Vladimir Putin erklærer “Geneve-avtalen” død, -legger grunnlaget for intervensjon i Ukraina

Mange døde i Ukraina etter myndighetenes militæraksjon mot opprørere og brann i Odessa

ukraine-warUkrainske styrker har iverksatt en omfattende militæroperasjon for å gjenerobre Slavjansk, sier pro-russiske aktivister.Ukrainas innenriksminister kunne fredag bekrefte at landet har satt i verk en militæraksjon for å få kontroll på situasjonen. Flere skal være drept i dagens kamper og pro-russiske aktivister skal ha skutt ned to ukrainske helikoptre. Ukrainas militæroffensiv øst i landet har gitt Genève-avtalen nådestøtet,” sier Dmitrij Peskov, pressetalsmannen til Russlands president Vladimir Putin. Dermed legger Russland og Vladimir Putin frem sitt argument som muliggjør en russisk intervensjon i konflikten. Den militære opptrapping av krisen kommer samtidig med at Jan Hanvold og TV Visjon Norge er i Ukraina for å holde “Healing og Prosperity seminar” i det lutfattige og kriserammede landet.

Krisen i Ukraina går nå fra ille til verre og sjansene for en større russisk militæraksjon på ukrainsk jord er nå overhengende. Geneve avtalen er nå fullstendig død og Russland krevde fredag at FNs sikkerhetsråd blir samlet for å drøfte den tilspissede situasjonen i nabolandet. I løpet av dagen i dag har minst sju mennesker måtte bøte med livet og pro-russisk milits har skutt ned to ukrainske helikoptre. Det skal også ha vært sammenstøt i millionbyen Odessa. Det var tidlig fredag formiddag at ukrainske styrker satte i verk en antiterroraksjon mot de pro-russiske opprørere som overtatt en rekke offentlige bygninger i den østlige del av Ukraina. Kiev har fram til nå vist tilbakeholdenhet overfor de pro-russiske aktivistene som åpenbart er støttet av Vladimir Putin og Moskva. Dagens ukrainske militæraksjon må ses på som en legal og nødvendig reaksjon på å gjenopprette ro og orden i de deler av Ukraina som har vært under opprørernes kontroll. Den lovlige ukrainske regjeringen er i sin fulle rett til å bruke militære verktøy for å få kontroll på situasjonen. Den passivitet Kiev har utvist overfor de pro-russiske aktivistene har åpenbart svekket den midlertidige regjeringens posisjon, og det er nå maktpåliggende å slå ned det russisk inspirerte opprøret, samt å få satt fri de vestlige gislene som er blitt kidnappet av pro-russisk milits.

I Moskva reagerer man nå sterkt på den ukrainske bruk av militærmakt mot de pro-russiske aktivistene. Det ble tidligere i dag meldt om skyting både inne i byen, og i utkanten, der pro-russiske aktivister har satt opp veisperringer. Operasjonen omfatter også byen Kramatorsk, like ved Slavjansk. Slavjansk er den byen der de mest militante av de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina har bitt seg fast.

– Et virkelig slag med profesjonelle soldater, pågår nå, sier Ukrainas innenriksminister Arsene Avakov til Sky News. I Moskva som hele tiden har hatt en hånd på rattet følger man urolig med på utviklingen samtidig som man kontinuerlig vurderer hvorvidt Moskva skal sende styrker inn. Mer enn 40 000 russiske soldater befinner seg tett opp mot grensen til Ukraina og er rede til å settes inn på kort varsel. Pro-russiske styrker har i løpet av de siste 6-8 uker tatt kontroll over nesten 20 byer i den østlige del av Ukraina og på tross av avtalen i Geneve som skulle stabilisere situasjonen har stadig nye området blitt tatt over at Moskva-kontrollert milits.

Mer enn 40 kan være drept i brann i Odessa

Det brøt fredag ut gatekamper i den ukrainske havnebyen Odessa, etter at prorussiske aktivister kom til byen. Over 40 mennesker kan være drept i sammenstøt og som følge av en dødelig brann. Ifølge ukrainsk politi har over 30 mennesker mistet livet i en bygningsbrann som oppsto i tilknytning til kampene i byen.
Brannen brøt ut i det som skal være en bygning den ukrainske fagforeningen disponerer. AP melder ved 21.30-tiden fredag kveld at antall omkomne i brannen er minst 31 mennesker. Flere av dem skal ha hoppet fra vinduene i den brennende bygningen, resten har brent inne, ifølge BNO News.

Jan Hårstad i innlegg på verdidebatt: Den som idag ikke ser at Nato forbereder seg på en storkrig mot Russland bør komme seg til en øyenlege. Fort også

Som jeg bebudet for få dager siden: Den ukrainske hæren på rundt 10-15 000 mann som tok oppstillingen rundt Slaviansk, har nå begynt et forsøk på å tilbakeerobre byen fra opprørere som det heter. Separatister er også et anvendt ord for tida. Det er høyst tvilsomt om dette blir vellykket bortsett fra at mange lik vil ligge igjen i kampzonene. I dette området av Ukraina framstår denne hæren som representanter for Nato-regjeringen Yatsenyuk-Turchinov og det er bare i vestlig presse at det verserer ideer om at massene i Ukraina er gnistrende begeistret for juntaen og vil dø for denne.

Det er mer nærliggende å tro at ukrainske soldater vil desertere eller gå over til fienden.

Det er ingenting som er så dyrt som å føre krig. De 10 000 soldatene som ligger rundt Slaviansk skal ha mat,telt,ammunisjon i tonnevis,reservedeler til gamle tanks,olje til kjøretøy,etc. Hvor skal de pengene komme fra?

Ukrainaregjeringen i Kiev har innført tvungen verneplikt for alle mellom 18-25 år.

Skal det bli noen skikkelig krig av dette må Nato snarest føre inn enorme penger samt enormt med moderne krigsmateriell skjønt jeg er usikker på om dette vil hjelpe også. Nr.2 i Nato,visegeneralsekretær Alexander Versbow gikk veldig hardt ut 1 mai med en melding om at fra nå av var ikke Russland en partner,men EN FIENDE. Og han lover at Moldova,Georgia,Aserbadsjan og ARMENIA (Aarsund!) skal rustes opp og dras inn i Nato. Den som idag ikke ser at Nato forbereder seg på en storkrig mot Russland bør kom seg til en øyenlege. Fort og.