Finansiere menigheter med lånte penger er risikosport og umoralsk -Hva mener du?

lånetilbudMåtte trekke omstridt lånepakke til finansiering av Kristiansand Filadelfia’s megabygg I dag kunne vi våkne til massive overskrifter både i Fædrelandsvennen og VG om at Filadelfia-menigheten i Kristiansand, i samarbeid med Spareskillingsbanken hadde inngått en avtale der medlemmer uten kontanter eller penger på bok, kunne fikse penger ved å ta opp lån. Målet var å sanke inn 25 millioner til teknisk utstyr til pastorenes drømmeslott, og menighetens representanter var så desperate etter cash, at de var villig til å kausjonere for lånene. Dette til medlemmer som ikke var i stand til å hoste opp 50 000, 100 000 eller 250 000 til en menighet som åpenbart har bygget for flott. Betingelsen for å kunne låne penger til gunstig rente var at lånet gikk rett i lommen til lederskapet som så skulle svi av 25 millioner kroner på teknisk utstyr til  monumentet, menigheten har bygd seg til “Guds ære”.

 

Imidlertid, noen timer senere kunne både VG og Fædrelandsvennen fortelle at Spareskillingsbanken etter de massive oppslagene og etter kritikk fra forbrukerrådet i filadelfia-kristiansandsamråd med menigheten trekker tilbake tilbudet. Men i Dagsnytt 18 forsvarte pinsemenighetens lederskap praksisen med å be folk ta opp lån for å hoste inn penger i det mange mener er et unødvendig prosjekt. Det har lenge vært kjent at pinsemenigheten i Kristiansand har svidd av store beløp på sitt nye gigantlokale i hjertet av Kristiansand. Et lokale som  inneholder langt mer enn et møtelokale og det som er nødvendig for drift av en menighet. At slikt koster penger er jo alle klar over, men når menigheten må gå ut med et slikt tilbud for å finansiere de siste 25 millionene til bruk av teknisk utstyr kan det kanskje virke som om menighetens lederskap og dem som står bak prosjektet har tatt vann over hodet.

Å oppfordre medlemmer som allerede fra før gjerne er nedsyltet i gjeld virker i mine øyne fullstendig tanketomt, og kanskje menigheten i stedet for å bygge et slikt gigantlokale på innsamlede midler og lån, burde ha bygd litt mer nøkternt dersom de ikke klarte seg med sitt forrige lokale som var relativt nyoppusset og ofte også bare halvfullt under møter. filadelfia.gammelMange menigheter rundt om i den fattige del av verden kunne bare drømme om å ha et slikt lokale pinsemenigheten i Kristiansand hadde og som nå er omgjort til et gigantbygg, men også et symbol på åndelig stormannsgalskap. Både kristne og ikkekristne reagerer på det eksklusive tilbudet fra Filadelfia Kristiansand og Spareskillingsbanken, og jeg siterer fra VG: “Religion = penger, penger, penger koste hva det koste vil. Grådigheten kjenner ingen grenser innen religionen. I religionens navn er alt tillatt, til og med det å gjøre folk til gjelds-slaver. SKAMMELIG. Folk tror at ved å gi penger (dumme som de er), så er de sikret billett til himmelen/paradis. Det står ingen ting i Bibelen om at man må gi penger for å komme til himmelen/paradis når man dør. Det å gi penger til ulike menigheter er kun for at de på toppen skal kunne leve et liv i sus og dus (skattefrie penger), mens undersottene lever i fattigdom. Bare en måte å kontrollere folk på,” skriver en av dem som har kommentert saken i avisens kommentarfelt. Og det er ikke vanskelig å forstå reaksjonen. Også lesere av Søkelys har reagert på nyheten om at menigheten oppfordrer sine medlemmer til å ta opp lån på en kvart million for å finansierer teknisk utstyr for 25 millioner, og undertegnede mener at Filadelfia og Spareskillingsbanken her har begått et alvorlig overtramp. Jeg tror ikke det er bibelsk å oppfordre folk til å sette seg i gjeld for å gi til en forsamling, da mange ting kan skje i løpet av årene som skal brukes på å betale ned lånet. Har man ikke råd til å gi uten å ta opp lån, bør man la være å gi, -er mitt syn -men hva mener du?

