Recep Erdogan og Tyrkia viser muskler -Syria fordømmer den tyrkiske aggresjonen

Recep Erdogan fremstår som en fiende av den jødiske staten. (Foto You Tube)

Russland eller Syria har foreløpig ikke gjort noe for å slå ut tyrkiske fly som bomber kurdiske områder i Syria. NATO landet Tyrkia innledet lørdag en større militæroperasjon mot kurdiske styrker som kontrollerer byen Afrin. De kurdiske styrkene som har vært en viktig brikke i den amerikanske krigføringen mot IS i Syria -er målet for den tyrkiske miltæroperasjonen. Bakgrunnen for det tyrkiske angrepet var en amerikans uttalelse om at USA ønsket å bygge opp en kurdisk grensestyrke. USA har som kjent bidradd med omfattende militær hjelp til de kurdiske styrkene i krigen mot islamsk stat. Dette har provosert det tyrkiske regimet som tidligere i denne uken truet med et militært angrep mot kurdere i Syria.

Tyrkia gikk lørdag til krig mot de USA støttede kurdiske styrker i Syria. Foto You Tube

På tross av at USA i ettertid har nedtonet dette med å bygge opp en større kurdisk grensestyrke, satte NATO landet Tyrkia lørdag i gang et større militært angrep mot mål i Syria. Hensikten med angrepet er å knuse de kurdiske styrkene som er utstyrt med moderne amerikanske våpen, blant annet bakke til luftraketter som kan skyte ned tyrkiske fly. Tidlig lørdag begynte tyrkiske styrker å bombardere kurdiske mål med granater og artilleri på tross av amerikanske bønner om å avlyse operasjonen. Etter at Erdogan i 2016 overlevde et miltærkupp, et kupp mange mener var iscenesatte av Erdogan selv, har den tyrkiske diktatoren blitt mer rabiat og beskyldt både Tyskland og Nederland for å være Nazilevninger og fascister. Også Israel som tidligere var en nær alliert av Tyrkia har måttet tåle mye kritikk og fordømmelse fra den tyrkiske diktatoren som fordømte president Trump knallhardt da Donald Trump i fjor besluttet å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Syria fordømmer og truer med å skyte ned tyrkiske fly

Illustrasjon fra Debka

Det tyrkiske angrepet mot syrisk territorium ble i kveld kraftig fordømt av den syriske regjeringen. I en uttalelse gjengitt av SANA nyhetsbyrå heter det at “Syria fordømmer kraftig de tyrkiske angrepet på Afrin. Den syriske regjeringen ber det internasjonale samfunnet gripe inn å protestere på den tyrkiske aggresjonen. Videre truer Syria med å skyte ned tyrkiske fly som krenker landets luftrom, og sent lørdag kveld melder det israelske nettstedet Debka at det i kveld har vært kontakt mellom russiske og amerikanske militære etter den tyrkiske aggresjonen mot Syria. I følge Debka skal den syriske presidenten ha gitt sine styrker ordre om å gi kurderne fritt leide slik at de kan bringe våpen og forsterkninger til fronten mot Tyrkia. Samtidig kan man allerede nå slå fast at Tyrkia har avvist det amerikanske ønsket om å avstå fra å angripe Syria.

Hva gjør Russland?

Så langt har ikke de russiske flystyrkene som er i Syria gjort forsøk på å avskjære tyrkiske fly som krenker grensen. Som kjent er Russland en alliert med Syria, og det store spørsmålet mange stiller er om Moskva vil sitte stille å se på at Tyrkia krenker syrisk suverenitet. Så langt er det intet som tyder på at Russland og Vladimir Putin har til hensikt å bruke militærmakt for å stoppe den tyrkiske aggresjonen. Det russiske utenriksdepartementet følger situasjonen som er oppstått nøye, og oppfordrer partene til å vise tilbakeholdenhet. Foruten at det er russiske styrker i Syria, blir den syriske regjeringen bakket opp av iranske styrker og krigere fra Hizbollah.

2 tanker om “Recep Erdogan og Tyrkia viser muskler -Syria fordømmer den tyrkiske aggresjonen

  1. Nå begynner det å bli komplisert. NATO kan snart komme i krig med seg selv : USA har bygget opp og utrustet kurdere som står i Syria – og som har kjempet mot IS og vunnet. Nå går NATO-landet Tyrkia til angrep på disse kurderne inne i Syria. Videre er Russland alliert med Syria – når går de til angrep på tyrkere inne i Syria ?
    For meg ser det ut som Vår Herre sørger for at Israels største fiender går til krig mot hverandre !

    • Det er komplisert og en stor vits at Tyrkia er medlem av NATO. Jeg så på nyhetene i kveld at Norge må ta i mot flyktninger fra Tyrkia, -som vi er alliert med. På tide at Tyrkia blir kastet ut av NATO. Når det gjelder Russland, har nok Tyrkia på en eller annen måte fått Russland til å akseptere dette angrepet på kurderne. Hele denne krigen er et resultat av Obamas feilslåtte politikk, og drømmen om en arabisk vår.

Det er stengt for kommentarer.