Pengepredikanter – Sørlandet – Filadelfia – Q42 Leserinnlegg av Einar Øgrey Brandsdal

Sørlandsnyhetene: I dag er jeg både glad, lettet og irritert.- Glad for at Svein Magne Pedersen endelig ble avslørt.- Lettet for at min kritikk av hans virksomhet i mange år har vært rett. – Irritert over at mange av menighetene i Kristiansand og de kristne ikke har villet ta avstand fra hans virksomhet. 24 barnehjem, 2000 munner å mette samt 200 spedalske skulle pengene gå til.  Det viste seg å ikke stemme. De som har støttet Svein Magne med kjærlighet og raushet har dessverre blitt lurt. Hva var det jeg jeg sa, hjelper ikke å si.  Det er bare trist. Pengene er tapt, hjelpen kom ikke frem.

Mest irritert er jeg nok ovenfor flere av mine kristne venner, som har hudflettet meg via private meldinger og i sosiale medier. Typisk meldinger som er ca slik:« Einar, du burde skamme deg».  «Hvordan kan du som kristen kritisere dine kristne venner, ( altså Svein Magne Pedersen )?»«Jesus hadde ikke vært fornøyd med måten du kritiserer dine kristne medmennesker som er fulle av godhet og beviselig helbreder de syke» De fleste som har kritisert meg, men ikke alle, har tilknytning til Filadelfiamenigheten i Kristiansand.  Byens største menighet. For noen dager siden, nærmere bestemt Torsdag den 15.11 i år, møter pastor Viggo Skagestad fra Filadelfia opp som gjest i Studio Direkte på den kritiserte TV-kanalen Visjon Norge.
Den omstridte pengepredikanten Jan Hanvold er programleder.
Intervjuet handler om en rusmisbruker som er blitt frelst og hvordan samarbeidet mellom Visjon Norge og Filadelfia har vært.

Det er nesten ikke grenser hvor fantastisk pastor Skagestad synes samarbeidet mellom Filadelfia i Kristiansand og Visjon Norge er.
Jan Hanvold smiler og lar seg naturligvis sjarmere av annerkjennelsen Skagestad gir til hans omstridte TV kanal.

Men har Filadelfia glemt?
Jan Hanvold?
Visjon Norge?
Kanskje en av Norges største skurker?

Det er store likhetstrekk mellom Jan Hanvold og Svein Magne Pedersen.
Begge maser konstant etter penger, penger og atter penger.
Jo mer du gir, jo bedre liv vil du få og jo enklere er det å bli helbredet for dine sykdommer ifølge dem begge to.
En forkynnelse jeg tar fullstendig avstand fra.

I intervjuet på Torsdag, forteller Jan Hanvold videre om at Filadelfia annonserer for sine eldreboliger i Q42 på kanalen. Her kommer det frem at eldre mennesker fra hele landet velger å flytte til Q42 og Kristiansand, blant annet helt fra Molde.

Men stopp litt der! Molde ja.
Det var den eneste byen som ble nevnt, og da jeg hørte navnet Molde, så gikk det kaldt nedover ryggen min.

Det er nesten litt interessant at de nevnte byen Molde, for akkurat denne saken kjenner jeg til fra før og er bakgrunnen for at jeg igjen velger å sette søkelyset på Filadelfia nok en gang.

For rundt ett år siden var det nemlig en kvinne i slutten av 80 årene som satt og så på Visjon Norge. Hun lot seg begeistre av annonsene til Filadelfia og kontaktet Q42.

Kvinnen ønsket å leve siste delen av sitt liv i Q42 og Kristiansand.
Hun tok flyet til Kristiansand og forlot alle vennene og dro fra Molde.
Hun brukte rullator og trengte støtte av andre mennesker for å gå da hun kom til Kristiansand.
I Kristiansand kjente hun ingen.
Kvinnen valgte å kjøpe frivillig, hadde ingen slektninger så det høres jo bra ut.

MEN, så var det MEN da.
Denne kvinnen var svært pleietrengende og var nærmere 90 år gammel.
Etter hva jeg har forstått, så hadde hun store problemer med å gjøre seg forstått og var skrøpelig.
Hun fikk ikke bo lenge i Q42 , og døde kort tid etter hun flyttet til Kristiansand.
Etter informasjon jeg har fått så var kvinnen nærmest dement, men hun klarte å snakke.
Hun valgte dette frivillig og Filadelfia har nok neppe gjort noe ulovlig.
Men hva med moral og etikk?

Er det disse menneskene Q42 ønsker å nå ut til på Visjon Norge?
Nesten senile mennesker?

Loven er nok på deres side, men er det pent gjort?

Får ikke dere i Filadelfia litt flau smak i munnen ved å selge en leilighet i millionersklassen til en nesten 90 år gammel kvinne fra Molde som er så skrøpelig at hun må ha hjelp til absolutt alt?

