Iran og Saudi-Arabia i dyp konflikt -et nytt stykke av en stykkevis tredje verdenskrig?

Krisen som nå stadig eskalerer mellom Iran og Saudi-Arabia kan potensielt utvikle seg krise-saudi-irantil krig mellom de to muslimske statene. Krisen eskalerte ytterligere søndag da Saudi-Arabia brøt de diplomatiske forbindelser med Teheran. Den stadig mer farlige situasjonen begynte etter at Saudi-Arabia henrettet 47 sjiamuslimske dødsdømte som var anklaget for terrorisme. En rekke sjiamuslimske ledere, deriblant det iranske reagerte med sterke fordømmelser og rasende demonstranter stormet lørdag den Saudi-Arabiske ambassaden i Teheran. Det Sunni muslimske kongedømmet reagerte søndag sterkt på stormingen av deres ambassade og offentliggjorde søndag at landet brøt alle bånd med Iran.

De iranske diplomatene ved Irans ambassade i Saudi-Arabia har fått 48 timer til å forlate landet, og en rekke vestlige ledere oppfordret søndag partene til å dempe spenningene og forhindre at dette utvikler seg til militær konflikt. Det Sjia muslimske Iran og det Sunni muslimske Saudi Arabia er dypere fiender og står begge på hver sin side i konflikten i Syria og krigen i Jemen. Fiendskapet mellom de to muslimske nasjonene har vært langvarig og mange ting kan tyde på at dette kan bli et nytt stykke i den stykkevise tredje verdenskrig pave Frans snakket om i fjor høst. Det vi ser skje i Obama_bowingMidtøsten er en region full av indre spenninger, væpnede konflikter hvor Vesten og Russland er involvert på hver sin side i konflikten. Iran nærer som kjent tette bånd til Russland og Vladimir Putin, mens Saudi-Arabia som er et brutalt diktatur som henretter og halshugger dissentere og kristne, støtter seg militært på USA. Som kjent er det svært tette bånd mellom USA og det Saudi-Arabiske kongeriket, noe som kan illustreres med et bilde hvor USAs Barack Hussein Obama bøyde seg for den nå avdøde Saudi-Arabiske kongen.

På hver sin side i konfliktene

Iran og Saudi-Arabia har lenge stått på hver sin side i de mange konfliktene som preger Midtøsten etter at den arabiske vår slo feil. I Syria står Saudi-Arabia sammen med de styrker som vil fjerne president Assad fra makten, og Saudi-Arabia har i likhet med Tyrkia blitt beskyldt for å finansiere å støtte IS eller den islamske staten. Iran på sin side er en tett alliert av president Bashar Assad og utkjemper sammen med Russland, den syriske regjeringshæren og Hizbollah, en blodig krig mot ulike syriske opprørsgrupper. I Jemen er Saudi Arabia tungt involvert i en krig mot Houthi-opprørere og deltar aktivt med omfattende luftoperasjoner til fordel for regjeringen. Iran på sin side yter militær og finansiell hjelp til Houthi opprørerne og sa søndag at Saudi-Arabia ville komme til å betale en høy pris for lørdagens henrettelser. Slik kommenterer pastor Paul Begley den siste utviklingen

I videoen nedenfor forklares den bitre konflikten mellom Iran og Saudi Arabia på en lettfattelig og kort måte

https://www.youtube.com/watch?v=G-dMM3HRnhY

 

5 tanker om “Iran og Saudi-Arabia i dyp konflikt -et nytt stykke av en stykkevis tredje verdenskrig?

 1. Torstein: du skriver at “det som står i profetien er at Messias (Israels store leiar i endetida) vil stå fram dette året der Iran og SaudiArabia kjem i krig”.
  Torstein, hør nå. Dette er viktig. Messias har allerde stått fram. Han stod fram for 2000 år siden. Han heter Jesus. Han vil riktignok komme tilbake i endetiden, men han har allerede stått fram. Den Messias du tydeligvis venter på blir i kristen termonologi kalt Antikrist. Altså motsatsen til Messias. Satans versjon av Messias. Du er forført og må vende om. Å tro at Antikrist er Messias vil koste deg sjelen og det evige liv i Guds rike.

  • Torstein, evangeliet om Jesusbarnet er historien om Gud som ble menneske. Jesus er den sanne Messias, Han er den Gud utpekte og har intet med Tammus og Himmeldronningen å gjøre. Hele Bibelen er Guds Ord, loven, profetene, evangeliene og Paulus brev. Guds Messias stod som kjent som Oddgeir rettelig påpeker, frem for 2000 år siden. Hans navn er Jesus Kristus og som kristne er det han vi fastholder og dyrker. Dersom det står i profetiene at Messias kommer i det året det blir krig mellom Iran og Saudi-Arabia er jeg redd det er feil Messias du venter på. Jeg er redd jødene først vil få sin falske Messias, for deretter å erkjenne at Jesus er Messias

 2. Jeg kjenner igjen dette fra samtaler med jehovas vitner. I folge deres teologi er de kristne “develens barn”. Ingen mennesker kan fri dem fra denne forestillingen. De sitter fast. Uansett hvor mye man argumenterer saa tar de kun til seg det som passer inn i deres forestillinger. Allt annet er fra “djevelen”. Eller “fra Tammuz” for Langeseters del.

