Mot amerikansk angrep mot Syria -økende frykt for konflikt

Trump er blant dem som går hardest ut etter meldingene om at opptil 100 kan ha blitt drept og opptil 500 kan ha blitt såret i et angivelig kjemisk angrep i Douma i Øst-Ghouta lørdag.

Moskva er forberedt på at Donald Trump vil handle militært  i Syria. President Donald Trump skal være oppbrakt etter at det lørdag nok en gang ble brukt kjemiske våpen i konflikten i Syria. I følge organisasjonen “de hvite hjelmer” som nærer tette bånd til jihadist-militsen Al Nursa og andre terrorgrupper i Syria, skal det være regimet som står bak angrepet, noe som hardnakket blir avvist av både Russland og Syria som er allierte i den syriske konflikten. Selv om organisasjonen “De Hvite Hjelmer” hevder at det er styrker tilknyttet Assad regimet som står bak dagens gassangrep, peker flere på at opprørerne selv kan ha tatt i bruk kjemiske våpen for å hisse opp Vesten og fremprovosere et amerikansk angrep mot syriske styrker. Dagens kjemiske angrep fant sted i Douma i Øst-Ghouta, og minst 100 skal være drept i følge opprørskilder. Donald Trump selv sier at han holder Vladimir Putin ansvarlig

Mye kan tyde på at USA kan komme til å levere et raskt militært svar på det siste kjemiske angrepet i Syria. Mens både Moskva og Damaskus avviser at de har brukt kjemiske våpen, slår en skråsikker Donald Trump fast at Assad står bak. “President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte “dyret” Assad. Dyr pris å betale. Åpne området umiddelbart for medisinsk hjelp og undersøk. Ny humanitær katastrofe helt uten grunn. SYKT, skriver Trump som også kritiserer tidligere president Obama for å ikke ha gjort noe med hele Syria-situasjonen tidligere. Da ville “dyret” Assad vært historie,” skriver president Trump som foreløpig ikke har lagt frem et eneste bevis på at Assad regimet står bak dagens gassangrep. Den mest sannsynlige amerikanske reaksjonen på lørdagens hendelser i Syria er et begrenset angrep mot militære mål i Syria. Dette var noe som skjedde i april 2017 etter at syriske opprørere tok i bruk kjemiske våpen for å fremkalle et amerikansk militært angrep på Assads styrker. USA svarte da med å skyte 50 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. I likhet med i 2017 avviser Damaskus at de har brukt kjemiske våpen, og i en melding publisert av det syriske nyhetsbyrået SANA heter det at det er terrorister støttet av Saudi Arabia som skal ha stått bak bruken av kjemiske våpen.

Syria avviser påstandene fra Donald Trump

Kaller president Assad et “dyr”.

En kilde i det syriske utenriksdepartementet sier søndag at beskyldningene om at regimet skal ha brukt kjemiske våpen er nå så fordomsfulle og inngrodde blant enkelte av de land som støtter terrorismen i Syria. Hver eneste gang den syriske regjeringshæren har fremgang og lykkes med å bekjempe terrorisme, så kommer beskyldningene om at kjemiske våpen skal ha blitt brukt. Gårsdagens angrep med kjemiske våpen i Ghouta har vært planlagt lenge av de terrorgruppene USA støtter, og den syriske regjeringen har tidligere advart om at dette kom til å skje. En rekke medier som taler på vegne av de islamistiske terroristene har satt i gang sin kampanje for å anklage den syriske regjeringshæren for å bruke kjemiske våpen i kampen mot terrorisme. Dette for å presse den USA ledede koalisjonen til å sette i gang uvennlige angrep mot det syriske forsvar og det syriske folk,” sier den syriske kilden. Fakta er at terroristene som ennå holder enkelte områder i Duma og Ghouta er i ferd med å kollapse, og for å forhindre dette, søker de å svekke regjeringshæren gjennom at amerikanerne gjennomfører angrep på våre styrker,” sier kilden i det syriske utenriksdepartementet som legger til at USA og Vesten gjennom dette også har medvirket til å styrke det islamistiske IS.  Både de russiske, syriske og iranske styrkene som opererer i Syria bør gjøre seg rede til et begrenset amerikansk rakett eller luftangrep, og enkelte kilder sier at et slikt angrep kan komme når som helst.

Opp i FNs sikkerhetsråd?

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier at FNs sikkerhetsråd snarest mulig bør vurdere situasjonen i Øst-Ghouta i Syria, skriver NTB. Uttalelsen fra ministeren kommer etter ubekreftede meldinger om at opptil 100 mennesker skal ha blitt drept i et angivelig kjemisk angrep i byen Douma lørdag.

 

 

Én tanke om “Mot amerikansk angrep mot Syria -økende frykt for konflikt

  1. Angrepet på en flyplass nær Homs i Syria der 14 visstnok skal være drept ; er en alvorlig hendelse. USA og Frankrike nekter for at de står bak angrepet. Men her er flere muligheter : Israel , Saudi Arabia ( driver krig i Jemen og er på kant med Iran og Syria ) eller kanskje andre ?
    Radarbildene blir alltid lagret : Disse viser hvor rakett (-ene ) kommer fra. Nå får jeg nettopp opplyst at disse raketter gikk over Libanesisk luftrom ifølge TASS.
    Ting kan foreløpig tyde på at rakettene ble skutt ut fra fartøy i Middelhavet.

    1
    2

Det er stengt for kommentarer.