Angst på Wall Street etter at Dow Jones har stupt med nærmere 2000 poeng på to dager

Det råder nå stor nervøsitet blant investorene på Wall Street etter at Dow Jones indeksen har falt med nærere 2000 poeng på to dager. Både Nasdaq og S&P 500 har falt betydelig de siste dagene og oljeprisen duppet tirsdag under 50 dollar. Også de amerikanske rentene er på rekordlave nivå og mandag nærmest kollapset den såkalte “Yield curve” og også i obligasjonsmarkedet er det nå frykt for at USA er i ferd med å gå i resesjon. Mens enkelte røster hevder at uroen vi ser i markedet er et symptom på at USAs økonomi er på vei mot resesjon, gir andre skylden på Koronaviruset og frykten for at viruset vil føre til en nedgang i verdensøkonomien. For president Trump er Korona-viruset godt nytt dersom den amerikanske økonomien skulle gå inn i resesjon, fordi viruset vil få skylden for nedturen som har senket verdier av aksjer med 6 prosent på to dager.

Børsraset på Wall Street mandag og tirsdag viser hvilken frykt markedet nærer for Korona viruset og frykten for en global økonomisk nedtur. Bare på to dager med handel er S&P 500-indeksen, som består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA, ned over seks prosent. Den industritunge Dow Jones-indeksens samlede poengfall de to siste dagene er det største noensinne, ifølge Marketwatch. Selv om det primært er høy offentlig og privat gjeld som burde skape frykt blant investorene, er det likevel Korona viruset og frykten for en global nedtur og epidemi som får skylden for de kraftige fall på verdens børser. Også oljeprisen har måttet tåle kraftige fall, og en periode ble amerikansk råolje solgt for under 50 dollar fatet. Ved stengetid kostet et fat råolje 50,15 dollar, mens Brent spot ble solgt for 54,96 dollar. Både oljepriser, gull, platina, bitcoin og sølv falt i verdi tirsdag og i løpet av de siste 48 timene har verdien av det norske oljefondet som er tungt inne i aksjer sunket med omkring 6 prosent. “Nedsalget i aksjemarkedet forklares med frykt for i hvor stor grad coronaviruset som nå herjer vil påvirke den globale økonomiens vekst. Det blant annet som følge av at smittetilfellene utenfor Kina øker. Tirsdag advarte amerikanske helsemyndigheter også om at det er sannsynlig at viruset vil forårsake en global pandemi,” skriver E24. I amerikanske medier advarer stadig flere om faren for en amerikansk resesjon med de negative følger det vil få for amerikanske forbrukere. Veksten i amerikansk økonomi har vist en fallende trend og den amerikanske presidenten har gjentatte ganger kritisert sentralbanken for å ikke å være aggressive nok med å kutte rentene. Allerede mandag kveld signaliserte sentralbanken at sjansene for nye rentekutt er økt betraktelig som en følge av nedturen i aksjemarkedet, og flere antyder at USA snart vil være blant de land som må ty til negativ rente. Hovedproblemet er ikke Korona viruset men gjeldsboblen, sier Gregory Manarino i Traders Choice i sin video-oppdatering om dagens marked. Manarino tror at sentralbanken vil forsøke å stimulere økonomien med den samme medisin de har brukt hele tiden. Nemlig å tilføre mer billig kreditt og dermed fortsette å blåse opp gjeldsboblen. Det store spørsmålet er ikke om denne boblen vil briste, men heller når…

Én tanke om “Angst på Wall Street etter at Dow Jones har stupt med nærmere 2000 poeng på to dager

  1. Det er godt kjent at USAs økonomi er helt elendig og et krakk kan komme før eller senere. For noen dager siden gikk tidligere finansminister Kristin Halvorsen ut i media og fortalte at coronaviruset kan medføre en finansiell krise.
    Jeg minnes også ordene fra en annen tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen – før han ble finansminister og ” bare ” var vanlig stortingsrepresentant : – Å satse pæææng på børsen ; er som å gje havre til en dau hest !

    Pensjonsfond Utland har således i stort omfang gitt havre til denne døde hesten. Sjefen der har nylig sagt opp stillingen sin og kunne i den sammenheng opplyse at dette fondet nå passerte 10.000 milliarder kroner. Han ” glemte ” å opplyse om at 3.000 av disse milliardene skyltes den historisk lave kronekursen.
    Jeg stoler heller ikke på bankene i Norge : Det er slett ikke mange år siden en av de største bankene i Norge var konkurs og måtte reddes av staten. Da tapte aksje-eierne hver eneste krone i aksjekapital – mange Oslofolk hadde kjøpt slike aksjer som var ” sikkert som banken “. De skulle spe på sin pensjon med aksjeutbytte….
    Norges største skadeforsikringsselskap Storebrand var på konkursens rand for en del år siden – og måtte reddes av staten. Før den tid gikk skadeforsikringsselskapet Dovre konkurs og ble reddet av de andre skadeforsikringsselskapene.

Det er stengt for kommentarer.