Eksperter advarer mot massivt børskrakk, -tror aksjemarkedene vil stupe med 50 prosent

Det er bare et tidsspørsmål før aksjemarkedet vil stupe med 50 prosent eller mer, tror flere anerkjente eksperter innen børs og finans

wall-street-1929“Ingen behøver å være overrasket over et større og nært forestående børskrakk,” forklarer Mark Spitznagel, en kjent investor som selv tjente stort på å forutsi den finansielle katastrofen som rammet verden i 2008. “Faktum er at vi faktisk må forvente et slik kollaps,” sier Mark Spitznagel som ikke er alene om sin dystre spådom om et kommende krasj. (Foto er hentet fra You Tube og dokumentaren 1929 The Great Crash) Vi er igjen i gigantisk finansiell eiendoms boble,” advarer den sveitsiske finansielle rådgiveren og fondsforvalteren Mark Faber som mener det hele kan sprekke når som helst. Mark Faber som ikke nøler med å legge skylden på president Obama’s politikk med et enormt og kostbart statlig byråkrati, er også kritisk til sentralbankens risikable “lav rente” politikk, som han mener gjør det ulønnsomt å spare samtidig som ukyndige blir presset til å spekulere i aksjer eller fast eiendom.

En realitet vi ofte har sett opp gjennom de siste årene er at når småsparere kaster seg inn på aksjemarkedet og ut i risikable spekulasjoner, er det et tegn på at festen snart er over. De kloke og kyndige som har tjent penger gjerne først på nedturen og deretter på oppturene som følger et krakk eller sterk korreksjon er i motsetning til små-sparerne istand til å se de underliggende økonomiske tegn. “De stadige nyhetene om “Al Time High” som gjerne serveres i beste sendetid på nyhetskanalene er faktisk med på å lokke uerfarne ut i ville spekulasjoner som kan ende med buklanding. Warren Buffett skal i følge ryktebørsen nå være i ferd med å gjøre seg rede for et krakk. “Warren Buffett Indicator,” som også er kjent under navnet “Total Market Cap to GDP Ratio” varsler nå “selg, selg” og et kollaps kan skje når som helst. “Med et slikt krasj underveis har man i realiteten to valg, man kan enten selge seg ned eller ut nå, eller og forsøke å ri gjennom stormen som mange tror ligger like om hjørnet.

Peter Schiff: “Det verste ligger foran oss -problemene er nå større enn noensinne”

Fallende oljepriser, store internasjonale kriser, krisen i Ukraina, krisen i Midt-Østen, skyhøye boligpriser og enorme mengder statlig og privat gjeld er ingen god kombinasjon. Allerede nå ser vi flere tegn på at festen nærmer seg slutten og over hele den vestlige verden er små-sparere i større eller mindre grad tvunget ut i et spekulativt aksjemarkeder eller i en lånefinansiert eiendoms-boble. Den historisk lave renten har gjort det fullstendig ulønnsomt å sette penger i banken og dermed har små-sparere nærmest blitt tvunget til å ta større risiko for å få profitt. Små-sparere som har investert i aksjer eller fond gjør lurt i å raviselge seg ut av det hele før det krasjer, for når krasjet først kommer, vil det mest sannsynlig være for sent. En av dem som tror at større økonomisk sammenbrudd er like om hjørnet er Dr Ravi Batra som tidligere har sagt at et kollaps vil komme i løpet av 2016. I et intervju publisert den 16 oktober sier Dr Batra at all statlig stimulans langt fra har gjenopprettet tilstanden som den var før 2007 da finanskrisen brøt ut. Fakta er USA har flere fattige nå enn i 2006, flere som tjener mindre enn gjennomsnittet og fattigdommen har ikke vært verre på 50 år, hevder Batra videre. “Samtidig med dette ser vi en den kortsiktige gjelden er økende samtidig som folk flest må oppta store boliglån for å kunne komme seg inn på boligmarkedet. Svært mange familier sitter på stor gjeld både i form av boliglån og forbrukslån, og når kollapset, -med den etterfølgende ledigheten og fallet i boligprisene kommer, -vil mange komme til å slite skikkelig, og det store spørsmålet er ikke om det kommer et krasj, men når,” sier den kontroversielle økonomiprofessoren.

