Netanyahu`s siste sjanse til å vise lederskap er nå sier politiske ledere som vil ha en tøff israelsk respons på rakettangrepene

Jerusalem er ei kruttønne kunne NRK Dagsrevyen fortelle mandag. Bakgrunnen for den intense situasjonen som nå er i ferd med å forårsake en ny krig mellom Israel og Gaza. I løpet av dagen har det vært omfattende sammenstøt mellom politi og palestinske aktivister rundt tempel-høyden, og fra Gaza har Hamas avfyrt sju raketter mot Jerusalem. Israel har i kveld svart på angrepene og skal vi tro palestinske kilder, skal ni personer være drept i de israelske gjengjeldelsesangrepene. Israel hevder at en palestinsk rakett som gikk galt skal ha drept tre barn på Gazastripen. I kveld har det Iransk-støttede Islamsk hellig krig truet med nye angrep klokken 20 norsk tid, og Israel har sendt store militære forsterkninger til grenseområdene mot Gaza.

Nærmest hele spekteret av israelske partier mener at tiden nå er inne for en kraftig israelsk gjengjeldelse og ifølge avisen Arutz Sheva krever nå politiske ledere handling fra Netanyahu. Bezalel Smotrich som leder et av de religiøse partiene i Israel mener at tiden nå er inne for krig. Hamas har svært lenge holdt store deler av befolkningen i det sørlige Israel som gisler og maner regjeringen til å slå knallhardt til mot nasjonens fiender. Yair Lapid som leder sentrumspartiet Yesh Atid sier at ingen land vil tillate at sine borgere lever under en konstant trussel om rakett-angrep slik isralere gjør, og han oppfordrer Netanyahu til å ta nødvendige grep for å avskrekke fienden. “Vi vil støtte regjeringens håndtering av krig med våre fiender,” sa Lapid som her inviterer Netanyahu til å utøve lederskap. I løpet av de siste årene har det israelske forsvaret mistet noe av sin avskrekkende effekt og Israel er blitt hale i stedet for hode. “Israel har litt for lenge latt terroristene styre begivenhetene og latt Hamas terrorisere befolkningen.

Først har Hamas skutt og sendt hundretusener av israelere i tilfluktsrom, og straks Israel truer med å gjennomføre en større militæraksjon, har Hamas via Egypt erklært våpenhvile -og Israel har lydig fulgt etter. Dette mønsteret har gjentatt og gjentatt seg de siste årene og har på alle måter bundet Israels hender. Dette har gitt Hamas og terroristene en unik mulighet til å styre showet og gjort at det israelske forsvaret har mistet mye av sin avskrekkende effekt. Tidligere var IDF fryktet av sine fiender og elsket av sine venner, men en svak politisk ledelse av Israel har gjort at palestinerne ikke lenger frykter IDF som de gjorde før. De vet at det bare er å angripe og deretter be om våpenhvile -og slik har de holdt det gående i årevis,” sier en israeler Søkelys har kontakt med. Han mener at det er dette som er primærårsaken til at Netanyahu og Likud ikke lykkes med å fenge nok velgere til å kunne danne en flertallsregjering.