Aksjemarkedet innledet 2016 med kraftige fall

michael-snyder-picMichael Snyder, økonom og redaktør for The Economic Collapse Blog har gjentatte ganger i løpet av 2015 advart om at uroen på verdens børser ikke var over med høstens brutale uro. Snyder sa i slutten av oktober i 2015 at verden gjennom de siste 60 dager har vi vært vitne til det mest omfattende globale fallet i aksjemarkedet siden 2008, og økonomen er mer sikker enn noen gang på at vi står foran et økonomisk kollaps. Børsåret 2016 starter med et stort, kraftig smell som ble utløst etter et mer enn 7 prosents krasj i det kinesiske aksjemarkedet.  -Det er en begredelig start på det nye året. Vi får virkelig håpe at dette ikke er noe vi vil oppleve resten av året, sier meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets til E24.

børskrasj-kinaÅrets første børsdag ble en blodrød affære for verdens aksjemarkeder. Den omfattende børsnedturen kom etter at det kinesiske aksjemarkedet reagerte på elendige produksjonstall med å dumpe aksjer. Shanghai børsen krasjet med over 7 prosent og handelen ble stanset i 15 minutter i et forsøk på å dempe fallet. Det kinesiske krasjet forplantet seg deretter videre til de andre asiatiske land hvor Tokyobørsen var ned over 3 prosent, i Hong Kong stupte markedet med 2,68 prosent. Også Europa ble rammet av Kina-syken og hardest rammet var børsen i Tyskland som stupte over 4,2 prosent. Storbritannia var ned 2,4 prosent, Paris var ned 2,5 prosent, mens Oslo børs bare var ned 1,58 prosent hjulpet av oljeprisene som var midlertidig opp tidlig mandag. Senere på dagen snudde prisene på olje i takt med fallene i aksjemarkedet og er ned mer enn 2 prosent. På Wall Street åpnet markedet med et stort “sell-off” og både Dow Jones indeksen, Nasdaq og S&P500 er ned med over 2 prosent. Mye kan tyde på at 2016 i likhet med 2015 vil bli et år preget av massiv børsuro, rykter om kollaps og en børs som er svært følsom for krisen i Midtøsten og en mulig krigsfare mellom Iran og Saudi Arabia. Michael Snyder skriver i sin oppsummering av 2015 dette: “Jeg kan ærlig talt ikke forstå “ingen ting skjedde” flokken som har hovert i etterkant av august og september. Tallenes tale viser tydelig at en global finansiell krise hadde sin begynnelse i 2015 og truer nå med å eskalere betraktelig mens vi nå er gått inn i 2016.” I løpet av høsten 2015 ble milliarder av dollar bokstavelig “visket ut” på verdens aksjemarkeder og verdien av olje falt med hele 35 prosent i løpet av 2015.

Sentralbankene regulerer

Å trykke penger er som kjent et av de verktøy de ulike sentralbankene har i sin verktøykasse. I 2015 gikk pengetrykkingen på fullt og dette ser ut til å fortsette i 2016. Gregory Mannarino kommenterte tidligere mandag kveld dagens massive “sell of” på verdens børser og han forteller her at verdensøkonomien er begynt å kjøles ned. Samtidig ser vi sentralbankene trykker penger som aldri som før. “Vi har i realiteten ikke et fritt marked, sentralbankene administrerer alt. sier Mannarino som mener at FED manipulerer markedet av politiske grunner.

https://www.youtube.com/watch?v=lGe6JbJ4v7c

Én tanke om “Aksjemarkedet innledet 2016 med kraftige fall

  1. Under perioden til president Obama fra 2009 har det amerikanske aksjemarkedet doblet seg i verdi til i dag. Når en dobling skjer på så kort tid, bør man også kunne forvente en liten korreksjon når det oppstår litt skjelvinger i det kinesiske akjsemarkedet. Verre er det ikke.

Det er stengt for kommentarer.