu

libermanDen palestinske terrororganisasjonen Hamas som har latt potensielt dødlige raketter regne over Israel de siste dagene sverger hevn etter at ni palestinere ble drept i natt i israelske gjengjeldelsesangrep mot Gazastripen. Også mandag har rakettangrepene fra Gazastripen fortsatt samtidig som alliansen mellom Netanyahu’s Likud parti og Avigdor Libermans Yisrael Beytenu parti når går i oppløsning. Den israelske utenriksministeren har vært svært kritisk til statsminister Netanyahu’s håndtering av de mange palestinske rakettangrepene den siste måneden. Oppløsningen av alliansen innebærer en ytterligere svekkelse av Netanyahu som er i ferd med å bli en belastning for Likud. Bruddet mellom Liberman og Netanyahu vil kunne styrke Yisrael Beytenu i forkant av et eventuelt nyvalg som ikke nødvendigvis ligger så altfor langt frem i tid.