Hamas militære leder avviser alt snakk om våpenhvile etter tirsdagens våpenhvilerykter

Forvirring om mulig ny våpenhvileavtale som John Kerry sier er Netanyahu’s ide, Hamas militære leder, Mohammed Deif avviser våpenhvile og fastholder “ingen våpenhvile uten at blokaden av Gaza oppheves og ingen fred for den israelske befolkning uten at alle våre krav blir oppfylt

Det hersker nok en gang forvirring om at Hamas og Israel skal ha blitt enig om en ny war-tirsdagvåpenhvile. Det israelske kanal 2 rapportere tidligere tirsdag kveld at Israel og Hamas har blitt enig om en våpenhvile som vil få slutt på kamphandlingene i Gaza. I følge avtalen som ble gjengitt i raporten skulle Israel få lov til å fortsette å ødelegge tunnneler  og samtidig skulle det pågå samtaler i Kairo over betingelsene for en lengre våpenhvile. Noe senere kunne Times Of Israel fortelle at i motsetning til Kanal 2 raporten, skal en israelsk offisiell talsmann ha avvist ryktene om en mulig våpenhvile. “Jeg har ikke hørt det minste om en slik våpenhvile det hevdes Israel skal ha akseptert. I følge utenriksminister John Kerry skal det være Netanyahu som har kommet med ideen om den siste våpenhvilen.  Det israelske sikkerhetskabinettet skulle i kveld ha vært samlet til et nytt møte, men møtet er utsatt til i morgen, uoffisielt på grunn av indre uenighet i kabinettet. I kveld har lederen for Hamas militære gren kategorisk avvist at våpenhvile er mulig uten at alle de palestinske krav oppfylles.

Dersom det siste er tilfelle ser Netanyahu uten tvil etter en vei ut av konflikten uten å ha oppnådd annet enn å redusere Hamas evner til å angripe Israel en kort stund. I går tv-netanyahukunne den israelske statsministeren fortelle israelerne at de må forvente en langvarig krig, men dersom de siste mediaraporter viser seg å stemme og at Netanyahu skal ha gått med på en våpenhvile på tross av at rakettene enda regner over israelske byer vil han uten tvil møte sterk motstand fra flere av samarbeidspartnerne i koalisjonsregjeringen. Både Naftali Bennett og utenriksminister Liberman har begge tatt til orde for at Hamas må fratas all militær kapasitet og Netanyahu selv har krevd at Gazastripen må demilitariseres. Den israelske statsministeren og Likud vil ha store problemer med å selge en dårlig våpenhvileavtale til velgere som er gått trett av år med israelsk handlingslammelse overfor palestinsk rakett-terror.

2 tanker om “Hamas militære leder avviser alt snakk om våpenhvile etter tirsdagens våpenhvilerykter

  1. Det er mye som ikke henger på greip Torstein. I går talte Netanyahu til folket om en langvarig krig, i dag kunne NRK og Odd K Tveit fortelle at Netanyahu nær sagt tryglet USA om hjelp til en våpenhvile. Enten bløffer Odd K Tveit ellers fremstår Netanyahu som en vinglepave som forandrer mening i løpet av natten.

  2. Hamas har antagelig har et stort arsenale med langt kraftigere raketter som de på et tidspunkt vil avfyre. For å stoppe disse utskytningene må Israel velge mellom å ta store tap og fremstå som den tapende part eller ofre tusenvis, kanskje titusenvis av menneskeliv i gaza.

    Men før Hamas kan sende disse må verdensoponionen først modnes til å “forstå deres fortvilede situasjon” og “behov for å forsvare sin arme beolkning” mot overmakten.

Det er stengt for kommentarer.