Super evangelist TB Joshua kan bli saksøkt etter at 115 mennesker døde i kirkekollaps

Slektninger til to av ofrene som døde da et gjestehus tilknyttet en TB Joshua kirke kollapset i Lagos i Nigeria

kirke-kollapsPårørende etter to av dem som døde da et kirkens gjestehus kollapset vurderer rettslige skritt mot den nigerianske megakirken og evangelist TB Joshua. De to sørafrikanerne som begge mistet sine søstre i ulykken har publisert et åpent brev i den Sør-Afrikanske avisen Star hvor de oppfordrer andre pårørende av ofre for ulykken i å melde seg for å ta del i et felles søksmål mot den nigerianske megakirken som blir ledet av TB Joshua. Minst 115 mennesker, deriblant 84 fra Sør-Afrika døde da den  multi-etasjes bygningen kollapset i midten av september

Bakgrunnen for at det mulige søksmålet er at det er blitt stilt spørsmål med hvorvidt bygnings fundamentet tålte den ekstra vekten som ble tilført da megakirken bygget på flere etasjer til gjestehuset, som ble brukt for å huse tilreisende til Joshua’s megakirke som heter “Joshua’s Synagogue Church Of All Nations. Al Jazeera rapporterer at TB tb-joshuaJoshua, bedre kjent som “Profeten” har en fanatisk tilhengerskare både blant nigerianere og andre som tror at han har makt til å helbrede og en profetisk evne. Hans megakirke samler tusener av tilbedere hver eneste uke. Thanduxolo Doro, som mistet sin søster Vathiswa Madikiza døde i kollapset sa til BBC at det ikke er selve kollapset av bygningen som får dem til å fremme søksmålet, men heller det som ble gjort etter at bygningen kollapset. -Vi fikk ikke informasjon fra kirken og når vi kontaktet dem ville de heller ikke si noe. Vi så rapporter om at hjelpepersonell ble nektet adgang til ulykkesstedet og hadde ikke dette skjedd kunne flere liv vært reddet. “Megakirkens håndtering etter ulykken sier egentlig alt.

Saksøker megakirken for sin avdøde søster

“Jeg må gjøre dette for min søster. Selv om jeg står helt alene er jeg fast bestemt på å se at noe blir gjort, sier Thanduxolo Doro (bildet). “Jeg forstår at noen familier er redde for å gå i mot en som fremstår som “Guds budbærer” og jeg vil ikke legge skyld på dem, men dorojeg vil måtte gjøre dette,” sier den pårørende som nå vil saksøke Megakirken. Omkring 25 overlevende er fortsatt på sykehus etter at de kom hjem til Sør-Afrika. Noen av de skadde er kritisk tilstand mens andre har fått amputert kroppsdeler etter ulykken. Den kontroversielle profeten annonserte sist søndag at han ville besøke Sør-Afrika hver måned fra nå av for å ære det han kalte “troens martyrer”. Han har også omtalt enkelte medias beskrivelser av kollapset som “forfølgelse og propaganda”. Nigerias president Goodluck Jonathan besøkte ulykkesstedet lørdag og lovet at det ville bli en etterforskning.

Temitope Balogun Joshua (født 12 juni 1963 i Arigidi, Nigeria ) ofte omtalt som TB Joshua er en pastor, teleevangelist og trosforkynner. Han er leder og grunnlegger av organisasjonen “The Synagogue, Church of All Nations (SCOAN), som driver en religiøs tv stasjon som heter Emanuel tv. Kritikere hevder at den populære evangelisten selv lever et liv i luksus og overflod på innsamlede midler fra de titusener som dyrker Joshua som Guds profet.