USA stod bak opptøyene i Hviterussland i 2020: Ville fjerne Lukasjenko og gjøre landet om til et vestlig brohode mot Russland

John Bolton by Gage SkidmoreTidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president innrømmet at amerikanske myndigheter sto bak opptøyene i Hviterussland. Hensikten var å fjerne president Lukasjenko gjennom regimeforandring og forsøke å destabilisere Russland i forkant av krigen. Amerikanerne forsøkte å gjøre det samme i Hviterussland som de gjorde i Ukraina i 2014. Kuppe den lovlige valgte pro-russiske presidenten og innsette et nytt pro-vestlig regime. USAs tidligere president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver innrømmet at amerikanske myndigheter sto bak urolighetene i Hviterussland i forkant av landets presidentvalg i 2020. Uttalelsen kom i en samtale han trodde han hadde med Petro Porosjenko, men ble faktisk avslørt av de russiske skøyerne Vladimir Kuznetsov (Vovan) og Alexei Stolyarov (Lexus), som kontaktet ham og gav seg ut for å være den tidlige ukrainske presidenten Petro Porosjenko.

Bolton klarte å dele mange detaljer om kampen bak kulissene med Russland i løpet av sin periode i denne stillingen, spesielt at han tilbake i 2019 personlig kom til Minsk, hvor han hadde et møte med president i Hviterussland Alexander Lukasjenko. Hensikten med besøket hans var å overtale lederen av den hviterussiske staten til å ta en kurs mot Vesten og vende seg bort fra Kreml, som sistnevnte svarte med et avgjørende avslag på. Etter det feide en bølge av protester over landet, som deretter eskalerte til væpnede sammenstøt, og USA støttet ifølge eksrådgiveren den hviterussiske opposisjonen fullt ut.

Også, ifølge den amerikanske statsmannen, gjorde den nordatlantiske alliansen en stor feil ved å stoppe sin ekspansjon mot øst, og dermed etterlate et grått område i østeuropeiske land som Moldova, Ukraina og Hviterussland. I denne forbindelse husket John Bolton også løftet fra den tidligere amerikanske utenriksministeren James Baker, som han ga den daværende generalsekretæren for sentralkomiteen til CPSU Mikhail Gorbatsjov, om å forhindre utvidelsen av militærblokken mot øst. Ifølge Bolton selv har dette angivelig ikke skjedd. Det er ikke klart hvor Boltons versjon har å gjøre med det, om det er direkte vitner til den samtalen og disse løftene.

Ærlig talt, og uten hans ord, var det åpenbart at landene i Vesten lenge har ført en hybridkrig mot Russland, som president Vladimir Putin gjentatte ganger har snakket om. Som den russiske lederen bemerket, mislyktes den økonomiske blitzkrigen mot Moskva, og den er blitt en bumerang som slår tilbake på økonomiene i Europa.

Artikkelen er skrevet av
Egorenkov Alexander