Når mobberen skjuler seg bak bibel og kristen tro

Jens-Kristian Heistad stod under et tre med tauet klart i hendene. Årevis med hets og trusler på nett og mobil holdt på å ta livet av ham.  Jens-Kristian Heistad er bare 15 år gammel, men gjennom nesten hele livet har han opplevd å bli utestengt, truet og mobbet. Frem til sjette klasse var mobbingen noe som stort sett skjedde i skolegården. Men da han fikk mobiltelefon med tilgang til Facebook, Instagram og Snapchat var det ikke lenger noe sted å gjemme seg for mobberne. Ofte kom det et svart bilde der de hadde skrevet at de skulle ta meg, hvor stygg jeg var eller at jeg ikke burde leve, forteller Heistad til NRK. Heistad er bare en av mange som har fått oppleve hvor kynisk og iskalde folk kan være

Daniel Fitzpatrick ble bare 13 år gammel. Mobberne drev ham til å ta sitt eget liv

Mobbing og sjikane er noe de fleste av oss heldigvis tar avstand i fra. Derfor forsøker vi å unngå å bruke ondsinnede karakteristikker av våre medmennesker. For en kristen bør det ikke være naturlig å gå rundt med et ønske om å såre vår neste ved vår ord eller handlinger. Dersom man bruker litt tid og “googler” eksempelvis mobbing og selvmord, får vi opp mange historier. Ved jevne mellomrom slår avisene opp historier om mennesker som har tatt sine egne liv på grunn av mobbing og sjikane. Historien om Jens Kristian Heistad som du kan lese i sin helhet her, er bare en av mange slike historier, og hver eneste en burde gjøre inntrykk, spesiellt for dem som omtaler seg selv som lyset barn. Mobbing og sjikanering kan få fatale konsekvenser. Nettopp det fikk mammaen og pappaen til den 13 år gamle Daniel Fitzpatrick oppleve da deres sønn ikke orket mer av mobbingen på facebook og andre sosiale medier. 13 åringen gav rett og slett opp og så ingen annen utvei enn døden

En dypt preget far forteller her gråtkvalt om tragedien som rammet hans sønn da mobberne vant og drev den forpinte 13 åringen i døden (saken fortsetter)

https://www.youtube.com/watch?v=YvBbgovrfHk

Aftenposten kunne for noen år tilbake fortelle om den 14 år gamle Stian hvor mobberne hadde et klart mål, nemlig å se gutten død, og redskapet man anvende var krenkende ord, stygge karakteristikker i det som fortonte seg som et mobbe og sjikanemareritt for gutten. (Les historien fra Aftenposten)  Historiene om mobbeofrene som tar sitt eget liv eller forsøker å gjøre det er mange, og det er ikke bare barn og unge som ender i ei trist grav fordi de ble utsatt for sjikane og mobbing som regel i form av ondsinnede ord og karakteristikker. I historien fra TV2 leser vi ” I 2010 tok den 53 år gamle sosialarbeideren Lasse Persson livet sitt. Kollegaer hevder i ettertid at han ble mobbet på arbeidsplassen skrev TV2 om saken i 2014. Dette er bare noen av de eksempler vi finner om hva slags følger mobbing og sjikane kan få hos dem som blir rammet.

Kristen mobbing

Også blant “kristne” eller “religiøse” ser vi nå at alvorlig mobbing av andre mennesker foregår. Vi vet om “kristne nettroll” som bruker store deler av livet på å sjikanere og mobbe dem de ikke liker. Man kan bare lure på hva det er som driver religiøse mennesker til å finne seg noen hat-objekter som så omtales med grove skjellsord og karakteristikker på nettsider og eksempelvis You Tube. Hva slags glede kan man egentlig finne i å omtale andre mennesker som “psykopat”, “narsissist” “ekkel”, “gammel gris”, “horebukk” osv osv? Det er ikke tvil om at mobbing og sjikane som fenomen er noe som ikke har sitt opphav i Guds vilje. De fleste av oss vil nok mest sannsynlig konkludere med at mobbere og hetsere er inspirert av en annen kilde enn Gud. I efeserbrevet kapittel 4 leser vi følgende: “Ingen råtten tale gå ut av eders munn, men sådan tale som er god til nødvendig opbyggelse, så den kan være til gagn for dem som hører på; og gjør ikke Guds Hellige Ånd sorg, han som I har fått til innsegl til forløsningens dag!  Allslags bitterhet og hissighet og vrede og skrik og spott være langt borte fra eder, likesom all ondskap; (Ef 4,29-31)

15 tanker om “Når mobberen skjuler seg bak bibel og kristen tro

 1. En meget viktig påminnelse, Søkelys !!!!
  Dette er en meget, meget tusen ganger meget bra og tankevekkende artikkel.
  Les og reflekter over denne.

