Parti i forfall med flyktende velgere

Stuper på meningsmålingene  (Foto Flick)

Moralsk forfall jager velgere vekk Hvis valgresultatet 11. september blir på linje med gjennomsnittet av de siste ukers meningsmålinger, kan Arbeiderpartiet vente seg sin nest dårligste tilslutning på 93 år.
Partiet gikk ut av fjoråret med over 36 prosent av folket bak seg. Nå ligger snittet sju-åtte prosentpoeng lavere. På den annen side bestemmer nær halvparten av folket seg – også om de i det hele tatt vil benytte stemmeretten – i løpet av de tre siste ukene før valget. Det er ennå drøyt to uker igjen og det er for tidlig å utrope noen valgvinner.Men for Arbeiderpartiet ser det dårlig ut. Velgernes sviktende tillit stikker dypere enn til taktiske tabber i valgåret. Partiet har vært forfall i lengre tid – moralsk som politisk – med en ledelse på klar sosial avstand fra dem partiet har pleid å representere,” skriver Ragnar Larsen i dette innlegget

Rett på sak Det er ikke så sikkert at Ap-lederen er så mye å bebreide for at vaktmesteren på Støre-hytta hadde venner som hjalp til med bryggebygging på skattemessig ureglementert vis. Det vi derimot stusset over er at sosialdemokratiets fremste talsmann har landsted på Sørlandet – med vaktmester. Dette er altså standarden nå i de kretser.
Da er det langt verre at Støre investerte deler av farsarven i et boligprosjekt, hvor Dagbladet avslørte klanderverdige arbeidsforhold. Ingen alarmklokker ringte hos Støre, som solgte seg ut av prosjektet først etter at kritikkverdige forhold var offentlig kjent.
Det som nå heter investorer, kalte en før i tiden spekulanter – og det er det Støre er. Men det var i opprør mot spekulanter og det Einar Gerhardsen kalte «arbeidsfrie inntekter» at Arbeiderpartiet ble stiftet. Nå er det fra disse tidligere så foraktede gruppene at partiet rekrutterer ledere. Ap-topp Geir Lippestad i Oslo eier mer enn familiens bolig. Det er opplyst i pressen at han også eier leiegårder i Oslo og Skien i tillegg til hus i USA.

Bladet Kapital opplyste denne uken at Gro Harlem Brundtland og ektemannen har en felles formue på 66 millioner kroner. Det meste er resultat av bokskriving. Brundtland jr. er advokat og kapitalforvalter. Det var han som hjalp Jens Stoltenberg med å oppnå en ekstraordinært fordelaktig avtale med forlaget som utga hans selvbiografi i fjor høst.
Da Einar Gerhardsen for 50 år siden utga sine memoarer i flerfoldige bind etter endt politisk tjeneste, ga bøkene ham betydelige honorarer. Deler av disse inntektene ga Gerhardsen videre til et legat hvor avkastningen brukes til skolering av tillitsvalgte i arbeiderbevegelsen.

Gerhardsens resonnement var at det var Arbeiderpartiet som hadde brakt ham i en posisjon hvor det var mulig å skrive salgbare bøker. Da var det for ham naturlig å pløye en del av gevinsten tilbake til partiet. Det er ikke kjent at Harlem Brundtland og Stoltenberg har gjort noe tilsvarende. De beholdt alt selv. Arbeiderpartiets slagord «Skape og dele» betyr at det er andres inntekter som skal deles, ikke ens egne.
Vi har lenge ment at Forbrukerombudet burde gripe inn mot partiet. Hvordan kan en kalle seg arbeiderparti når det ikke er arbeidere der? Partiets Oslo-liste er overfylt av yrkespolitikere, direktører og PR-agenter – mens arbeidsfolk er mangelvare.
Alt dette vitner om et parti i moralsk og politisk forfall. Når et parti henter sitt lederskap blant boligspekulanter og inntektsgrupper som partiets kjernevelgere aldri vil nå opp til, skal en heller ikke blir overrasket over velgerne flykter.
Et parti som ikke vil la seg representere av arbeidsfolk, kan ikke vente at arbeidsfolk vil fylke seg under partiets faner – av gammel vane.

Skrevet av Ragnar Larsen, tidligere redaktør i Haugesunds avis

3 tanker om “Parti i forfall med flyktende velgere

 1. Det er forsåvidt intet nytt i det Larsen skriver.
  Vi har lenge sett at AP har beveget seg mot sentrum.
  I det alt vesentlige er det ikke store forskjeller på AP og H.
  AP har fortsatt en anelse mer omsorg for svake grupper enn det H har. I kristne verdisaker klarer jeg i farten ikke å se noen ulikheter? De er akkurat like dårlige begge to.
  De som fortsatt holder liv i ekkoet om “sosialistene”, med referanse til AP, har virkelig ikke fulgt med på APs utvikling, og vet heller ikke hva sosialisme er!

  Det eneste som er sikkert er at ingen sanne kristne stemmer FRP, Rødt eller SV.
  Det er i mine øyne liten tvil om at KRF har det beste programmet, men når de vil samarbeide med FRP og V, så ramler jeg av lasset.
  SP har nesten en like god “verdipolitikk”, og deres klare ståsted i distrikts, fiskeri og jordbrukspolitikken er veldig viktig. Deres tydelige: ” varig vern av Lofoten, Vesterålen, Senja, Jæren og Skagerak mot oljevirksomhet, er for meg den aller viktigste enkeltsaken i denne vakgkampen.
  Det ville vært bedre med en mer aktiv, innovativ og ambisiøs fiskerisatsing, enn mer oljevirksomhet.

  Jeg så at Norge I Dag har en sak der de vurderer de ulike partiene på kristne verdisaker. Der kommer FRP til kort. Det eneste er vel den såkalte støtten til Israel, og flytting av ambassaden til Jerusalem. Det har vel ikke engang vært tema i det hele tatt disse 4 siste årene? Dette var åpenbart et tomt valgløfte, slik som også Trump hadde.

  Jeg stemmer Senterpartiet og håper at de sammen med AP og KRF får flertall i stortinget, og finner sammen og danner regjering.
  Evt med støtte av MDG dersom de ikke har flertall?

 2. MDG ????? Det lever i en oppkonstruert verden som ikke er bærekraftig. De er egentlig sinnsvak og burde tvangsinnlegges, pga. av fare for rikets sikkert.

Det er stengt for kommentarer.