Sirkus Maldonado og pengegaloppen, -kristenlederne må slutte å tyne hjorden

Som kjent begynner sirkus Maldonado allerede i morgen tirsdag, og allerede har TV-kanalen blitt advart av mennesker om reagerer sterkt på den falske forkynnelsen som vil bli presentert fra Telenor arena de neste dagene. En epost fra en Søkelysleser til Visjon apostel-visjon-norgeNorge lyder slik: “Emne: Visjon Norge importerer frafall
Hei
Jeg og mange andre kristne med meg gråter når vi ser at Hanvold har innbudt denne tydelige falske profeten igjen. Han kommer med et falskt budskap om en velstand som bibelen ikke har lovet oss. Det forundrer meg at ingen i VN kan se galskapen i dette og sette foten ned. I fjor fortalte Maldonado at ufrelste skal legge eiendelene sine; biler, bedrifter, foran de kristnes føtter, all gjeld skal slettes m.m. Hvordan dere i VN kan
gå god for dette er meg en gåte. Hanvold importerer en falsk lære til landet, og kristenledere som burde visst bedre kaster seg på karusellen. Bibelen går sannelig i oppfyllelse når den sier at den sunne lære ikke skal tåles i endetiden,” skriver Søkelys leseren i sin epost til tv kanalen.  Og vi antar vår leser aldri får svar. Tiden er nå inne til å si til Guds folk: Slutt å finansiere slik åndelig forførelse. Slutt å finansier prosjekter som skal være store og fine, men som ikke ærer Guds navn. Millioner av kristne verden over lever i nød og fattig og under forfølgelse. Det er disse som trenger din hjelpende hånd! Ikke dagens apostler som kommer i egne jetfly. Ikke stormannsgale pastorer som bygger sine drømmeprosjekt. Sann Gudsdyrkelse er dette: “En ren og usmittet gudsdyrkelse for Gud og Faderen er dette: å se til farløse og enker i deres trengsel, å holde sig selv uplettet av verden. ( Jak 1,27) 

 

11 tanker om “Finansiere menigheter med lånte penger er risikosport og umoralsk -Hva mener du?

 1. Godt at det ble fokusert på dette. Det er ingen grenser for kreativiteten når det gjelder å loppe folk for penger, men denne var særdeles utspekulert. Håper virkelig ikke at andre menigheter kaster seg på noe slikt og lar medlemmer sitte med gjeld som det tar mange år å nedbetale. Det er alltid sjeler som er lett påvirkelige og som kan bli sittende igjen som gjeldsslaver.

  De på toppen mangler ofte samvittighet. I fjor profeterte Maldonado over Jan Hanvold. Han sa at Hanvold ikke må være redd for å spørre folk etter mer penger. Det vil si at Visjon Norge må bli enda mer kyniske og fantasifulle (hvis det er mulig) i sine innsamlingsmetoder. Håper folk snart får opp øynene.

 2. Umoralsk, uetisk og høyst klanderverdig av Spareskillingsbanken å inngå samrøre med Filadelfia menigheten.

  • Så sannelig umoralsk av Filadelfia også.

   Dette er noe av det groveste jeg har sett. Når situasjonen er den at gjelden i norske husholdninger er skyhøy og arbeidsledigheten stigende, er dette utidig og ansvarsløst av Filadelfia.

 3. Dette Har INGENTING med Bibelens og Evangeliets Gud å gjøre i det hele tatt!!!!!
  Jeg vil anbefale medlemmene å forlate denne menigheten som er menneskeverk med ledere som setter seg selv og sitt i Fokus.
  Det er selvinsatte falske hyrder. Og deres vei fører nedover og ikke oppover.
  I Bibelsk sammenheng bygger de på Essu’s fjell.
  “Kom ut fra henne, MITT FOLK” sier Ordet.
  Og Ordspråkene sier at “det er en vei som synes rett for et menneske, men enden på det er dødens veier”.,
  VÅKNE FOLKENS!! Før det er for sent.

 4. De ha sikkert gått på LEDERKURS eller blitt “COACHET” !!!! :-/
  Her er ikke lenger “DHÅ og vi har besluttet” – men “LA OSS BYGGE” –
  just som da de bygget Babels tårn i 1.Mosebok 11;1-9.

 5. Pastoren for menigheten sier frekt at han ikke har noen betenkeligheter. Nei, det er vel slik at de på toppen aldri har betenkeligheter når det gjelder hvordan de kan riste penger ut av folk.
  Se også på Hanvold. Han bruker alle suspekte metoder, til og med forkynnere med en falsk lære! I dansen rundt gullkalven er alt lovlig.

 6. Filadelfia-ledelsen har kanskje blitt inspirert av “Visjonnorge” eller stilftelsen “jesus leger”? Begge de nevnte har gjort ” gudsfrykten er en vei til vinning.” Eller er det feil å si det slik?

 7. La meg først si det slik. Av og til kan det bli nødvendig for en menighet og investere i nye lokaler. Og da må selvfølgelig medlemmene bidra med sin skjerv. Men det er grunn til mye bekymring når det bygges så stort og råflott at folk må ta personlige lån for å dekke det hele, og hva får man igjen dersom man la oss si, låner 100 000 og gir til forsamlingen og så faller i unåde hos det dynamiske lederskapet?
  Jeg vil heller gå i en menighet i et gammelt nedslitt lokale hvor mennesker har hjerte for evangeliet og sine medmennesker, enn i en luksusmenighet iskald og grådig og konstant på kollekt jakt.

Det er stengt for kommentarer.