RUSTA avkristnet julen med kirke uten kors beklager å ha bidradt til misforståelser-IKEAs bruk av “vinterfest” gjør at kunder boikotter

Ikke bare IKEA, men nå også Rusta ;( Triste greier, skriver Veronica Lorentzen i et innlegg delt på Facebook

Mange reagerer sterkt på at både IKEA og RUSTA nå ser ut til å velge å avkristne jula gjennom å fjerne kors på dekorasjoner av kirker og bytte ut ordet “julefeiring med vinter-fest.” (I IKEAs julereklame ser termen jul/vinterfest til å bli brukt om hverandre.  Selv den moderne julefeiringen i den vestlige verden lenge har vært preget av sekularisering og pengemas, er det likevel mange som reagerer på den helt åpne avkristningen av julefeiringen som skjer i store butikk-kjeder som IKEA og RUSTA. Og på Facebook tar nå mange til motmæle å skriver at de vil boikotte butikk-kjeder som velger å avkristne julen slik både Rusta og IKEA nå har gjort. “Våre dekorasjoner er veldig populære og vi ønsker at alle kunder skal kunne nyte dem i disse mørke måneder uavhengig av religion. Vi har derfor valgt å fjerne korset fra kirken for å tilfredsstille flere kunder, les det nye herrefolket, for ¨å ikke støte noen,” heter det i et svar fra kunder som lurer på hvorfor korset er fjernet fra en dekorasjon som skal være en kirke.

Korset og kristen tradisjon skal nå jages ut av julefeiringen

At julen blir stadig mer og mer sekulærisert og vertsliggjort er en trend vi har sett lenge. i flere år har vi sett bilder av barnet i krybben side om side med julenisser for å søke å lokke kunder til å bruke penger på akkurat deres butikk. Imidlertid er dette første året at kjeder som IKEA og RUSTA så synlig har valgt å avkristne julen for å ikke støte muslimene. Både IKEA og RUSTA er svenske selskap som åpenbart har et ønske om å skape “svenske tilstander” også i Norge. Mange tar nå til Facebook for å protestere mot den pågående avkristningen av jula og det er blant annet opprettet underskriftskampanjer som oppfordrer til boikott av IKEA som nå har valgt å omtale julehøytiden som en vinterfest. Masse produkter som folk flest forbinder med “julefest” eller julefeiring blir nå solgt under termen “vinterfest” av IKEA.

. På Facebook reagerer kunder med å omtale avkorsingen av kirken som “skremmende greier” og “helt sykt”. Andre igjen, derblant Kari Sveen skriver dette om den korsløse kirkedekorasjonen: “Like sannsynlig at ikke kristne kjøper denne kirken som kristne kjøper en moskè.” “For….tull!!!!ALDRI mer Rusta for min del og jeg håper hele Norge følger etter.Møkkabutikk!!!!!,” skriver Kristin Sletten. Eva Breistein reagerer sterkt og skriver dette:  “For Mitt vedkommende blir det da både boikott av IKEA og Rusta !!” “Ja, da blir det enda fler på min boikott- liste ?,” skriver Evy Gimervik mens Ragnild Grime mener det er knefall for fremmed religioner og at neste jul blir det vel en moske de lager juledekorasjon av. IKEA har ikke helt fjernet termen jul i sitt materiale, og på nettsiden til IKEA brukes ordet “jul” og “vinterfest” om hverandre. Eksempelvis selges det “julepynt” under årets vinterfest-kampanje så ordet “jul” er ikke helt byttet ut av kjeden ennå. 

RUSTA kryper til korset og erkjenner at de selv kan ha bidradd til misforståelsen om kirken uten kors

“Vi har förstått att frågan om en dekorationsbelysning kallad ”Church” i vårt sortiment väckt stort engagemang. Tyvärr har det spridits ett missförstånd bland inlägg och kommentarer som vi gärna rättar till. Julen är en kristen högtid och julen är också en viktig del av Rustas sortiment. Att vi därför erbjuder en kyrka, bland många andra julsymboler, är därför naturligt. Rusta väljer varje år ut stora mängder produkter från våra leverantörers sortiment. En av de utvalda produkterna är en kyrka utan kors. Denna kyrka har aldrig erbjudits med ett kors och de uppgifter som tidigare givits om att ett kors aktivt tagits bort från produkten stämmer inte. Vi beklagar att felaktiga uppgifter gavs från vår sida. Att just denna kyrka med torn saknade kors ansåg vi inte vara ett hinder då kyrkor i vår del av världen kan se väldigt olika ut. Vissa kyrkor har ett torn, andra flera eller inget torn alls. Vissa har kors på tornet, andra en tupp eller inget alls. Rusta är religiöst och politiskt obundna, men respekterar att julen är en viktig del av kulturen i vår del av världen och naturligtvis den kristna tron. Vi hoppas att det här inlägget rätat ut frågetecken och tydliggjort Rustas ställning i frågan,” skriver RUSTA i en formell melding på egen Facebookside. RUSTA beklager å ha kommet med utsagn som har skapt forvirring blant kundene og håper at tingene nå skal roe seg.

