Fornyet frykt for russisk intervensjon i Ukraina

Både Nato og Ukraina frykter snarlig russisk invasjon av deler av Ukraina

russia.warEn russisk intervensjon i Ukraina under dekke av å være en humanitær operasjon kan være like rundt hjørnet frykter enkelte både i Nato og Ukraina. Russland på sin side hevder at de vil sende inn en humanitær konvoi i samarbeid med Røde Kors og at denne ventelig vil kjøre inn i Ukraina i løpet av denne uken. Vestlige ledere har tidligere advart Russlands president Vladimir Putin mot å bruke den humanitære situasjonen som et påskudd for en militær intervensjon i konflikten i den østlige del av Ukraina. En talsmann for Russland sier imidlertid at konvoien ikke vil inkludere bevæpnet personell eller soldater. Mandag sier Nato at minst 5000 russiske soldater nå befinner seg tett opp mot grensen mot Ukraina.

Dette skjer i regi av røde kors og etter avtale med Kiev sier den russiske talsmannen som la til at konvoien vil komme til å dra i løpet av uken. I en telefonsamtale med sin ukrainske kollega sa USAs Hussein Obama mandag kveld at USA vil ta en aktiv rolle i et humanitært engasjement i den østlige del av landet hvor innbyggerne lider av mangel på vann og elektrisitet etter måneder med kamphandlinger. Ukraina har tidligere protestert mot at Russland sender hjelp til regionen og Vesten har sterkt advart russerne mot ethvert forsøk på å sende militært personell inn i Ukraina under dekke av å være militær hjelp og at dette vil bli ansett som en invasjon. Selv om en russisk talsmann hevder at Russland ikke vil bruke anledningen til å sende inn militære styrker, har Ukraina liten grunn til å stole på russiske forsikringer etter at Putin på tross av løfter om det motsatte valgte å beordre styrker inn på Krim tidligere i år. Den russiske presidenten valgte den gang å bløffe selveste statsminister Angela Merkel da han bare timer før invasjonen forsikret om at Russland ikke hadde slike planer. I følge Nato’s avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er det svært sannsynlig at Russland vil gå inn i Ukraina med militærstyrker. “Det er svært sannsynlig, vi ser at russerne legger opp til en slik operasjon under dekke av å være en humanitær aksjon,” sa Rasmussen til Dagsrevyen.

https://www.youtube.com/watch?v=8BUsRqzozkU

Tidligere i helgen kunne Søkelys rapportere om nettopp denne muligheten og som verden tidligere har sett er det lite grunn til å stole på forsikringer og løfter fra Russlands mektige president.

Frykter russiske styrker vil gå inn i Ukraina av humanitære grunner

putin-angryUkraina hevder mer enn 40 000 russiske soldater står nå rede til å rykke inn i Ukraina dersom president Vladimir Putin skulle velge å gi ordren. Også i Vesten er det nå en økende frykt for at Russland kan komme til å gå inn i Ukraina og tidligere denne uken melde Nato kilder at Russland hadde utplassert mer enn 20 000 soldater i grenseområdene mot Ukraina. Samtidig kan ukrainsk presse fortelle at Russland har kalt inn reservesoldater til øvelser i grenseområdene mot landet og den danske Nato sjefen sa tidligere i uken at Russland har utplassert 20 000 kampklare soldater på russisk side av grensen. Den polske statsministeren sa tidligere i denne uken at polsk etterretning antydet at den økende trusselen for at Russland kom til å gå til intervensjon i sitt naboland. Den ukrainske militære talsmannen Andriy Lysenko sa lørdag at ukrainsk etterretning estimerte at Russland har klar omkring 45 000 soldater, 1360 pansrede kjøretøy, 200 krigsfly og 160 panservogner rede til å gå inn i Ukraina.

Ukrainske regjeringsstyrker skal nå ha gjort betydelige fremskritt i kampen mot de russisk støttede separatistene i Donbass regionen og dette er åpenbart pinlig for opprørerne. Ukrainske styrker skal i løpet av de siste 24 timene ha angrepet russiske støttede “terrorister” på 11 stedet i Donbas og nær Luhansk flyplass, melder ukrainske sikkerhetskilder i en briefing lørdag. I det siste døgnet har våre styrker kjempet mot russia-ukraine-warterrorister i landbyer og områder som Mnohopillia, Stepanivka, Hryhorivka, Krasny Yar, Peremoha, Shyshkovo, Kamyshne, Novohannivka, Krasna Talivka, Dmytrivka, Sabivka and Luhansk airport,” sa den ukrainske militære talsmannen. Samtidig hevder Kiev at de har slått tilbake et russisk forsøk på å sende inn soldater i landet forkledd som humanitære styrker, og dersom Russland ikke går inn i Ukraina snarest, vil separatistene snart være knust rent militært. For Russland og Putin som har støttet opp om de pro-russiske opprørere vil dette være et pinlig nederlag, og mange tror at de neste få dagene vil komme til å avgjøre hvorvidt Russland vil komme til å våge å ta de omkostninger en invasjon vil få for dem internasjonalt. Allerede nå befinner Russland og EU/USA seg i en handelskrig hvor både Vesten og Russland har innført økonomiske straffetiltak mot hverandre.

https://www.youtube.com/watch?v=JqH18rUOr80

Det er ikke tvil om at Russlands mektige leder anser Ukraina som sitt interesseområde, men spørsmålet er bare om han er villig til å de økonomiske og diplomatiske konsekvenser en russisk invasjon vil medføre rent internasjonalt. Forholdet mellom øst og vest har lenge vært på frysepunktet og USA og EU har etter den russiske invasjonen av Krim innført stadig tøffere sanksjoner mot Putin og hans folk. Tidligere i denne uken svarte Russland på de vestlige sanksjonene med å innføre sanksjoner mot en rekke vestlige land. Deriblant mot Norge som ikke lenger kan eksportere fisk til de russiske middagsbord.