Kristen blomsterhandler funnet skyldig i diskriminering fordi hun ikke ville levere blomster til et homobryllup

blomsterhandler2Risikerer å miste både forretning og hjem fordi hun fulgte sin samvittighet og nektet å levere blomster til et såkalt “homobryllup” 

En kristen blomsterhandler fra Washington står i fare for å miste sin virksomhet, sitt hjem og sine sparepenger etter at en dommer fant henne skyldig i diskriminering fordi hun nektet å utføre et oppdrag som innebar at hun skulle dekorere til en såkalt likekjønnet ekteskaps seremoni. Den modige kristne blomsterhandleren avviste også et kompromiss som gikk ut på at saken ville dø av seg selv dersom hun lovet å betjene homoseksuelle “bryllup” i fremtiden. Slaget om det bibelske synet på ekteskapet er nå i ferd med å bli flyttet fra den politiske arena til amerikanske rettssaler

Baronelle Stutzman som driver Arlene’s blomster i  Richland  ble i mars 2012 saksøkt fordi hun av samvittighetsgrunner ikke kunne levere blomsterdekorasjoner til en såkalt white-roses-pd-300x225“likekjønnet” bryllupsseremoni. Statsadvokat Bob Ferguson hevdet at hun brøt loven ved å ikke utføre oppdraget. Stutzman hadde blitt kontaktet av en av sine kunder, Robert Ingersoll, en homofil som ville at hun skulle levere blomsterdekorasjoner til hans planlagte seremoni med sin partner, en mann ved navnet Curt. Den kristne blomsterhandleren forklarte rolig kunden at hun ikke kunne bidra med sine tjenester til nevnte seremoni og anbefalte i stedet tre andre blomsterhandlere som kunne hjelpe. “Jeg tok kunden i handen og sa, beklager. Jeg kan ikke bidra til bryllupsseremonien på grunn av mitt samfunn med Jesus Kristus,” fortalte blomsterhandleren i 2012 til flere nyhetsreportere.

Da den homofile Ingersoll la saken ut på sin Facebookside ble det rabalder og det ble en forholdsvis opphetet debatt mellom tilhengere og motstandere av homofile ekteskap og det ble mange kommentarer for og imot Stutzman. Den kristne blomsterhandleren fortalte at gay-marriage_2173326bhun hadde mottatt en rekke sinte og truende kommentarer. “Saken gikk helt ut av proporsjoner og jeg fikk hatbrev og trusler om at noen ville brenne ned min bygning. I tillegg har en rekke kunder reagert med å boikotte butikken og spredd oppfordringen videre til bekjente og venner. Noen uker senere utstedte statsadvokat Bob Ferguson et skriv hvor det het at hun er tvunget til imøtekomme bestillinger til likekjønnede seremonier ellers vil hun bli saksøkt og risikerer store bøter. I truslene fra statsadvokaten het det også at hun vil slippe dette dersom hun “angrer” og velger å etterleve loven. Hun nektet og fikk ganske kjapt et søksmål mot seg for diskriminering.

Den kristne juridiske organisasjonen Alliance Defending Freedom (ADF) hevdet at statsadvokat Fergusons handlinger var upassende siden han aldri hadde mottatt en anmeldelse, men satt i gang prosessen av egen vilje. Det ble også fremmet en begjæring om at statsadvokaten og ACLU (American Civil Liberties Union) som gikk til et separat søksmål, at disse skulle bli nektet å angripe Stuzman på det personlige plan. I forrige måned besluttet dommer Alex Ecksrom i  Benton County overrett å fremsette en tiltale som anklager Stutzman og hennes forretning for å ha krenket statens antidiskriminerings lover og fattet en kjennelse som innebærer at den kristne blomsterforhandleren vil bli holdt personlig ansvarlig for hendelsen. Onsdag kom kjennelsen som fastslo at hun hadde begått en straffbar handling og som innebærer at religiøs tro er underordnet lovverket om diskriminering.  Retten påla også Stutzman å gi full service til homoseksuelle seremonier selv om disse er i strid med hennes samvittighet. I følge kjennelsen er Stutzman pålagt å ikke bare godta slike ordre, men også å levere til homoseksuelle feiringer og bistå med sin tilstedeværelse under slike arrangement dersom det er påkrevd. Med dette er saken foreløpig avgjort og staten har seiret på alle punkter, sa statsadvokat Ferguson. Dersom fru Stutzman går på kompromiss og i fremtiden er villig til å tilby full service til homoseksuelle seremonier vil jeg avgjøre saken med et forelegg på 2000 dollar under lovgivningen for Consumer Protection Act og saksomkostningene settes til en dollar dersom Stutzman lover å ikke diskriminere i fremtiden,” skrev statsadvokaten i en pressemelding.

