Avigdor Liberman: Vi må vurdere å ta tilbake kontrollen over Gazastripen

Den israelske utenriksministeren mener Israel bør ta kontrollen over Gazastripen for å stanse rakett-terroreren mot Israel

Israels utenriksminister Avigdor Liberman tar nå til orde for at Israel må sende styrker inn på Gazastripen for å ta tilbake kontrollen over området som nå er under kontroll av den avigdor_lieberman-landscapepalestinske terrororganisasjonen Hamas. I de siste ukene har et femtitalls raketter blitt skutt ut fra den Hamas kontrollerte stripen og for den israelske regjeringen er de stadige rakettangrepene blitt et voksende problem med en opinion som krever at regjeringen gjør noe mer effektivt enn å bombe tomme bygninger og rakettutskytningsramper. Både den israelske befolkning og offentlige myndighetspersoner tar nå til orde for å gjennomføre en større operasjon for å få slutt på rakettangrepene som i går førte til at fire personer ble skadd, da en israelsk fabrikk i Sderot ble truffet og brant ned til grunnen. Utenriksminister Avigdor Liberman sa under en pressekonferanse søndag at israelske militære må ta kontroll over Gazastripen.

Over et dusin raketter ble avfyrt mot det sørlige Israel fra Gaza i løpet av helgen, hvorav ett traff en malingsfabrikk som brant opp og skadde fire personer. Israelske jagerfly gaza-angrepresponderte raskt ved å angripe 12 forskjellige mål på stripen, inkludert skjulte rakettutskytningsramper og bygninger knyttet til terroraktivitet. “Vi må bestemme om vi er på vei mot en slik scenario at vi er tvunget til å ta tilbake kontrollen over Gazastripen,” sa den israelske utenriksministeren i et intervju med forsvarets radio. “Vi har sett at begrensede militære operasjoner bare styrker Hamas og et alternativ er å re-innta Gaza, sa Liberman  Den israelske statsministeren sa søndag under regjerningsmøtet at “vi er forberedt på å utvide våre militære operasjoner etter som behovene melder seg. Økonomi minister Naftali Bennett besøkte Sderot søndag og sa at Israel ville sørge for at våre fiender blir tvunget til å gjemme seg i bunkere. “Denne helgen har Israel bevist at IDF hender kan nå hvorsomhelst,” sa Bennett i følge Ynet. Israel trakk seg ut av Gaza i 2005 og etter det har Israel gjennomført to større militære operasjoner mot Gaza som ble avsluttet etter amerikansk press.

Hamas trapper opp

Det har vært en betydelig økning i tallet på rakett skutt mot Israel den siste måneden og i kassam-rakettjuni har mer enn 60 raketter blitt skutt mot Israel som har svart med flere flyangrep. Den mest påtagelige økningen kom mens Israel gjennomførte et omfattende søk etter tre bortførte gutter som man antar er kidnappet av Hamas eller en annen militant palestinsk terrorgruppe. Borgemesteren i Sderot, Alon Davidi etterlyser nå en utvidet militæraksjon på Gazastripen. “Til forsvarsministeren, statsministeren, utdanningsministeren og til deg Naftali Bennett vil vi si tydelig: “Løsningen på å bringe fred til det sørlige Israel er en omfattende militæroperasjon på Gazastripen. Det er det som skal til,” sa den israelske borgemesteren til pressen.

Mange konflikter i regionen kan virke fordelaktig

De mange branner som nå truer Midt-Østen som region vil kunne være fordelaktig for Israel med tanke på mediaoppmerksomhet. Med en borgerkrig rasende i Syria og krisen i Irak over ISIL som nå utkjemper blodige kamper med irakiske styrker vil en krig mellom Israel og Hamas bare bli en av flere i nyhetsbildet. Hittil har vestlige medier vist liten interesse fra å rapportere fra den eskalerende situasjonen mellom Israel og Gaza og en missing-teensstørre militærkonflikt mellom Israel og det Iran støttede Hamas vil måtte kjempe om plassen i nyhetsbildet sammen med krisen i Ukraina, borgerkrigen i Syria og den stadig mer farlige situasjonen i Irak. “Hamas og de andre palestinske terrororganisasjonene gjør klokt i å trappe ned konfliktnivået mellom dem og Israel og man gjør også klokt i å slippe fri de tre kidnappede tenåringene, Eyal Yifrach (19), Naftali Frankel (16) og Gilad Shaar (16) som har vært savnet siden torsdag 12 juni da de ble kidnappet fra jødisk kjerneområde i Judea og Samaria.

Blir ikke forundret dersom Israel slår skikkelig tilbake

De siste to israelske militæraksjonene mot Gaza-terroren har bare hatt begrenset suksess. Begge operasjonene, den første i 2008/2009 og den andre i november 2012 ble avsluttet mye for tidlig etter amerikansk press og man oppnådde ikke å påføre Hamas langvarig skade. Selv om en større militæroperasjon mot Gaza “sitter langt inne” i den israelske regjeringen er det nå påtakelig at Israel har mistet mye av sin avskrekkende effekt overfor de ulike terrororganisasjonene som anvender Gazastripen som en eneste stor rakettutskytningsrampe. Etter 60 rakettangrep, hvorav flere har ført til personskade og materielle ødeleggelser er det ikke tvil om at Israel igjen seriøst ser på planer om en større operasjon mot Gaza. En slik operasjon vil før eller siden måtte komme, og kanhende Israel vil kunne slå to fluer i ett smekk, svekke Hamas militært for lang tid og samtidig finne og straffe de som har bortført og kanskje skadd de tre israelske guttene fra Judea og Samaria.