 2. Når man er vitne til en del av de usiviliserte ytringene enkelte her inne serverer så tyder det snarere på at noen kanskje egentlig er muldvarper som vil ødelegge kristentroen for så mange som mulig. Og da vet man straks hvem de er i ledtog med.

  Søkelysredaksjonens mangel på moderering av de verste ytringene ansvarliggjør også redaktøren, som blir medskyldig i at noen kanskje faller fra troen.

  • Veldig fornuftig å avslutte skjellsorddebatten rundt og av Jan Kåre Christensen. Slikt sømmer seg ikke for kristne mennesker. Er det slutt på veden så slukner ilden. Eneste interessante nå er den endelige internasjonale dommen etterfulgt av saklige kommentarer.

  • Jeg forsøkte forgjeves å oppfordre til konstruktiv debatt, uten skjellsord og udokumenterte påstander mot navngitte personer.
   Det er også problematisk at det postes telefonnr til Christensens “bevis” her på nettsiden.
   Først vet jeg ikke om vedkommende har tillatt å få sitt nr lagt ut, dernest beviser hans eventuelle påstander ikke noe, da saken har flere versjoner.
   Jeg kjenner til Christensens første versjon, og Oslokirkens respons. Det vi så her var at Christensen kastet inn nye påstander om dette som var ukjente.
   Dersom Christensen ønsker å fremføre sine injurerende påstander får han gjøre det på egen nettside.

 3. Dette er ingen kommentar til en sak. Dette er en kommentar til det vi har sett i de siste årene av mobbing, selvmord og uendelige psykologiske problemer i Norge og i verden forøvrig. Problemer som har rot i mobbing på nettet.

  Jeg er helt sikker på at vi veldig snart her i Norge kommer til å få en eller flere lover som kommer til å bety fengselstraffer med varierende strafferammer for de som mobber og sjikanerer andre på nettet. Dette er da mobbing med et klart forfølgelses motiv.
  Personlig gleder jeg meg til en slik utvikling da dagens straffer er tragisk lave.
  Det eneste som nytter her er fengselsstraffer og tap av inntekt.

  Det er helt klart at det i den kommende tiden blir et veldig sterkt fokus på dette og jeg applauderer Søkelys for deres iniativ og standpunkt i denne saken.

  • Selvsagt bør det være lover som tar tak i rene mobbere og personhetsere. Men det vil være fare for at myndighetene også plusser på litt ekstra og kaller enhver kritikk av religioner og ideologier for -fobi. Dermed ligger veien åpen for at ytringsfriheten som sådann ligger tynt an.

   Vi er nå vitne til totalitære grep fra autoritære myndigheter over hele planeten som bygger opp rundt en ny verdensordning som på global basis betyr verdensherredømme.

   Lokkebiten er at det skal hindre krig mellom nasjonene. Vi har imidlertid historisk vitnesbyrd om fordelen med flere nasjoner når noen blir demoniske. Da kan de andre ta hånd om diktatorene. Men tenk dersom en ny verdensregjering blir okkupert av diktatorspirer. Da vil de kunne herse med planeten uten at noen kan intervenere.

   I virkeligheten vet vi kristne at dette er sluttfasen i Satans kamp mot Gud om verdensherredømmet. Vi vil derfor se at krigen mot kristne fra styrende ateister etter hvert vil øke voldsomt i omfang. Situasjonen vil til sist bli så tilspisset at et multilateralt angrep på all religion vil finne sted.

   Da står de kristne i samme situasjon som jødene var i da Faraos hær var rett bak dem ved bredden av Rødehavet. Alt håp så ut til å være ute. Men da inntreffer Guds den Allmektiges store dag i Harmageddon.

   Faraos menn vil lik Assyrerkongen i sin tid foran Jerusalem forsøke å få de troende til å gi opp sin tro og komme over til dem eller bli utslettet. Dette blir den siste store trosprøven for rettsindige mennesker. Så stay tuned. Vi vet ikke dagen og timen, men vi ber om at det ikke skjer om vinteren på den nordlige halvkule, slik Bibelen oppfordrer oss til.

