Etter bråket i israelsk politikk: Høyresiden kan bli styrke

netanyahu-2014Høyresiden i israelsk politikk kommer styrket ut av de siste ukenes interne uro Netanyahu’s koalisjon som førte til at statsministeren tidligere denne uken sparket ut Yair Lapid og Tzipi Livni av regjeringen og bebudet nyvalg. Det vil bli holdt valg til Knesset 17 mars
De første meningsmålingene tatt opp etter de siste dagers dramatikk i Israel peker på at høyresiden vil bli styrket under nyvalget som vil finne sted i mars. Den kommende valgkampen vil etter alt å dømme bli beinhard og skitten og allerede nå hagler kritikken mot den israelske statsministeren som beskyldes for å sette egen maktposisjon foran landets interesser. Imidlertid peker de tidlige meningsmålinger på at Netanyahu kan ha gjort et smart trekk ved å ty til dette skrittet i en krisetid for landet. Meningsmålinger tatt opp de siste dagene kan tyde på at Netanyahu kan gå mot sin fjerde periode som statsminister.
På Kanal 10s måling tirsdag kveld fikk Likud  som er Netanyahus pari 22 seter, mot dagens 18. Det samme fikk de på Kanal 2s måling, mot 23 på Wallas måling, som ble tatt opp dagen etter. I dagens Knesset har Netanyahu vært avhengig av en bred allianse for å libermansikre seg flertall og dette har ført til stadig mer eskalerende uro internt. Primært har det vært partiene Yesh Atid, som er ledet av Yair Lapid, og “Hatnua” leder Tzipi Livni som har skapt trøbbelet for Netanyahu. Det har også vært noe knuter på tråden mellom Netanyahu og de to andre høyrepartiene og før sommerens Gazakrig bebudet Avigdor Lieberman at hans partis partnerskap med Likud var over. Under sommerens Gazakrig møtte den israelske statsministeren sterk kritikk for sin håndtering av krigen både fra Libermanns parti Yisrael Beiteinu og fra Naftali Bennetts “jødiske hjem”. På tross av denne turbulensen ser likevel høyresiden ut til å gå frem. En allianse mellom Likud og de to høyrepartiene samt et foreløpig navnløst parti som er i kommingen kan kunne danne en koalisjon med støtte fra 66-68 seter i nasjonalforsamlingen og dermed vil Netanyahu i sin fjerde periode ikke være fult så sårbar som under dagens situasjon.

Ut av Knesset?
Israelsk politikk kan ofte fortone seg noe uoversiktlig. Partier kommer og går, og alliansene beveger seg på kryss og tvers.Partiet Kadima, som nå avdøde statsminister Ariel Sharon opprettet etter interne konflikter i Likud risikerer å falle under sperregrensen og dermed ut av Knesset mens Kadimas tidligere partileder Tzipi Livni som tapte en livnimaktkamp internt i partiet mot  Shaul Mofaz i 2012 dannet sitt eget parti Hatnuah som står i fare for å forsvinne ut av horisonten etter 17 mars. Under en avskjedsseremoni i Justisdepartementet sa Livni til Jerusalem Post at hun nå begynte en kamp for sitt politiske liv. Bare noen timer før hun ble sparket tirsdag, gikk Livni hardt ut mot Netanyahu og anklaget regjeringen hans for både ekstremisme og paranoia, og uten evne til å bekjempe terrorisme og fremdeles opprettholde frihet og sionisme. Hun anklaget dessuten statsministeren for å sette ulike sektorer i Israel opp mot hverandre, og mente at Netanyahus lovforslag om å definere landet som jødisk innebar et brudd med tanken om å balansere sionisme mot demokratiske prinsipper.

Vekst for Naftali Bennett -nedtur for Avigdor Lieberman

bennettFor Netanyahu’s to nærmeste alliansepartnere, jødiske hjem og Yisrael Beitenu peker meningsmålingene for nedgang for Liebermanns parti som får 9-10 seter mot dagens 13. For Naftali Bennett og jødiske hjem ser situasjonen noe lysere ut da disse ser ut til å vokse fra dagens 12 plasser til 16 til 18 seter i nasjonalforsamlingen. En relevant meningsmåling ser slik ut:

22 [18] Likud (Netanyahus parti)
16 [12] Bayit Yehudi (jødiske hjem partiet til Naftali Bennett)
13 [–] New Kachlon Party (En nytt parti)
12 [15] Labor (Arbeiderpartiet)
10 [19] Yesh Atid (Yair Lapids parti sentrumsparti)
10 [13] Yisrael Beitenu (Libermans parti høyreparti)
08 [11] Shas (Ultraortodokst parti)
08 [07] Yahadut Hatorah/UTJ (religiøst parti)
06 [06] Meretz (et venstre parti)
05 [04] Hadash (venstre-sosialistisk parti)
04 [06] Movement (Hatnuah -Livnis parti)
04 [04] Ra’am-Ta’al (arabisk parti)
02 [03] Balad (arabisk parti)
00 [02] Kadima (Livnis tidligere parti)