Israel sprer løpesedler på arabisk over Gaza og ber sivile evakuere, spekulasjoner om større israelsk angrep og bakkeoperasjon

Kraftige palestinske rakettangrep mot byer i Israel lørdag, Galilea rammet av tre raketter avfyrt fra Libanon og 15 drept i israelsk flyangrep lørdag kveld

lopesedlerEtter ennå en dag med omfattende palestinske rakettangrep mot israelske byer tyder mye på at en større militær opptrapping vil finne sted i løpet av de neste 24 timene. Lørdag kveld droppet det israelske forsvaret løpesedler på arabisk som oppfordret sivile til å evakuere visse områder på Gazastripen. I følge en rapport på Channel 10 planlegger Israel å angripe områder som frem til å ikke har vært berørt av krigføringen på grunn av områdets sensitivitet. I følge den brigadegeneral Motti Almoz som er sjefstalsmann for forsvaret planlegger Israel å angripe området med full tyngde i løpet av de neste 24 timene og trappe opp offensiven i mot militante grupper på Gazastripen. Det spekuleres også i om opptrappingen kan innebære en begrenset bakkeoperasjon.

Den pågående konflikten mellom Israel og Hamas fører til dødsfall på begge sider. I Gaza skal omkring 120 mennesker være drept og i Israel er det rapportert om to dødsfall som hamas-terrorkan knyttes til konflikten. Lørdag kveld døde en 74 år gammel amerikansk turist som en følge av et hjerteinfarkt utløst av angst knyttet til at luftsirene ble utløst og det samme skjedde fredag da en 70 år gammel kvinne døde av hjerteinfarkt i Haifa. En rekke isralere har også blitt skadd av de palestinske rakettangrepene som har tiltatt i styrke de siste dagene. Lørdag kveld ble det avfyrt minst 10 raketter mot Tel Aviv. Det ble samtidig avfyrt tre raketter fra Libanon som eksploderte med veldige drønn i Galilea. Både i Jerusalem, Tel Aviv og i et titalls andre israelske byer har luftsirene ult flere ganger i kveld og Iron Dome har skutt ned flere raketter. Rakettangrepene fra Libanon ble besvart med at Israel skjøt tilbake med tungt artilleri og rakett-angrepene fra Gaza ble besvart med et større angrep som tok ut en byging tilknyttet Hamas sikkerhetsstyrker. I følge palestinske kilder ble 15 drept i dette angrepet, deriblant en politisjef for Hamas militsen.

Ber folk evakuere fra nordre del av Gaza

I forkant av et snarlig angrep mot enkelte områder på i den nordre del av Gaza har IDF i kveld droppet løpesedler som oppfordrer folk til å evakuere visse områder. “Det er farlig å være nær der Hamas er,” heter det i løpesedlene som har blitt droppet over deler av Gaza lørdag kveld. Tidligere lørdag verserte det rykter om en mulig våpenhvile men så langt er det lite som tyder på at kamphandlingene vil se en snarlig slutt. Tvert i mot tyder flere og flere ting på en kraftig opptrapping som også kan innebære en bakkeoperasjon dersom statsminister Netanyahu og den israelske regjering konkluderer med at det skulle bli nødvendig. Den israelske forsvarssjefen uttalte fredag at IDF når er rede for en eventuell bakkeoperasjon og alt man ventet på var at ordren ble gitt.