Økende spenning internt i Netanyahu regjeringen kan åpne for ny høyreallianse

Statsminister Netanyahu. Foto: You Tube/Søkelys

Økende mistillit til Netanyahu blant israelske høyre velgere Det er nå økende spenninger internt i den israelske regjering etter at Netanyahu nok en gang har latt seg presse til å frigi palestinske terrorister fra israelske fengsel. Selv om Netanyahu rent personlig ikke er videre begeistret for å løslate 26 palestinske mordere, har han vært under hardt press både fra den amerikanske administrasjonen og venstresiden i israelsk politikk. “Jeg har medfølelse med de pårørende av ofre for terrorisme, men denne løslatelsen er nødvendig,” sa Netanyahu som nå må forsøke å roe ned en økende intern uro i regjeringen.

Den israelske regjeringskoalisjonen opplever nå betydelige indre spenninger og det er nå tegn på økende misnøye blant velgere som har stemt på alliansen mellom Likud og Avigdor Liebermans  Yisrael Beiteinu. Også i partiet til Naftali Bennett Habayit Hayehudi eller norsk Jødiske hjem er det betydelig motstand mot løslatelsen av de palestinske fangene. Også de pårørende etter ofrene for palestinsk terror reagerer svært sterkt på Netanyahu’s Appeasement-politikk eller ettergivenhet overfor de korrupte palestinske selvstyremyndighetene. Orna Amrani, som er søster til Akiva Sha’altiel reagerer svært sterkt på at Netanyahu regjeringen vil løslate hennes bror morder. Akiva ble kidnappet og drept og dumpet etter to dager i påsken i 1985 og nå vil israelske myndigheter løslate terroristen som stod bak ugjerningen. “Det føles som om min brors blod ble utgytt for intet og jeg føler meg forrådt av mitt land,” sier Orna som har mistet all tillit til sitt land. Tilliten til Netanyahu’s regjering har etterhvert blitt tynnslitt hos mange og internt i koalisjonen er det også mange av Likud representantene som murrer over Netanyahu’s manglende evne til å stå opp for Israel. Uroen internt i koalisjonen indikerer at partnerskapet mellom Netanyahu og Avigdor Lieberman nå går mot slutten. Som kjent gikk Likud og Yisrael Beiteinu i allianse før forrige valg og nylig “skippet” Lieberman er fraksjonsmøte og det ser ut som om ” the honeymoon between Lieberman and Netanyahu is coming to an end.”

En ny høyre allianse på trappene?

En ny høyre allianse bestående av Lieberman, Bennett og Deri samt halvparten av Likud kan bli den neste politiske alliansen som dukker opp på den politiske arena i Israel. Selv om koalisjonen vil hangle videre en stund til tror mange at den indre spenningen tilslutt vil sprenge koalisjonen. De mer høyreorienterte innenfor Likud kan godt finne på å bryte med Netanyahu som i mange øyne har svelget litt for mange kameler. “Redelige  Likud’ere som Hotovely og Dannon bør være smarte å hoppe av skipet og slå seg sammen med “Jødiske hjem” fordi Likud vil komme til å betale en høy pris ved neste valg. En svært høy pris,” Under Netanyahu har” vi lært at Israel er den personlige eiendommen til Hussein Obama og John Kerry. Israel tilhører dem og de kan gjøre med henne som de selv vil,” skriver en frustrert israeler i Jerusalem Post. “Knesset representantene og det israelske folk mottar alle ordre fra en kenyansk-indonesisk muslim som er en uansvarlig idiot,” skriver en annen israelere ironisk.

3000 demonstranter dannet en menneskelig lenke rundt fengselet

Mer enn 3000 israelere demonstrerte mandag utenfor fengslet der de 26 terroristene som skal løslates sitter fengslet. Blant demonstrantene var en rekke pårørende etter ofre for palestinsk terrorisme samt medlemmer av Almagor gruppen. Også Habayit Hayehudi minister Uri Ariel og Knesset representantene  Ayelet Shaked og Shuli Moalem sluttet seg til demonstrasjonen i strid med Netanyahu som har uttrykt misnøye med deres motstand mot fangeløslatelsen. Demonstranter dannet en menneskelig kjede foran fengsels veggen og ropte “jødisk blod må ikke spilles ut forgjeves”, og oppfordret Habayit Hayehudi ministrene til å trekke seg fra regjeringen. Gila Molcho, som er søster til Ian Feinberg som ble drept på Gazastripen, sa i sin tale: “En rød strek er krysset.  Min bror trodde at rettferdighet skulle styre folket, men en stor feil blir begått her når man frigir hans mordere. Den ene av hans mordere ble frigitt som en følge av Shalit avtalen, den andre ble løslatt i første pulje og den tredje vil bli løslatt i morgen,” sa en tårevåt Molcho i sin tale til demonstrantene. “Hvordan kan en familie bli knust på denne måten?” spurte hun og la til “at vi er det jødiske folk og nå må statsministeren våkne opp for vi sender et feil budskap med dette.”

Langvarig og dyp rift

Recep Erdogan fremstår som en fiende av den jødiske staten. (Foto You Tube)

Den interne slitasjen i regjeringen har egentlig vart helt siden Liebermann stemte i mot å be Tyrkia om unnskyldning for Mavi Marmara episoden  i 2010. Lieberman var sterkt i mot denne ydmykelsen (som i ettertid ikke har ført til en bedring i forholdet mellom Tyrkia og Israel) og Yisrael Beiteinu representantene stemte sammen med Bennett og “Jødiske Hjem” i mot å løslate de 26 terroristene. I følge rapporter vil både Bennett og Deri fra det religiøse Shas partiet kvitte seg med den mer venstrevridde Yair Lapid.” Noe er helt åpenbart i gjære,” sier en israelsk politisk analytiker som kan fortelle at den massive folkelige motstanden mot å slippe fri de 26 terroristene bare forsterker de indre spenningene internt i regjeringen.