Krisen mellom USA og Tyrkia intensiveres etter at tyrkisk rett avviste anke fra pastor Andrew Brunson

Kristen mellom USA og Tyrkia blir stadig mer intens og smertelig spesielt for tyrkisk økonomi. Etter at president Donald Trump har tatt dramatiske skritt og innført økonomiske sanksjoner mot Tyrkia som en reaksjon på at Tyrkia holder en amerikansk pastor i husarrest, har tyrkisk økonomi vært i fritt fall. Den tyrkiske liren har tapt seg mer nesten 40 prosent i verdi. Fredag avviste en tyrkisk domstol en anke fra pastor Brunson om å bli satt fri, og dette medførte straks en krass advarsel fra president Donald Trump som sa at USA ikke vil forholde seg passiv. Den tyrkiske fengslingen av pastor Brunson er i ferd med å bli en skikkelig verkebyll på forholdet mellom de to Nato-allierte. Den kristne pastoren ble pågrepet i etterkant av det mislykkede kuppet mot Erdogans regime.

Recep Erdogan er nå i ferd med å føre Tyrkia inn i økonomisk krise og  resesjon ved å holde en kristen pastor som gissel.  (Foto You Tube)

Krisen mellom USA og Tyrkia over den fengslede pastoren fører nå til at tyrkisk økonomi synker dypere ned i krise. Etter at USA har innført økonomiske sanksjoner mot Tyrkia har investorer begynt å selge seg ut og liren har tapt seg nærmere 40 prosent i verdi. “De skulle ha satt ham fri for lang lang tid siden, og Tyrkia har så langt jeg kan se oppført seg veldig, veldig dårlig,” sa Trump under en pressekonferanse i Det Hvite Hus fredag. “Vi har ikke sagt det siste ordet i denne saken og vi kommer ikke til å forholde oss passive. -De kan ikke bare holde våre folk fengslet,” sa presidenten videre. Trumps kommentar falt etter at det ble klart at en rettsinstans i Izmir provinsen hadde avvist en anke hvor pastor Brunson krevde seg satt fri fra husarrest. I følge retten trengtes det mer tid på å samle bevis mot pastoren og det var risk for at han skulle rømme landet,” het det i rettens kjennelse. Den kristne pastoren blir holdt etter anklager om terrorisme. Dermed fortsetter Erdogans islamistiske regime å holde en uskyldig mann fanget men det er ennå uklart hvordan president Trump vil gripe an situasjonen videre. USA har tidligere

Trump med tydelig melding til Tyrkia.

truet med å trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Tyrkia. I en uttalelse på Twitter torsdag skriver presidenten at “Tyrkia har benyttet seg av USA i mange år. De holder nå vår fantastiske kristne pastor som fanget, og som jeg nå representerer vårt land som et patriotisk gissel. Vi kommer aldri til å betale noe for frigivelsen av en uskyldig mann, men vi slår nå tilbake mot Tyrkia,” skriver en tydelig Trump i en melding på Twitter. Det er ventet at USA om kort tid vil trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Erdogans regime. Det er ennå usikkert hvor mye denne saken vil skade relasjonene mellom de to Nato-landene, men i Washington peker nå stadig flere på at dette også kan skade det militære samarbeidet mellom USA og Nato-landet Tyrkia. I Europa er man uenig med president Trumps klare linje. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og hennes EU er ikke opptatt av å ta opp de mange menneskerettighetsbrudd som skjer i Tyrkia og har lite forståelse for den harde amerikanske linjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Én tanke om “Krisen mellom USA og Tyrkia intensiveres etter at tyrkisk rett avviste anke fra pastor Andrew Brunson

  1. Flott at Søkelys holder oss oppdatert på hva som skjer med denne pastoren i Tyrkia. Tror faktisk at Søkelys skrev om han ett halvt år før de andre mediene begynte å skrive noe om han.
    Jeg selv og en mann hadde i 2017 planlagt en ferietur til Tyrkia, men vi valgte Israel i stedet siden Tyrkia både er oss kristnes fiende og fiende av Israel.
    Søkelys er et av de kristne nettstedene jeg har blitt glad i.
    Er her nesten daglig.

    Hilsen Siri

Det er stengt for kommentarer.