Fremgang og tilbakegang for Netanyahu på de siste to meningsmålinger

Med valg til Knesset bare en uke unna kjemper Netanyahu sin viktige kamp for å beholde bibi-netanyahumakten i Israel. I en uttalelse gjengitt av den israelske avisen Yediot Ahronot sa Benjamin Netanyahu “at intet er garantert fordi det er et gigantisk verdensvid forsøk på å velte Likud regjeringen, sa Netanyahu med adresse også til Det Hvite Hus. Nylig besøkte den israelske statsministeren Washington men verken Barack Hussein Obama, John Kerry eller noen i Obama administrasjonen tok seg bryet å møte den israelske statslederen. Netanyahu som var invitert til Washington av det republikanske flertallet i kongressen avleverte en sterk advarsel mot å inngå en dårlig avtale med presteregimet i Teheran over landet atomprogram. Mens den israelske statsministeren på den internasjonale arena kjemper for å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen, kjemper han hjemme mot en “sionist-allianse” bestående av arbeiderpartiet og sentrum som vil ha mindre motforestillinger mot å gi fra seg land i bytte med løfter om fred.

Med valg bare en uke unna kjemper den israelske statsministeren en kamp både ute og hjemme. I forbindelse med hans USA besøk tidligere i mars høstet Netanyahu massiv kritikk fra Obama administrasjonen og en rekke av de demokratiske representantene boikottet statsministerens tale. Også hjemme ble statsministeren skarpt kritisert og poll-israelopposisjonen mente at statsministeren utelukkende dro til USA for å booste sin egen popularitet hjemme. Den seneste meningsmålingen etter Netanyahu`s tale i kongressen putter Netanyahu på andre plass med 21 mandater mot Zionist-alliansens 24. I meningsmåling datert 8 mars og utført av Geocartography plasserer Likud som største parti i Knesset med 26 mandater mens Zionist-alliansen som består av Labor og Hatnuah da fikk 21 representanter. For Netanyahu`s samarbeidspartnere, Jewish Home, Yisrael Beitenu og Kulanu er bevegelsene små og samlet får Netanyahu blokken 47 seter, mens de sentrum/venstre ser ut til å få 43 seter. De ultraortodokse får 17 seter mens de arabiske partiene ser ut til å få 13 seter. Ser vi på gjennomsnittet av de siste 10 målingene ligger Likud an til å få 23 seter, Yisrael Beitenu som er ledet av Avigdor Liberman ligger an til 6 mandater. Jødiske hjem, 12 seter og Kulanu ligger an til 8 eller 9 seter. De fire høyrepartiene ser dermed ut til å kapre 48 eller 49 seter mens Zionist-alliansen i snitt ligger mellom 41 og 43 seter.

Valgthriller

Meningsmålingene peker på at også den neste israelske regjeringen vil bli en koalisjonsregjering hvor de fire høyrepartiene må ha drahjelp enten fra de ultraortodokse eller og inngå et kompromiss med fienden i Zionist-alliansen. Dersom de fire høyrepartiene
Knessetfår 47-49  seter og de ortodokse får 17 seter vil det bety at Netanyahu og Likud kan danne en koalisjon med  Yisrael Beitenu, jødiske hjem, Kulanu og de ortodokse. De vil da ha 65/66 seter mens Zionist-alliansen i sammen med araberlisten vil sitte med 55-56 seter. Dersom Zionist-alliansen skal ende i regjering må de i tillegg til sine egne 43 seter inngå samarbeid med de ortodokse og Yisrael Beitenu som har signalisert at de ikke vil være avvisende til å stille i regjering sammen med sentrum/venstre. For Netanyahu og Likud vil valget uten tvil bli en thriller og selv om mye kan tyde på at Israels statsminister de neste 2-3 år vil hete Benjamin Netanyahu er israelsk politikk uforutsigbar og alt kan skje.