Fra pastor Torps blogg: Ekstrem norsk pinsemisjon på 1980- og 1990-tallet i Sør-Amerika

bruce-olson«For this cross I’ll kill you» het boken som i første utgave på norsk i 1977 fikk navnet «Motilonenes Gud». Andre norske utgave utkom i 2005 under det rette navnet «For dette kors skal du dø». Misjonær Bruce Olsen var helten blant de unge misjonær-spirene, oftest oppvokst som misjonærbarn i Amazonas i Sør-Amerika. På grunn av ekteskap fikk jeg del i de spennende og bloddryppende historiene fra norske misjonærer som var gode på å fortelle med stor dramatikk og innlevelse. Jeg glemmer ikke hvordan de sterke historiene, appellene og innvielsessangene på de årlige Sør-Amerika-konferansene i Pinsevennenes Ytre Misjon (PYM) gjorde inntrykk på oss alle,” skriver pastor Jan Aage Torp i et innlegg på egen blogg.

Lederen for PYMs virksomhet i Sør-Amerika, misjonær Erling Andreassen, var opptatt av å rekruttere unge mennesker til å vie sine liv i Sør-Amerikas jungler, floder og byer.

Denne radikalisme var så sterk på 1970- og 1980-tallet at nåtidens karismatikk blekner i forhold.

Det var dette miljøet av norske misjonær-spirer som var blitt førende i årene rundt 1990 da karismatikken som ble utøvd i i regi av norsk pinsemisjon i området rundt Benifloden i Bolivia førte til så intens faste og bønn i tropevarmen, med påtvunget demonutdrivelse, at 12 bolivianere ble druknet av lederne.

De norske pinsemisjonærene holdt pusten og håpet at norske medier ikke skulle få vite om det. Men på riksdekkende boliviansk tv ble likene etter demonutdrivelser og faste vist til almen beskuelse……

Når kritikere av moderne karismatikk messer om «den ekstreme utviklingen» innen moderne karismatikk, har de rett og slett ikke peiling.

Det hører med til historien at jeg var ikke begeistret for hva jeg hørte om fra Bolivia på 1980- og 1990-tallet. Mine barn ble tatt dit i 1987 (de tre eldste) og 1997 (de tre yngste), mot mitt ønske.

Artikkelen er hentet fra https://torpblog.wordpress.com/2016/04/19/ekstrem-norsk-pinsemisjon-pa-1980-og-1990-tallet-i-sor-amerika/

 

2 tanker om “Fra pastor Torps blogg: Ekstrem norsk pinsemisjon på 1980- og 1990-tallet i Sør-Amerika

  1. Vi var utvilsomt mange som ble inspirert av boka til Bruce Olson. Selv var jeg full av beundring for denne mannen som satset livet for å bringe evangeliet til motilonene.

Det er stengt for kommentarer.