Er det kvinnen dere tenker på? Eller er det å selge en leilighet til flere millioner som er det mest fristende?
Jeg har ikke svaret, men gjør meg noen tanker.

Hvem overtar eiendommene til gamle enslige mennesker som ikke har arvinger?
Er det Filadelfia eller andre?

Det blir selvfølgelig spekulasjoner fra min side, og jeg vet ikke hva som skjedde med leiligheten til denne nå døde kvinnen fra Molde , eller andre eldre som kjøper leiligheter og ikke har arvinger.

Men jeg sliter virkelig med å forstå at salg av leiligheter til skrøpelige mennesker er av nestekjærlighet.
Vi har et godt helsevesen i Norge, som sikkert kan bli bedre. Men at Filadelfia er tidenes helsetilbud for mennesker som nesten er demente har jeg lite tro på. Min mening.

Jeg er selv en troende og elsker Jesus, og jeg må si jeg får vondt i magen og blir urolig i måten Filadelfia driver menigheten på. Hvorfor skal en menighet drive med leilghetssalg til sikkert også friske mennesker?
Men selge til nesten demente mennesker, er kanskje å dra det litt langt?
Beklager Filadelfia jeg må dessverre si som en sørlending sier, «Æ liår det ikkje noe særli».

Til alle medlemmer av Filadelfia.
Jeg vet jeg gjennom flere år har kritisert deres menighet.
Svært mange av dere som går i menighetene er veldig gode mennesker som er fulle av kjærlighet for de svake. Jeg har selv familiemedlemmer i deres menighet og mange venner. Supre mennesker som er fulle av nestekjærlighet og som vil det beste for alle.

Det er ikke dere jeg kritiserer, det er deres ledere.
Det er deres forretningsmodell, og deres evige jag etter å samle inn penger, penger og penger.

Jeg vet at mange av dere som går i menigheten, kjenner på en stor uro med samarbeidet med Visjon Norge og Jan Hanvold. Et samarbeid som ser ut til å aldri ta slutt.

Nesten samtlige jeg har snakket med som er medlem av Filadelfia sier at Jan Hanvold er Norges største skurker. De synes han er helt forferdelig type og forstår ikke at Filadelfia fortsatt samarbeider med TV kanalen Visjon Norge.

Jan Hanvold er ikke noe bedre en Svein Magne Pedersen. Det har samme likhetstrekk.

Hva tenker dere når pastor Viggo Skagestad allerede på Torsdag denne uken går ut og sier at samarbeidet med Visjon Norge er bra.
Hva vil dere gjøre?
Er dere redde for han?

Heldigvis, så er det er aldri for sent å snu kjære Filadelfia.
Ta et oppgjør og avslutt samarbeidet med Visjon Norge.
Velg det rette, følg hjertet.

Alt det beste fra en som tro det eller ei vil dere det aller beste.

Takk for oppmerksomheten.

Erling Øgrey Brandsdal

13 tanker om “Pengepredikanter – Sørlandet – Filadelfia – Q42 Leserinnlegg av Einar Øgrey Brandsdal

 1. Ingenting er mer trist enn at noen misbruker Gud til å sko seg materielt. “For intet har du fått det og for intet skal du gi det”, sier Bibelen. Men liksom det bare var få av jødene som fulgte Kristus, vil det være få i kristenheten som er sanne kristne. Men Gud vet hvem som er hva, og derfor kan vi rolig sette vår lit til at Han har full kontroll.

  4
  1
  • Bare det å knytte pengemessig personlig fortjeneste til forkynnelsen av Guds ord er så langt fra sannhet og rett som det går an å komme.

   5
   1
 2. Det er nok ikke noen stor nyhet å fortelle at Jan Hanvold har blitt dømt og sittet i fengsel for sine tidligere økonomiske disposisjoner. Men slikt forteller han ikke om på sin egen TV-kanal. Selv har jeg gitt kring 80.000,- kroner av min pensjon til ham – før det gikk opp for meg hva han stod for. Selv har jeg også møtt ham og hatt samtale med ham i Bergen.

  4
  1
  • Det var trist å høre at du ble narret. Men du har da vist at du er gavmild, og det er tross alt det viktigste når så galt var.

   Nei det er nok fornuftig å kjøre klar av luringer som beriker seg på religion.

 3. Jeg synes det er veldig trist at S.M. Pedersen ikke har peiling hva han driver med i India. Null kontroll hva pengene går til. Og ingen unnskyld til de tusener som oppriktig har støttet arbeidet.
  Husker godt når han kom til Norge fra Canada og var avbildet som er indianer.
  Trist med en million rett ut av vinduet i Indiia.. Pedersen mente det var vel anvendte penger for det hadde bodd barn på barnehjemmet i 2 år.