12 tanker om “RUSTA avkristnet julen med kirke uten kors beklager å ha bidradt til misforståelser-IKEAs bruk av “vinterfest” gjør at kunder boikotter

 1. Jol har ALDRI vært kristen. Også her har navnkristne annammet falsk religion. Jesus ble født på høsten, ikke i julen. Midtvintersblotet har ikke noe med Bibelen å gjøre.

  Jeremia 10:

  ” 3 For folkenes skikker er tomme.
  De hugger et tre i skogen,
  en håndverker lager det til med øks,

  4 de pynter det med sølv og gull,
  de fester det med nagler og hammer
  så det står støtt.

  5 De er som fugleskremslene på en agurkmark,
  ikke kan de snakke,
  og de må bæres, for de kan ikke gå.
  Vær ikke redd dem!
  De gjør ikke noen skade,
  men de kan heller ikke gjøre noe godt.

  6
  4
  • Dette er et ikke-problem som norske kristenkonservative og fremmedfiendtlige nasjonalister dyrker for å polarisere debatten og gjøre tilværelsen vanskeligere enn den trenger å være. Forbildet er åpenbart den hysteriske «war on christmas»-kampanjen blant evangelikale i USA.

   Jule- og adventsmarkeringer har aldri kommet tidligere og bredere i samfunnet enn nå, enten det er i butikkhyller eller barnehager. Og som den selvtilfredse «ambassadøren» påpeker, er kristenhetens skikker i svært stor grad sammenblandet med oldtidens tidlige overtro, gammeltestamentlig jødedom og en mengde kulturelle og religiøse tradisjoner fra europeisk og midtøstens historie. Når endog Bibelen er et rottereir av selvmotsigelser, vil selvsagt også våre nåtidige juletradisjoner være en sammensurium av regionale religiøse og sekulære skikker. Sånn er det bare.

   Det er uansett verre ting å bekymre seg om enn den angvielige «avkristningen» av samfunnet. Kristendommens tradisjonelle, patriarkalske selvgodhet og hensynsløse, dogmatiske intoleranse er dessverre på full fart tilbake i utgrupper som hater fakta og fornuft, men isteden søker tilbake til ørkenstammenes mishandlingslære. Foran «Jesu snarlige gjenkomst» råder en dommedagsstemning og “après nous le déluge”-holdning der fantastiske kristne gir blanke i verdens ve og vel. Dét er verre enn navnet «julefest».

   2
   3
 2. Det paradoksale her og dobbeltmoral er at vi nordmenn feiret vinterfest og vinterblot lenge før kristendommen ble innført i Norge og innvaderte Norge.

  De som kaller seg nasjonalister burde merke seg det og ikke feire jul. De kristne som kaller seg nasjonalister lider av dobbeltmoral når de anklager IKEA for å feire denne årstiden med et ord nordmenn brukte før vi ble påført en skikk fra en ørkenreligion med opprinnelse langt vekk fra Norge.

  Personlig bruker jeg denne ørkenreligionens ord og feiringer av denne årstiden. Så får IKEA og andre heller feire denne årstiden på en ekte norsk måte.

  3
  2
  • Birgir skriver godt nytt om IKEA. Det var bra!
   Tror heller ikke godeste grunder Ingvar hadde likt det.

 3. Slik jeg ser det er den komersielle julefeiringen alt avkristnet. Hva som selges av varer i butikkjedene betyr absolutt ingen ting. Det som teller er en oppriktig tro og takknemmlighet for Guds ufortjente godhet.

  Statistikk indikerer at veldig få nordmenn er kristne i den vanligste betydningen av ordet. Mye handler kun om forestillinger som gir seg få eller ingen utslag i det praktiske livet.

  Jeg tror de som har en oppriktig tro og litt åndelig innsikt er langt mer bekymret for de største norske mediene og det som finnes fritt tilgjengelig på nettet. Og aller mest bekymret over den generelle tilstanden i “norsk kristenhet”.

  Antagelig er utviklingen gått så langt at den ikke kan reverseres. Før vi vet ordet av det kan konsekvensene av det som har sjedd de siste tiårene kanskje komme over oss på en måte som ingen ville trodd var mulig.

  2
  1
  • Hva har sannhet og fakta med dette forumet å gjøre ? Vil man ha kristen edruelige fakta og sannheter går man til andre steder enn dette stedet.

 4. Julen er en hedensk og ubibelsk tradisjon. Dere religiøse som feirer julen i den tro at dere feirer Jesus driver egentlig på med hedonisme og religions-synkretisme. Dere kan like godt blote -for deres kristeliggjorte bloting er en stank i Guds nese.
  Lykke til med årets bloting den 24-26 desember.
  Sanne kristne deltar ikke i slik bloting.

  • Hyggelig å se at det fortsatt finnes mennesker som avslører kristenhetens falskhet. Vi får si som kineserne: Tiden kommer!

Det er stengt for kommentarer.