Har få våpen til rådighet -renten bør opp

Renten har tradisjonelt sett vært et av de viktigste redskaper man har kunne anvende for å søke å stimulere økonomien. Dersom økonomien går dårlig eller er i resesjon vil sentralbankene forsøke å stimulere økonomien med ett eller flere rentekutt. Et annet verktøy man har er å trykke opp papirsedler å kjøpe obligasjoner for på den måten å styrke bedriftenes økonomi. Begge disse verktøy har blitt brukt flittig de senere år, og ben-bernankeresultatet er en ekstrem lav rente over hele den vestlige verden. I Sverige satte de nylig ned renten til 0 prosent, men den amerikanske renten ligger rundt 0,25 prosent. Nylig signaliserte den amerikanske sentralbanken FED et ønske om å heve renten samtidig som de bebudet at policyen med å stimulere økonomien ved å kjøpe opp verdipapirer snart er over. Sentralbanken forsøker med dette å få lagt noen av verktøyene tilbake i verktøykassa samtidig som man håper å ha noen virkemidler å sette inn ved neste krise (Bildet viser den tidligere amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke). På tross av år med massiv stimulans til finans og næringsliv mener mange at denne politikken slett ikke har ført til noe annet at man skapt en kunstig økonomisk vekst, eller et nytt korthus som kan kollapse. Siden gjelden nå er langt større enn ved forrige krise, -tror mange at krisen som er like om hjørnet vil bli langt verre og mer smertelig enn katastrofen i 2007/2008. Dersom ikke renten kommer opp på 2006 nivå (rundt 5 prosent i USA) og noe tilsvarende her hjemme, vil sentralbankene ha lite å stille opp med når krasjet og krisen kommer.  Utsiktene til betydelig renteøkning syntes uhyre små akkurat nå, og det spørs og mange verktøy de har liggende i verktøykassa når katastrofen kommer. En av dem som spår et større sammenbrudd i økonomien er Peter Schiff som ble berømt for sine spådommer om krisen som kom i 2008 med den påfølgende globale finanskrisen tror den neste krisen vil kunne innebære et dollaren kollapser.

https://www.youtube.com/watch?v=ITDGI8Bm1Uk

 

4 tanker om “Eksperter advarer mot massivt børskrakk, -tror aksjemarkedene vil stupe med 50 prosent

 1. Jeg er overbevist om at det kommer et stort økonomisk krakk. Det som pastor Wilkerson skrev om i sin bok Visjoner på 70-tallet er nær for døren.
  Rabbi Jonathan Cahn har skrevet en utrolig bok, The Harbinger, der han trekker sammenligninger mellom Israel og USA, og viser hvordan Gud først advarer og maner til omvendelse med mindre ‘rystelser’. Dersom nasjonen fortsetter i synd vil den gå meget vanskelige tider i møte. USA under president Obama har utstøtt Gud fra det offentlige rom og vil betale en høy pris for det. Cahn viser at det store krakket muligens kommer i løpet av 2015. Dette vil også ramme Norge kraftig, vi er slett ikke ikke bedre enn amerikanerne.
  Jeg tror det er svært viktig å holde seg nær til Jesus i tiden som kommer. Vi må begynne å forberede oss på store økonomiske vanskeligheter.

 2. Litt om boka The Harbinger: Er det mulig … At det eksisterer et eldgammelt mysterium som skjuler hemmeligheten bak Amerikas fremtid? At dette mysteriet står bak alt fra angrepet den 11. september til den globale finanskrisen? At Gud nå sender et profetisk budskap som Amerikas fremtid står og faller på? Før nasjonen Israel i oldtiden opphørte å eksistere, viste det seg en rekke konkrete varsler og tegn som advarte om en kommende ødeleggelse – de samme ni varslene manifesterer seg nå i Amerika med dyptgripende forgreninger i forhold til Amerikas fremtid og endetidsprofetier. Mysteriene som åpenbares i Profetien ligger skjult i et eldgammelt bibelvers fra profeten Jesaja. De er så nøyaktige at de forutsier nyere hendelser i Amerika helt ned til selve datoen …det 3000 år gamle mysteriet som åpenbarte den eksakte datoen for børskrakket i 2008 …den eldgamle profetien som ble proklamert fra talerstolen i det amerikanske Senatet og siden oppfylt … og mer.

  Jeg anbefaler alle å lese denne boka. Den er oversatt til norsk med tittelen Profetien.

 3. Lurer på hva som vil skje med de 6000 milliardene som står på “oljefondet”?

  • Jeg har en følelse av at de kan være investert i en bygning uten solid grunnmur. Norge har investert enorme summer i aksjer, eiendom og obligasjoner, og kommer det et kollaps så vil verdiene stupe. Kanhende oljefondet vil bli som huset bygd på sandgrunn og når stormen kommer..faller det.. og fallet ble meget stort.

Det er stengt for kommentarer.