Shemitah for oljeprisen -norsk olje nærmer seg 37 dollar fatet -kan stupe til 10 dollar frykter noen

Oljeprisen stuper med 5 prosent  Prisene på olje fortsetter å falle på det internasjonale markedet. Fredag omsettes norsk olje for første gang under 39 dollar fatet, noe som er det laveste siden finanskrisen i 2008. Etter en kortvarig optimisme i forkant av OPEC møtet i forrige uke har oljeprisene vært under press nedover, og rundet fredag for første gang siden finanskrisen under 39 dollar fatet. Hittil fredag har oljeprisen falt med hele 5 prosent og i skrivende stund omsettes norsk olje for 37, 60 dollar. Også Oslo børs reagerer negativt på utviklingen og dumpet under 600 poeng igjen og ligger nå på 594 poeng. Også de internasjonale aksjemarkedene viser ny svakhet og markedene i Europa og Amerika er igjen i blodrødt territorium. Hvor dypt oljeprisene kan stupe er usikkert, men enkelte pessimistiske anslag indikerer en oljepris helt ned mot 10 dollar.

En av de som tror at oljen kan falle til historiske lavmål er Bjørn Inge Pettersen i aksjeanalyser.com. På sin egen blogg publiserte han tidligere i denne uken et innlegg med den oppsiktsvekkende overskriften “Oljeprisen kollapser, kan falle til 10 dollar fatet”, og i hans blogginnlegg som kan leses i sin helhet her, skriver Pettersen : “Vi hos Aksjeanalyser.com mener at også 35,00-dollar nivået kan bli brutt, og da vil prisen for Brent Spot kunne falle helt ned mot tidligere bunn-nivåer helt tilbake til 1998, 1993 og 1988, ned mot 10-20 dollar.  Slik vi har nevnt i våre tidligere analyser av oljeprisen så tror vi at det kan komme en slik kraftig siste sell-off for oljeprisen, og som i verste fall kan føre prisen helt ned mot 10-20 dollar i løpet av de neste 6-12 måneder… og selv om Pettersen da antyder en kraftig rekyl oppover. Også Gary Shilling har en dyster analyse som antyder at oljeprisene kan stupe ned mot 10-20 dollar fatet, og dersom nedgangen skulle bli så dramatisk vil konsekvensen for Norge være store. En langvarig lav oljepris mellom 30 og 45 dollar vil tære dypt på norsk økonomi og sende langt flere ut i arbeidsledighet. Kombinasjonen vi nå har av økende prisvekst, betydelig migrasjon til Norge og lav lønnsvekst for norske arbeidstagere vil nok merkes i nordmenns lommebøker i 2016. Konsekvensens av høstens Shemitah er langt fra over og 2016 kan bli langt verre.

 

 

Én tanke om “Shemitah for oljeprisen -norsk olje nærmer seg 37 dollar fatet -kan stupe til 10 dollar frykter noen

  1. Oljeprisen er en ting. Noe annet er det at hele den vestilge kulturen er bygget opp rundt en kredittbasert okonomi som kan begynne aa krympe ukontrollert. Naar folk begynner aa velge bort ting de strengt tatt ikke trenger vil millioner av arbeidsplasser forsvinne. Og slik kan utviklingen ta stadig nye omdreininger. Teoretisk vil det si at folk kan ende opp med aa ikke greie aa tjene nok til mat og kler.

Det er stengt for kommentarer.