  Det som er betenkelig med baade Langeseter og Jehovas vitner er at de paavirker folk med aa vise til Bibelen. Da blir det liksom “trygt”. De treffer helst kristne eller frafalne som ikke har lest saa mye i Bibelen selv.

  Jehvoas vitner kaller Den Hellige Aands virke for djevelsk og Langeseter demoniserer Jesus. Ofte kan det virke ganske sterke negative aandskrefter gjennom slikt. Faktisk spesiellt hvis man er frafallen tror jeg. Hvis han faar holde paa helt fritt saa kan det godt hende han via denne nettsiden greier aa fore sokende mennesker inn paa galt spor.

  Horte en gang om noen svensker som provde aa holde kristne moter ved en drabantby. Men ingen var interessert i aa komme. De mistenkte at en jehovas viters “Rikets Sal” i nerheten kunne vere aarsaken. De satte igang en veldig bonnekamp og om ikke saa lenge saa flyttet jehovas vitner. Da gikk det bare en liten stund for det kom masse mennesker paa motene deres.

 3. “Jehovas Vitne les Paulus og har funne ut at du ikkje treng halda nokon dag. Det er faktisk det han skriv.”
  —————-

  Langeseter.. Moseloven og sabbatsbudene eksisterte ikke for Israel fikk den etter aa ha forlatt Egypt. Og Moseloven ble gitt til jodene, og ingen andre. Men jodene sviktet pakten gang paa gang paa gang, slik profetene forkynte. Moses fortalte dem hvordan det ville gaa, og slik gikk det. Og siden har det gaatt flere tusen aar.

  Tror du moseloven vil fungere bedre for folk flest i dag? Kan du se for deg at tusenvis av folk blir steinet daglig for f.eks aa spise ribbe eller fisk uten skjell eller fyre i ovnen paa en sabbat?

  Hvis dette skulle vere nodvendig, tror du ikke Gud paa en eller annen maate hadde gjort oss oppmerksomme paa dette????

  Jeg tror ikke at andre folk er noe som helst bedre enn joder. Tvert i mot. Som vi til og med kan se i Israel, saa blir ikke moseloven holdt der heller. Hvorfor skal saa de som aldri har vert en del av den gammeltestamentelige menigheten dommes etter Moseloven?

  Og jeg har til gode aa se hva som legitimerer en slik tanke.

  90% av Moseloven har vel egentlig blitt erstattet av jodedommen. Og den er vel enda mer urelevant for hedningene enn moseloven. For strengt tatt staar det vel ikke saa mye om jodedommen i Bibelen heller.

  Possitivt aa stotte jodene og tale deres sak i en tid hvor de som vanlig blir gjort til syndebukker for alt som er galt. Men kan ikke se at dette skulle inludere hedninger i den gammeltestamentelige menigheten.

 4. Torstein, Johannes prologen forteller oss dette: Joh 1,1-5 I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Alt er blitt til ved ham, og uten ham er ikke noget blitt til av alt som er blitt til. 4 I ham var liv, og livet var menneskenes lys. 5 Og lyset skinner i mørket, og mørket tok ikke imot det.
  Videre om dette Ordet (gresk Logos) Joh 1,9-14 Det sanne lys, som oplyser hvert menneske, var i ferd med å komme til verden. 10 Han var i verden, og verden er blitt til ved ham, og verden kjente ham ikke. 11 Han kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot ham. 12 Men alle dem som tok imot ham, dem gav han rett til å bli Guds barn, dem som tror på hans navn; 13 og de er født ikke av blod, heller ikke av kjøds vilje, heller ikke av manns vilje, men av Gud. 14 Og Ordet blev kjød og tok bolig iblandt oss, og vi så hans herlighet – en herlighet som den en enbåren sønn har fra sin far – full av nåde og sannhet.
  Dette skriftssitatet sier imot det du hevder.. Gud ble menneske i Kristus Jesus, men for oss som kjenner Jesus og vandrer med Ham hver eneste dag, er dette enkelt å forstå og se med troens øyne.
  Videre: Fil 2,5-11 La dette sinn være i eder, som og var i Kristus Jesus, 6 han som, da han var i Guds skikkelse, ikke aktet det for et rov å være Gud lik, 7 men av sig selv gav avkall på det og tok en tjeners skikkelse på sig, idet han kom i menneskers lignelse,
  [DNB30: 8] og da han i sin ferd var funnet som et menneske, 8 fornedret han sig selv, så han blev lydig inntil døden, ja korsets død. 9 Derfor har og Gud høit ophøiet ham og gitt ham det navn som er over alt navn, 10 så at i Jesu navn skal hvert kne bøie sig, deres som er i himmelen og på jorden og under jorden, 11 Og hver tunge bekjenne at Jesus Kristus er Herre, til Gud Faders ære.

Det er stengt for kommentarer.