CNN om Ukraina krisen: Går mot full borgerkrig, -10 rapport drept i Ukraina søndag

Pro-russiske separatister håper Putin sender russiske styrker inn for å hindre en ytterligere opptrapping av konflikten 

Russian_Forces_Comp_552770aKrisen i Ukraina har gått fra ille til verre og man frykter nå at det hele skal utvikle seg til full borgerkrig. I løpet av de siste 48 timer skal innpå 50 mennesker være drept i konflikten som nå minner mer og mer om borgerkrig. På den ene siden proklamerte Ukrainas innenriksminister lørdag at de militære operasjonene i øst ville fortsette, og vi vil ikke stoppe, – var ordene fra regjeringen i Kiev. På den andre siden svarer de pro-russiske separatistledere i Luhansk med at man er i ferd med å danne en hær for å marsjere mot Kiev.

Disse og andre uttalelser tyder på Ukrainas fremtid kommer til å inneholde enda mer uro, mer slåssing og mest sannsynlig at det vil ende i en fullskala borgerkrig, og en større internasjonal krise. USA og EU er dypt splittet over hvordan vesten skal takle den eskalerende krisen, og mens Obama søker å få til mer omfattende sanksjoner mot Russland som er dypt involvert i krisen, leter gassavhengige EU land desperat etter en fredelig løsning på konflikten.

Ber Putin sende inn tropper

Den ukrainske militæraksjonen som ble iverksatt fredag og som har pågått også lørdag var en strek i regningen for Putin som så for seg et scenario hvor de pro-russiske aktivistene uten nevneverdig motstand fra Kiev kunne fortsette å “befri” stadig større områder av Øst putin-cryingUkraina uten de helt større blodsutgytelsene. Imidlertid ble Putins drømmer avbrutt fredag da ukrainske styrker satte i gang en større operasjon for å ta tilbake kontrollen over offentlige bygninger som var overtatt av pro-russisk milits.Den ukrainske regjeringen har mest sannsynlig fått klarsignal fra Washington til å iverksette sin antiterroraksjon mot de pro-russiske opprørere som har nektet å etterleve den nå avdøde Geneve avtalen. Mens den vestlige verden skrekkslagent bivåner det som nå utspiller seg Russland og NATO landene Polen og de baltiske staters bakgård står Russland fremdeles rede til å sende inn store militære styrker på ukrainsk jord dersom det hele fortsetter å spinne ut av kontroll. En slik russisk intervensjon kan bli påkrevd dersom blodet fortsetter å renne i den østlige del av Ukraina. Selv Hussein Obamas siste trusler om tøffere vestlige sanksjoner vil neppe stoppe Putin fra å gripe inn dersom den russiske presidenten finner de nødvendig og tjenlig.

Det avgjørende punktet

Det er lite tvil om at Russland vil finne på å gå inn dersom dødstallene fortsetter å stige som en følge av den ukrainske operasjonen. Selv om det er vanskelig å spå om fremtiden vil et fortsatt blodbad i den østlige del av Ukraina helt klart bringe Russland inn på banen for å avverge en blodig borgerkrig.Søndag har kampene fortsatt i blant annet byen Luhansk hvor en person skal være drept og flere skadd i skuddveksling.