Sudansk kristen kvinne dømt til døden ved hegning fordi hun ikke vil konvertere til islam

En gravid kristen kvinne i Sudan som nektet å konvertere til islam ble dømt til døden og risikerer å bli hengt

Ibrahim-2Meriam Ibrahim, 27, en bekjennende ortodoks kvinne ble offisielt dømt torsdag etter at hun ble funnet skyldig og dømt for frafall fra islam. Meriam som hadde muslimsk far men som ble oppdradd av en en etiopisk ortodoks kristen mor da hennes muslimske far forlot familien da hun var barn. I Sudan som er et muslimsk land forventes det at barna følger deres fedres religion. Den kristne Ibrahim ble også dømt til 100 piskeslag for angivelig å ha begått “zena” som betyr å ha hatt ulovlig sex ved å gifte seg med en ikke-muslim.

Den vordne mor giftet seg med Daniel Wani i 2011 som er en bekjennede kristen. Fra før har de to sammen en 18 måneder gammel sønn pluss det ufødte barnet i hennes morsliv. Sudansk lov forbyr kvinner å gifte seg med ikke-muslimer, men menn kan gifte seg med hvem de vil uten å bli straffet. Den 27 år gamle kristne kvinnen ble forrige søndag funnet skyldig i frafall fra islam og ble gitt fire dager på å tilbakekalle sin tro på Kristus offentlig, noe som ville ha reddet hennes liv. I motsetning til andre som har stått overfor lignende ildprøver i det muslimske Sudan har hun nektet å konvertere.

Bekjente sin tro åpent
“Jeg er en kristen,” erklærte hun for retten “, og det vil jeg fortsette å være,” sa den kristne kvinnen modig. “Vi gav deg en frist på fire dager til å fornekte din tro og vende Ibrahim-300x223tilbake til islam, men siden du insisterer på å ikke vende tilbake til islam må jeg dømme deg til døden ved hengning,” sa dommer Abbas Khalifa i følge nyhetsbyrået AFP.
Menneskerettighetsgrupper over hele verden har fordømt dødsdommen, og karakteriserer det som «avskyelig» og «avskyelig». “Siden 1999 har Sudan vært utpekt som et spesielt bekymringsfullt land på grunn av den pågående, eskalerende og systematiske brudd på religionsfriheten, sa Caitlin Hayden, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, i en skriftlig uttalelse. “Vi fortsetter å oppfordre Sudan til å oppfylle sine konstitusjonelle garantier om å respektere religonsfriheten som er en grunnleggende menneskerettighet. “Det faktum at en kvinne er dømt til døden for sine religiøse valg og i tillegg dømt til pisking for å være gift med en kristen mann som har en annen religion er avskyelig, sa Manar Idriss i Amnesty International. “Utroskap og frafall er handlinger som ikke bør bli vurdert som forbrytelser i det hele tatt og det faktum at noen blir dømt til døden for slikt er åpenbart i strid med internasjonale menneskerettigheter,” het det i uttalelsen fra Amnesty.
Ibrahims mann, som selv er avhengig av en rullestol fortalte CNN at han er fortvilet over dommen. “Jeg er så frustrert. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, “sa han. “Jeg ber hele tiden.”

Et land under Allah
Over 60 prosent av befolkningen i Sudan er muslimer , og landets president, Omar al-Bashir, er også tilhenger av islam og søker å håndheve sharia-loven. Konvertering fra islam er en forbrytelse som kan straffes med døden, og mennesker som konverterer til kristendommen møter økende press fra det muslimske samfunnet. Landet myndigheter og regjeringens sikkerhetspersonell blir beskyldt for å torturere og forfølge dem som er mistenkt for å ha konvertert bort fra islam. Det er viktig at det internasjonale samfunnet presser på for at Sudan lever opp til religionsfriheten og samtidig at man presser på for at Ibrahim skal få frihet å unslippe dødsstraff og pisking.