Israel truer president Assad med militær intervensjon dersom Syria undertegner avtale med Iran

Iran er og forblir statsminister Benjamin Netanyahu’s store hodepine.

Israel både kan og vil gå til militær intervensjon i Syria dersom landet velger å signere en avtale med Iran som innebærer at Iran får opprette militære baser i Syria eller Libanon. Den syriske presidenten har tidligere tilbudt Israel og opprette en 40 km lang  demilitarisert sone som en buffer mellom de landene. Iran har som kjent tidligere truet med å fjerne Israel fra kartet, og Israel oppfatter regimet i Iran som hovedsponsor av terrorisme i regionen. “Syria må være forberedt på at Israel vil sette i verk nødvendige militære mottiltak dersom Syria skulle komme til å inngå en avtale med Iran om slike baser,” var innholdet i et budskap formidlet til den syriske presidenten via Moskva

 

Syriske militære mål vil komme til å bli angrepet dersom dere tillater at Iran får bygge militære baser i Syria. Dette var innholdet i statsminister Benyamin Netanyahu’s bryske advarsel til den syriske presidenten. Advarslen ble i følge det israelske nettstedet Debka viderebrakt av Moskva. Det israelske budskapet som i realiteten er et ultimatum forteller den syriske lederen at hans militære vil bli angrepet, -dersom han tillater at Iran får bygge baser i Syria. Israel vil i så fall forlate sin policy om å ikke intervenere i den syriske krigen som har pågått i seks lange og blodige år. I utgangspunktet var Israel blant dem som trodde at USA og deres allierte ville komme til å vinne proxykrigen i Syria, men etter at Moskva gikk til militær  intervensjon i konflikten høsten 2015, ble det snart klart at dette kom til å forandre hele tegningen. Tidlig under den såkalte “arabiske våren” gjentok og gjentok en hovmodig president Barack Obama og hans utenriksminister, Hillary Clinton selvsikkert at president Assads dager var talte. Nå, fem år senere er både Barack Obama og Hillary Clinton historie -mens Assad sitter trygt i presidentstolen -tross alle amerikanske forsøk på å bekjempe ham.

Overlater Israel til seg selv

Dette er første gang Israel har sendt et direkte ultimatum til det syriske regimet og dette understreker også hvor alvorlig Israel ser på saken. Iran skal i følge Debka ha lagt press på president Assad slik at Iran kan bruke T-4 Tiyas militære flybase til sine fly. Det har også blitt klart at president Donald Trumps administrasjon ikke kommer til å foreta seg noe for å forhindre at Iran bygger baser i Syria, og i realiteten har president  Donald Trump kapitulert overfor Moskva i Syria. Den amerikanske administrasjonen har med andre ord valgt å overlate sine tidligere forbundsfeller i Syria til seg selv, og dette burde ikke komme som noen overraskelse, da president Trump allerede under valgkampen signaliserte at han ville trekke USA helt ut av den syriske konflikten. Statsminister Benyamin Netanyahu har flere ganger forsøkt å få president Putin til å sette ned foten for Iran i Syria, noe Moskva ikke har vært villige til. I en direkte respons sier Moskva at den iranske tilstedeværelsen i Syria skjer etter invitasjon av landets lovlige leder, president Assad -og at deres nærvær derfor er legalt. Med andre ord må Israel ordne opp i dette på egen hånd, noe de helt klart er militært i stand til.

 

Én tanke om “Israel truer president Assad med militær intervensjon dersom Syria undertegner avtale med Iran

  1. Israel er knusende overlegen i regionen. Om de ville kun de styrtet Assad for lenge siden helt på egenhånd. Men nå kan ting endre seg . Viss Syria lar Iran få tilgang , vil Israel slå hard tilbake. Dette er alvor. Israelerne lar seg ikke be to ganger. Alt som truer Israelsk suverinitet og eksistens vil de knuse.

Det er stengt for kommentarer.