26. juli fikk kirken en ny martyr -et nytt offer for IS terroristene

“Fader Jacques Hamel, drept ved alteret i St-Etienne-du-Rouvray. Dette foreløpig siste av kristne.-bærer-korsetsommerens islamistiske terroranslag mot Europa, viser med all tydelighet at ikke bare Europas jøder er i islamistenes skuddlinje, slik vi så i Paris og København, men også Europas kristne. En bestialitet kristne i Midtøsten har måttet leve med de siste årene ble målrettet gjennomført i Vesten,” heter det i innledningen til et innlegg skrevet av Kristin B. Aavitsland som er professor i kirkehistorie ved Menighetsfaktultet postet på verdidebatt. I innlegget kommenterer professoren avisen Vårt Lands måte å håndtere nyheten på. Selv om ekspertene kommenterer det bort, er også kristne et mål for islamistisk terror, noe Midtøstens kristne har opplevd gjennom mange år.

Vårt Land var raskt på banen for å innhente kommentarer til hendelsen. Samme dag ble guleekstremismeforsker Lars Gule bedt om å kommentere, og et par dager senere ble hans
uttalelser supplert med andres. Blant andre ble Midtøsten-kjenner Brynjar Lia sitert – uten at fremgikk at hans uttalelser var resirkulert fra en bok som kom i fjor og at situasjonen for kristne – både i Midtøsten og Europa – har endret seg siden de ble fremsatt. Etter mitt skjønn er dette en uredelig journalistisk praksis, og man spør seg hva som er grunnen. Både Lia og Gule legger vekt på å dempe inntrykket av at IS «bevisst går etter kristne», og Vårt Lands dekning av saken bærer gjennomgående preg av et ønske om at det må være slik. I så fall kan det forklare at avisen gjør seg til ukritisk mikrofonstativ for Lars Gule. (foto av Lars Gule)

I tirsdagens avis påsto Gule uimotsagt at angrep på kirker «ikke er et vanlig mønster i terrorsammenheng». En ekstremismeforsker som hevder slikt, må nødvendigvis tale mot bedre vitende. Kirker har de siste årene vært et uttalt mål for den såkalte Islamske staten og andre terrorgrupper som er inspirert av dem. I Midtøsten og Nord-Afrika er en lang lars-gule-beskytter-kristnerekke kirker, prester og ordensfolk er angrepet og utallige kristne massakrert. I løpet av våren 2016 slo Europarådet, EU, USA, og FN at det i Midtøsten foregår et folkemord mot kristne og yezidier i regi av IS. Også i Europa er islamistisk motivert vold mot kristne et tiltagende fenomen. Bare i Frankrike er det i løpet av 2015 rapportert flere hundre mindre angrep på kirker og kirkegårder, i tillegg til at katolske websteder er blitt hacket. Disse forholdene er grovt underrapportert av media – men for ekstremismeforskere har dette neppe gått under radaren. I torsdagens avis avviser Gule nonnen som var til stede under angrepet på fader Hamel som «et usikkert vitne», fordi det trolig var «fremmed» for henne «at noen sto ved alteret og snakket arabisk». At noen skar strupen over på presten må nok også ha virket temmelig «fremmed», får man tro. Vårt Lands journalister stiller ikke ett eneste kritisk spørsmål til Gules påstander. Kanskje virker hans bilde av situasjonen beroligende enn så lenge. Men det er dessverre ingen grunn til å tro at fader Hamel er den siste kristne martyren i Europa,” skriver professoren i sitt innlegg. Debatten kan følges fra Verdidebatt.no

3 tanker om “26. juli fikk kirken en ny martyr -et nytt offer for IS terroristene

  • Ikke det jeg vet Kalsa. Jeg vet at han i sin ungdom var veldig venstrevridd, og pro-palestinsk. I 1977 ble Gule pågrepet på flyplassen i Beirut, ikke med smuglersprit i sekken, men 750 gram sprengstoff han skulle bruke i terror mot Israel. Han skulle utføre terroren på vegne DFLP en palestinsk terror organisasjon. Han hadde flere planer. “Bombeangrepet skulle enten skje i en fotgjengerundergang i Tel Aviv, i President Hotell i Jerusalem eller utenfor et leilighetskompleks med gassbeholdere på utsiden i et «borgerlig nabolag» Gule ble dømt til et halvt års fengsel i Libanon og en bot for «ulovlig besittelse av våpen» (sprengstoff). Han ble frifunnet for forsøk på å gjennomføre terrorhandlinger ved hjelp av sprengstoffet. Men nå er han islam-ekspert. Gråt mitt Norge!

 1. Johannes åpenbaring kapittel 18 vers 4:
  Fra himmelen hørte jeg en annen røst:
  «Dra bort fra henne, mitt folk,
  så dere ikke tar del i hennes synder
  og ikke rammes av hennes plager.

Det er stengt for kommentarer.