  • Jeg sikter kun til ren mobbing og personhetsing som å gjenta at person A er en idiot gjentatte ganger uten dokumentasjon og annet formål enn hetsing.
   Kritikk av religioner og politiske retninger er fullt ut legitime og skal beskyttes av ytringsfriheten.

   F.eks det å hetse et medlem av et politisk parti fordi hun er 155 cm høy burde være straffbart. Det å kommentere hennes syn på f.eks islam skal ikke være straffbart så lenge den er anstendig saklig kritikk.
   Du ser forskjellen ?

 4. Denne kommentaren er slettet da den gjentar de udokumenterte påstandene mot et navngitt individ.

  Selv om du oppgir telefon nr til serberen, beviser ikke det noe Christensen.
  Du får publisere dine påstander på din egen nettside, for her vil vi ikke gjenta din nye utgave av historien.
  Ei heller fremstår serberen troverdig og tilsist blir det ord mot ord.
  Dere har deres to versjoner (den eldre og den nye) og Oslokirken har sin versjon.
  Det blir uansett ord mot ord.
  Det er på tide at Christensen og serberen forstå at en gave er en gave.
  Dersom serberen hadde gitt Oslokirken et lån, kunne han ha krevd pengene tilbake.
  Men pengene ble gitt vekk og brukt av forsamlingen til menighetsarbeid.
  Siden de ble gitt som gave kan man selvfølgelig ikke kreve dem tilbake.

  Redaktøren har redigert denne kommentaren for å gi innsenderen en forklaring på hvorfor kommentaren ikke vil bli lagt ut.
  Red

  • Du skriver Kjell at han hadde valget mellom å gi pengene til Oslo kirken eller Marita Stiftelsen.
   Hvor har du det i fra?
   Hva er annerledes med mine versjoner?
   Nevn konkret, jeg vet ikke om noe!

  • Den påstanden fikk jeg direkte fra ditt hatobjekt.
   Det stod mellom Oslokirken og Marita stiftelsen.
   I tillegg sier min informasjon at Serberen har gitt bort en stor sum tidligere.
   La oss holde oss til fakta, og det er at serberen var dum nok til å si at han ville gi bort leiligheten sin til Oslokirken.
   Nr2. Var at valget stod mellom Oslokirken og Marita stiftelsen
   3. I følge den info jeg fikk for lenge siden, stadfestet serberen flere ganger sitt ønske om å gi.
   4. At han angret seg i ettertid er greit, men man kan likevel ikke kreve tilbake noe som er gitt vekk som en gave.
   5. Det er bestridt at det var knyttet løfter til jobb i Oslokirken i forbindelse med gaven.
   6. At en eller annen kan ha profetert store ting over serberen er ikke utenkelig sett i lys av den type tro Oslokirken praktiserer.
   7. Det er umulig slik at man kan kjøpe seg jobb i en menighet, det normale er jo at menigheten gir sine arbeidere lønn for å jobbe, ikke at man spytter inn store summer for å komme i gang.
   I følge fornærmede i saken din var det fri fantasi at det var snakk om en stilling i Oslokirken i forbindelse med pengegaven, hvorvidt serberen har innbilt seg selv det, kan ikke vites, men alle vet at pengegaver ikke er inngangsport til en tjeneste i en menighet.
   Jamfør trollmannen Simon som ville gi en stor pengesum til Peter for å få evnen til å kunne utdele Ånden ved håndspåleggele. Slike ting kalles Simoni.

   Jeg stoppet og slettet store deler av kommentarene fordi de retter kraftige og udokumenterte påstander om en navngitt person, en person som ikke følger debatten og derfor heller ikke kan ta til motmæle.
   Det du skrev i går her, grenser helt opp til injurie og kan medføre krav om økonomisk erstatning og kan også i enkelte tilfeller være straffbare.

  • Det kommer mer og mer slike saker. Og det er mer og mer viktig at vi sier STOPP til mer internett hating og trolling. Hvert eneste liv er så uendelig verdifullt. Det skal ikke ødelegges og formørkes av nett hat.

   Jeg er helt sikker på at dette blir det lagt mer og mer fokus på i de neste årene. Og straffene vil garantert bli ubetinget fengsel og nettsider vil bli stengt på grunn av dette. Og bra er det.

Det er stengt for kommentarer.