Frykt for påskekrig, borgerkrig og ytterligere russisk intervensjon i Ukraina

Kan være snakk om dager før Russland sender tropper inn i Ukraina dersom ikke Ukraina avstår fra maktbruk

war-ukrainaMellom 4 og 11 mennesker skal være drept som en følge av den ukrainske antiterroraksjonen som myndighetene i Kiev har iverksatt mot pro- russiske separatister kontrollert av Russland. I de siste dagene har separatistene man antar er styrt fra Moskva okkupert en rekke offentlige bygninger, og det er disse den ukrainske anti-terroraksjonen er rettet mot. Tidligere tirsdag beordret Ukrainas president Oleksandr Turtsjynov at en trinnvis militæraksjon skulle bli iverksatt, og at målet var å få fjernet de pro-russiske separatistene fjernet fra offentlige bygg. Hva som skjer videre i Ukraina er ene og alene opp til Vladimir Putin som i disse dager kalkulerer hvorvidt han er villig til å ta de diplomatiske og økonomiske konsekvensene en utvidet okkupasjon av Ukraina vil medføre.

Det kan bare være snakk om dager før den russiske presidenten beordrer russiske styrker å rykke inn i de østlige deler av Ukraina for å stabilisere situasjonen for den russisk-talende minoriteten som i lengre tid har uttrykt ønsker om å være underlagt Moskva fremfor den vestlig-støttede regjeringen i Kiev. Ukrainske styrker skal ha gjenerobret flyplassen i Kramatorsk og minst fire mennesker skal være drept i følge den russiske tv kanalen Russia-24 skal fire mennesker være drept i kamper om flyplassen. I Moskva teller president Putin på knappene over hvorvidt han vil Russian_Forces_Comp_552770abeordre russiske styrker inn i Ukraina, noe som mange frykter vil kunne ende i regelrette kamper mellom ukrainske og russiske styrker. I følge de siste meldinger er ukrainske styrker nå i ferd med å gjennomføre en omfattende militær operasjon for å slå ned det som regelrett er et russisk kontrollert opprør fra separatistenes side. I følge TV2 skal Russlands mektige president i kveld ha uttrykt at han forventer at FN og det internasjonale samfunnet fordømmer de ukrainske myndigheters handlinger i den østlige del av Ukraina. I følge russiske myndigheter har Putin i dag snakket med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Han kommer til å gjøre som han vil

Både ukrainerne, europeerne og amerikanerne vet innerst inne at utfallet av denne Putin_guns1-320x288krisen utelukkende står og faller på hva Russlands mektige leder bestemmer seg for. Putin som langt på vei fremstår som verdens sterkeste politiske leder har forlengst forstått at hans amerikanske “sparringspartner” Barack Hussein Obama er en utenrikspolitisk lettvekter som lett lar seg utmanøvrere når man setter hardt mot hardt eller våger å stå i mot den amerikanske presidentens meningsløse trusler og trosse hans såkalte “røde streker”. Allerede over konflikten i Syria avslørte Barack Hussein Obama hva han egentlig var lagd da han med halen mellom beina ydmyket trakk seg tilbake. Over konflikten i Ukraina signaliserte Obama svært tidlig at det kun var snakk om “retorisk og diplomatisk støtte” til den nye regjeringen i Kiev, og fakta er at ingen er villig til å sette freden på spill for Ukraina.

– Russland er dypt involvert, -har gitt ordre om å skyte for å drepe

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen anklager Russland for å være dypt involvert i krisen i Ukraina, men sier at NATO ikke diskuterer en militær inngripen. I følge den danske generalsekretæren er Russland en del av problemet og ikke en del av løsningen slik NATO ønsker. Onsdag kunne media melde at de pro-russiske styrkene som består i følge enkelte ukrainske kilder skal bestå av en salig blanding av halvmilitære ukrainske separatister og russiske spesialstyrker skal ha fått ordre om å skyte for å drepe. Med andre ord kan Ukraina stå overfor en skjebnepåske og ytterligere forsuring i forholdet mellom Øst og Vest. Torsdag skal det nok en gang være et møte for å prøve å få på plass en diplomatisk løsning på krisen i Ukraina. En rekke ukrainske militære kjøretøy skal være tatt over at en blanding av russiske styrker og militante ukrainske separatister. Ukraina står foran en borgerkrig hvor Russland står klar til å rykke inn.