Hamas beskjøt israelske styrker under våpenhvilen -som nå er brutt sammen

Israelske styrker gjenopptar operasjonene etter at Hamas brøt den to timer lange våpenhvilen som varte i knappe 30 minutter

Etter en natt og formiddag med harde kamper, rakettangrep og israelsk bombing av terroristmål inne på Gazastripen vil det nå komme en to timer lang våpenhvile for å hente ut skadde og døde. Både Hamas og det israelske forsvaret har akseptert våpenhvilen som vil begynne klokken 1330 og vare til 1530 og er begrenset til Shejaiya hvor det i det siste døgnet har vært harde kamper. Under den forrige humanitære våpenhvile forsøkte Hamas å gjennomføre et omfattende terrorangrep mot sivile israelere. Flere israelske soldater er blitt drept de siste to døgnene mens Hamas rapporterer om 40 døde. Hamas yter nå betydelig sterkere motstand mot de israelske styrkene enn under forrige bakkekrig og israelske soldater vil måtte betale en høy pris for perioden med våpenhvile som har styrket Hamas militære kapasitet og infrastruktur betydelig.

Mens kampene raser mellom Israel og Hamas har Israel nå satt opp et felthospital ved en
grenseovergang som skal behandle palestinske skadde.  Feltsykehuset vil være operativt i løpet av søndagen sier IDF. Fem israelske soldater skal være drept i kamper de siste to døgn. “Hamas militære infrastruktur og våpenlagre er langt bedre nå enn i 2008 og 2012,” sier militære analytikere som tror at Hamas har militær kapasitet til en langvarig kamp. Det skal i natt ha vært svært harde israelske angrep og de internasjonale reaksjonene på den israelske militæraksjonen er nå i ferd med å tilta i styrke. Siden IDF innledet sin operasjon har Hamas avfyrt mer enn 1780 raketter mot Israel. Det israelske forsvaret har flere ganger måtte avbryte angrep fordi Hamas har beordret sivile opp på tak av bygninger for å danne menneskelige skjold. (I følge IDF ble bildet tatt kort tid etter at Israel hadde skutt et varselskudd mot en bygning som ble brukt for terroraktivitet, kort tid etter skuddet hadde Hamas beordret sivile opp på taket  for å danne et menneskelig skjold)

Begrenset område

Siden våpenhvilen er begrenset til Shejaia området vil kampene fortsette andre steder på grensen. Fra Egypt kom det søndag en halvhjertet fordømmelse av den militære opptrappingen av konflikten men i realiteten er ledelsen i Kairo tilfredse med det israelske forsøket på å slå ut Hamas. Som kjent er Hamas en nær alliert av det avsatte og forhatte “muslimske brorskapet” som ble avsatt fra makten ved et militærkupp i juli 2013 og det er liten tvil om at regimet i Kairo er godt fornøyd med at Hamas nå blir svekket i og med den israelske militæraksjonen. Lørdag ble to egyptiske soldater skadd av en palestinsk rakett som slo ned på den egyptiske siden av grensen, så de egyptiske fordømmelsene er mest ment for indre opinion og det kan godt tenkes at Egypt under bordet gir Israel de motsatte signaler.