 4. Ja, hørte Pedersen gjentok “ring og ring og ring og jo mer du ringer og mer du gir jo friskere og friskere blir du”. Det er selvsagt tragikomisk at frikirkrligheten gang på gang lar seg lure fordi det å være salig er lik det engelske silly. Pastor er hyrde, javel. Men lett å lure lam som er forblindet av naiv tro, uvitenhet, ukunnskap og motstand mot “elitenes” jordiske utdannelse. Selvsagt vil bibelskolenes og evangelikalismens maktmenn utnytte kvinner og barn og svake sjeler.

  3
  1
  • Ja, det er trist og leit at noen lar seg lure for penger, med det er jo ingen krise da, for penger er jo nettopp det, bare penger.

   Det Jesus som gransker hjerter og nyrer, og ser etter givergleden og innstillingen til giveren, og er det Ok. så er det absolutt ingen krise, snarere en velsignelse.

   Men for penge innkreveren er det verre en verst med, og stor krise, for det er fortsatt Jesus som gransker hjerte og nyrer.

   Mye verre er det at giveren blir lurt i sitt Gudsforhold, for giveren er selv ansvarlig for hvem, og hva han tror på.

   Og for innkreveren er det dom som venter, dobbelt ansvarlig for seg selv og de han forfører.

   Pastorer ol. er ikke hyrder, de bare later som.

   Mine får hører min røst, sier Jesus. Så i utgangspunktet så skal ikke et lam la seg forføre av en pastor, prest, biskop eller alt annet utøy som befinner seg på det religiøse marked.

   Men nå er det mye bedre å være en svak, naiv, og dum sjel og bli frelst, en å være en klok, smart intelligent overapostel som vet å kare til seg, men går fortapt.

   Mvh RJ

  • RJ har nok misforstått det negative ved slike falske, pengenarrende mennesker.

   “På grunn av slike blir sannhetens vei spottet”, sier Bibelen og sikter til all falsk adferd og/eller lære som bringer vanære til Bibelens Gud.

   Skriften fremholder at alle må forkynne etter evne og muligheter. Ellers blir vi medansvarlige for våre uvitende medmenneskers liv (“blod”). Hvor meget verre er det da om noen narrer andre og får både dem og omgivelsene til å ta avstand fra frelsen fra Gud. Da blir de av Jesus holdt medansvarlige for andres evige død.

   Det var derfor Jesus dømte fariseerne til evig avskjærelse fra det fremtidige evige livet.

  • Ja, her har du rett Hr. vaktmann, det var også på grunn av at disse «kristne» som kranglet og sloss så Bibelversene føyk rundt i radio, Tv og aviser i sin tid som gjorde at jeg tok avstand fra alt som hadde med kristendom å gjøre.

   Men til slutt så ble Jesus for sterk, da Han oppsøkte og gikk i rette med meg, og påpekte at mine argumenter og forsvarsverker jeg hadde bygd rundt meg, var feil. (I alt 3 festninger i ring rundt meg.)

   Mvh RJ

 5. Jeg tenker på Yeshua og hva han eide. Det var visstnok Judas som bar pengepungen til disiplene og – således kan kalles økonomisjef for de 13 i dette følget. Frelseren uttale jo en gang at han eide ikke noe så mye som han kunne lene sitt hode på ( pute ).

  Da er det med undring jeg hører om disse predikantene og helbrederne som gjør seg til mange-millionærer ved å tigge penger av folk – eller rettere bomser som de også kan kalles.

  Tja , sjefsbomsen er nok han som har greidd å tigge over EN MILLIARD kroner fra nordmenn. Han benytter en gammel amerikansk metode hele tiden : “Ledelse ved målsetting “. Dette fungerer slik : Han setter opp en totalsum og antall definerte enheter som skal gis i løpet av en viss tidsperiode og hva pengene skal brukes til. Innenfor salgsbransjen i Norge er dette en velkjent metode.

 6. Hvis det VG skriver om SMP medfører riktighet, er det intet annet enn en skandale.

 7. Man prøver å si fra fordi vi bryr oss. Advarer, og får høre at man kritiserer og dømmer.
  Det er en spesiell tid, med mye som ikke er riktig. De ikke-troende får det med seg, og jeg kjenner sorg…
  Vi trenger alle å granske våre egne hjerter og ha alt i orden med Gud og mennesker. Og huske på Mark. 11:25. Og kanskje må Matt.18:15-17 børstes støv av. Kanskje fra alle talerstoler på søndag?
  Når Brandsdal sier han får vondt i magen, så skjønner jeg ham veldig godt.

 8. I dag søndag 25.11. leser jeg at Jan Hanvold har slått seg sammen med en riking fra den vesle øya Fedje i Hordaland. Mannen ble rik ved salg av oppdrettsanlegg.
  Hanvold og fedjingen har inngått avtaler og opprettet flere selskaper sammen. Disse skal blant annet bygge opp en ny rusfri hyttelandsby ved Hallingsskarvet – der de fra før eier hotell sammen.

  Det var redaktør Finn Jarle Sæle i avisen Norge I dag som formidlet kontakt mellom Hanvold og den rike fedjingen.

Det er stengt for kommentarer.