Stutzman avviser kompromisset 

“Tilbudet ditt avslører at du egentlig ikke forstår meg eller hva denne konflikten handler blomsterhandlerom,” skrev Stutzman  i et brev til Ferguson. “Det handler om frihet, ikke penger. Jeg liker absolutt ikke ideen om å miste min virksomhet, mitt hjem, og alt annet som søksmålet truer med å ta i fra meg og min familie. Men min frihet til å ære Gud i alt jeg gjør er viktigere. Washington’s Constitution garanterer oss samvittighetsfrihet i alle saker som angår religiøs tro, og jeg kan ikke selge denne dyrebare frihet, fortsatte hun. “Du ber meg om å gå samme vei som en velkjent forræder, en som solgte noe av en uendelig verdi for 30 sølvpenger, og det er noe jeg ikke kommer til gjøre,” avslutter Baronelle Stutzman i sitt svarbrev til statsadvokaten. Det er ventet at saken vil bli anket til en høyere rettsinstans. Etter at saken ble kjent har den kristne kvinnen fått en rekke brev fra kristne som uttrykker ønske om å stå sammen med henne i kampen for samvittighetsfrihet. En frihet som er under massivt press fra offentlige amerikanske myndigheter og fra militante homoseksuelle som forlanger at kristne skal underkaste seg deres krav og betingelser. Religions og samvittighetsfrihet er snart en saga blott i vårt postkristne samfunn.

 

 

6 tanker om “Kristen blomsterhandler funnet skyldig i diskriminering fordi hun ikke ville levere blomster til et homobryllup

 1. Er hun delaktig i synden, om hun leverer blomster? Eller et cateringselskap som leverer maten? Tror ikke det. Vi har alle fri vilje, og om noen velger å inngå et såkalt homofilt ekteskap, så er det deres problem! La de få mat, blomster og andre ting de måtte trenge, så må de selv stå til ansvar for det livet de lever!
  PS! Noen drar dette litt vel langt! Hva blir det neste; et homofilt par som ikke får lov til å kjøpe seg hver si pølse på Statoil?

  • Poenget her er at hun ikke har frihet til å følge sin samvittighet, og dagen kommer da pastorer og prester vil bli tvunget til å vie homofile ektepar ellers er det jo diskriminering. Jeg tror nok at denne blomsterhandleren hadde solgt blomster til vedkommende homse dersom det ikke var til en seremoni som hun mener er i strid med Guds bud. Jeg kunne selv ikke ha deltatt med noe til en likekjønnet ekteskapseremoni. Her er jeg faktisk uenig i deg og mener at kvinnen gjør det rette innenfor Gud og mennesker. Her tror jeg ikke vi kan gå på kompromiss.

  • Jeg kunne selvsagt heller aldri ha deltatt i en seremoni der to homofile inngikk “ekteskap”, hverken under selve vielsen eller i selskapet! Men, hva ville du gjort dersom et homofilt par kom hånd i hånd inn på kafeen din, og ville spise middag? Ville du servert dem? Og i tilfelle ja; hvor går grensen? Jeg er ingen tilhenger av homofili(snarere tvert i mot), men jeg ser at dette kan være problematisk; å strekke grenser….

 2. https://www.youtube.com/watch?v=MDETkcCw63c

  Her er en video hvor Stutzman forteller historien slik den er. Jeg greide ikke å holde øynene mine tørre etter å ha sett den… Måtte Herren bevare og være med denne modige kvinnen som er villig til å miste alt for å gi vinne kransen som man aldri kan miste!

 3. Skal en på grunn av samvittighetsgrunner for sin tro pynte brudefesten til homofile? Det er forskjell på å kjøpe en bukett blomster og være med og “pynte”til deres bryllup. Modig gjort! Tenk på Daniel on du har lest Danielsen bok!

Det er stengt for kommentarer.