Varsler prissjokk på godteri og potetgull: – Aldri sett dette før -Vil merkes på lommeboka til godteglade nordmenn.

Priser på godteri, potetgull og lignende vil nå gjøre et større byks oppover.  Sukker utgjør rundt halvparten av innholdet i varer som Smash og Bamsemums. Nå varsler sjef for Nidar-eier prisøkningen etter at innkjøpsprisen på sukker er opp 53 prosent på et år. “Dette er ekstraordinære økninger. Det er veldig mye mer enn vi har sett før og gjelder rundt baut. Dette er helt andre nivåer, sier Jaan Semlitsch, konsernsjef for Orkla, til Nettavisen. Orkla la frem kvartalstall fredag, der et av de store temaene var den enorme økningen i råvarer, emballasje og frakt på verdensbasis.

Selskapet, som står bak kjente norske merkevarer som Nidar, Kims, Grandiosa, Stabburet og Toro, signaliserer at de vil og kommer til å øke prisene sine ut til sine kunder, som dagligvarekonsernene Rema 1000, Norgesgruppen og Coop. De vil ganske sikkert overføre dem til norske forbrukere. Han trekker frem varer som sukker, som er opp 53 prosent på et år, ifølge FNs matindeks. Samtidig er vegetablisk olje opp 61 prosent på samme indeks. Nøtter, kakao og melkeprodukter er også blant varene med stor prisøkning.

Dyr Smash
Mange av disse varene går inn i produsjon av Nidars godteprodukter, som Stratos, Smash, Hobby, Bamsemums og Laban seigmenn, eller Kims potetchips. Smash består av 38 prosent sukker, og inneholder også andre råvarer som har steget i pris, som mais og sjokolade. Bamsemums innholder 56 prosent sukker, omtrent på samme nivå som mye annen sjokolade. – Så vi kan regne med at blant annet godteri, som inneholder veldig mange av disse ingrediensene, vil stige endel i pris? – Ja, absolutt, spesielt når du ser prisøkningen på sukker. Prisen på vegetabilske oljer gjør at blant annet potetchips naturligvis vil bli påvirket. Men det gjelder over hele linjen, også mange varer innen Orkla Foods. Samtidig øker plast og papir i pris, noe som påvirker mange varer. Ved siden av det er fraktkostnader nå blitt nesten ti ganger så høye som for et år siden, sier han,” i følge Nettavisen. Prisoppgang på godteri og potetgull er bare noen av produktene som vil stige betydelig i pris.

Kilde: https://www.nettavisen.no/okonomi/varsler-prissjokk-pa-godteri-og-potetgull-aldri-sett-dette-for/s/12-95-3424197111

Fra før er det kjent at de internasjonale dagligvaregigantene er i ferd med å skru opp sine priser og sammen med økte priser på drivstoff, energi, importvarer og dagligvarer står vi foran den “perfekte storm”. -Det er ventet at prisene på de internasjonale råvaremarkedet vil fortsette å stige gjennom resten av 2021 og gjennom 2022. Prisøkningene vi ser norske leverandører nå varsler henger sammen med den internasjonale situasjonen og vi er bare i begynnelsen av en dyrtid vi ikke har sett maken til siden 1970 og 1980 tallet.

Én tanke om “Varsler prissjokk på godteri og potetgull: – Aldri sett dette før -Vil merkes på lommeboka til godteglade nordmenn.

  1. Akkurat denne søpla kan de bare prise opp ja. Ingen er tjent med å spise seg syke på kjemikalier, sukker, transfett og denslags møkk.

    Matvarer derimot, burde vært kuttet til en tredjedel av det man allerede betaler. Alt for dyrt med mat i Norge. Dessverre går det feil vei her.

Det er stengt for kommentarer.