Nyvalg for fjerde gang i Israel tirsdag, -håp om seier for Netanyahu-blokken -men få tror valget vil bringe stabilt regjeringsflertall

Tirsdagens nyvalg i Israel er det fjerde valget på to år, men få forventer at dette valget vil bringe store politiske forandringer. Det er svært jevnt på et flertall av målingene selv om statsminister Netanyahu`s Likudparti har hatt fremgang på noen målinger. Mange tror at valget ikke vil komme til å gi et trygt flertall for noen av siden i Israelsk politikk. Det har det siste året vært flere større demonstrasjoner mot statsminister Binyamin Netanyahu som har vært etterforsket og er siktet for korrupsjon. Netanyahu selv kaller dette en politisk heksejakt og avviser å ha gjort noe galt. Netanyahu har nå vært statsminister sammenhengende siden 31 mars 2009. Han har dominert og preget israelsk politikk i flere tiår.

Netanyahus eldre bror, Jonathan Netanyahu i spesialstyrken Sayeret Matkal, ble drept i juli 1976 under Operasjon Entebbe. I 2012 havnet Netanyahu på 23.-plass på Forbes Magazines liste over verdens mektigste mennesker, og i 2013 ble han rangert som nummer tre på listen over de «mest innflytelsesrike jøder i verden» av The Jerusalem Post. Netanyahu var den første og hittil eneste statsminister som er født i Israel etter opprettelsen av staten. Statsminister Netanyahu har helt siden han ble valgt sett det som sin hovedoppgave å forhindre at Iran kan utvikle atomvåpen. Han samarbeidet tett med Trump administrasjonen og etter at Biden regimet kom til makten i Washington har forholdet til USA blitt mer nedkjølt. Det er stor usikkerhet i Israel hvordan Bidens politikk egentlig vil bli og man frykter at USA vil ta opp igjen den kontroversielle Obama avtalen som i praksis ble amerikansk sponsing av iransk terror i regionen. Netanyahu har helt siden tidlig på 2000 tallet advart mot trusselen fra Iran og en ny høyreregjering vil kanskje være best egnet til å takle den mer Israelfiendtlige administrasjonen i Washington.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *