Debka: Ytterligere opptrapping av krisen mellom Russland og Tyrkia etter nedskytingen av russisk bombefly

Den bitre ordkrigen og militære sammenstøt mellom Moskva og Ankara tiltok fredag i putin-erdoganintensitet. Fredag kunngjorde den russiske generalen Evgeny Buzhinsky at Moskva som en følge av den tyrkiske nedskytingen vil komme til å foreta en rekke grep som innebærer elektronisk jamming og andre former for elektronisk krigføring, blant annet et spesielt fly med spesial utstyr ombord for å beskytte de russiske pilotene fra å bli truffet av raketter. Den russiske uttalelsen kom etter at Tyrkias president Tayyip Erdogan advarte Vladimir Putin mot å leke med ilden. Spenningen mellom Tyrkia og Russland fortsetter å øke, melder det israelske Debka fredag.

I følge det israelske Debka skal Tyrkia ha suspendert all flyging over Syria av frykt for å bli skutt ned av avanserte S-300 og S-400 raketter som nylig er blitt utplassert i Syria. Videre sa den russiske utenriksministeren at Visa frie reiser for tyrkiske borgere vil bli suspendert fra 1 januar. Torsdag skal russisk politi ha pågrepet 39 tyrkiske borgere som deltok på en landbruksutstilling med den begrunnelsen at de ikke har tillatelse til å inngå business kontrakter i Russland. Moskva annonserte også at de vil ha strengere kontroll av importert mat og landbruksprodukter og oppfordret russiske turister til å finne andre reisemål enn Tyrkia. Mer enn 1000 vogntog med tyrkiske landbruks og industriprodukter tiltenkt det russiske markedet står nå fast ved grensen mellom Russland og Georgia. Samtidig som Erogan truet den russiske lederen ba den tyrkiske presidenten også om å få til et møte med Putin under klimakonferansen i Paris i neste uke. “Han må først beklage nedskytingen av det russiske bombeflyet,” sa Putins talsmann Yiri Ushakov fredag. Han la videre til at i Paris vil Putin møte Israelsk statsminister Benyamin Netanyahu for å diskutere den syriske krisen og konflikten mellom Israel og palestinerne. Han vil også ha et møte med den tyske Angela Merkel for å drøfte konfliktene i Syria og Ukraina.

https://www.youtube.com/watch?v=-jrTunF_gAM

Ikke krig over nedskytingen

Samtidig som Russland understreker at de ikke planlegger noen krig med Tyrkia over nedskytingen, har man gjennom de siste to dagene sett at Putin har sagt en ting og gjort noe helt annet. Selv om Russland tydelig har sagt at de ikke ønsker militær konflikt over det tyrkiske dolkestøtet i ryggen, fastslår Debka’s militære kilder at siden onsdag kveld har russiske bombefly bombet hver eneste tyrkisk kjøretøy som har stått stille eller beveget seg på syrisk jord. I følge Debka skal de ha bombet grenseovergangen ved Bab al-Hawa, samt lastebiler og traktorer som tilhører Turkish Humanitarian Relief Foundation som befant seg på den syriske siden av grensen. Det var denne gruppen (en terroristgruppe forkledd som hjelpearbeidere) som for fem år siden stod bak den berømte flåtekonvoien som forsøkte å knekke den israelske blokaden av Gaza. 12 såkalte “hjelpearbeidere” les terrorister ble drept i sammenstøt med israelske soldater og hendelsen forsterket riften som eksisterte mellom Jerusalem og Ankara. Den tyrkiske lederen sa da at han var ukjent med organisasjonen selv om det er påvist sterke bånd mellom presidenten og den forkledde terrorgruppen. Putin har ikke kommet med noen anklager. Han bare sende sine bombefly for å ødelegge organisasjonens kjøretøy og bombe i stykker parkeringsplassen på den syriske siden av grensen. Han har også ikke vært villig til å telefonen når Erdogan har forsøkt å ringe ham.

https://www.youtube.com/watch?v=k6kodDb2Dwo

Alt dette er omstendigheter som avdekker en veldig aktiv krigføring mellom de to landene, riktignok på syrisk jord -etter at de tyrkiske jagerflyene skjøt ned det russiske bombeflyet. I tillegg til å straffe den tyrkiske presidenten, er Russlands den massive militæroperasjon i Syria et ledd i forsøket på å knuse opprørsgrupper som kjemper mot president Bashar Assads regime. Tunge bomber har i løpet av de siste dagene falt over opprørs-posisjoner langs den tyrkisk/syriske grensen og i realiteten kuttet over forsyningslinjene til titusener av opprørere som får sine forsyninger av våpen, mat og ammunisjon fra Tyrkia. Dette betyr at disse ikke lenger har noe sted å sende sine sårede til eller trekke seg tilbake til som tidligere, da de trakk inn på tyrkisk jord når det buttet. Etter en uke eller to med intense russiske luftangrep mot tyrkiske forsyningskonvoier som krysser grensen inn til Syria er det forventet at den syriske hæren, Hizbollah og iranske styrker iverksetter en større operasjon for å knuse de tyrkisk støttede opprørere, skriver Debka videre. Det mest sannsynlige scenariet er at Russland vil fortsette å bombe også de opprørere som får våpenhjelp fra  USA, Frankrike, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Israel. Det er spennende tider vi lever i. Det er i hvert fall helt sikkert.