Forholdet mellom Israel og Obama administrasjonen på historisk lavmål

Kraftige israelske reaksjoner etter at en sentral representant for Obama administrasjonen omtalte statsminister Benyamin Netanyahu som “Chickenshit” ubøyelig opptatt av egen Karriere

Forholdet mellom USA’s Obama administrasjon og den israelske regjeringen har nå nådd et nytt historisk lavmål etter at en fremtredende tjenestemann ved Obama usa-kriseadministrasjonen i en samtale med The Atlantic’s Jeffrey Goldberg. De sjikanøse uttalelsene som også inneholdt et utsagn som indikerer at USA ikke lenger tror Netanyahu er alvorlig når han snakker om et forebyggende angrep mot Irans atomvåpentrussel har i dag skapt sterke reaksjoner i Jerusalem. Med fete typer kan israelske aviser forteller sine lesere om at det blåser full storm i forholdet mellom Obama administrasjonen og Israel. Ulike israelske ledere reagerer nå med sinne på de amerikanske uttalelsene og i kveld forsøker USA og nedtone det hele. Israelere flest er inneforstått med at landet vil måtte slite med historiens mest Israel-fiendtlige administrasjon i ytterligere to år, men håper at det kommende “mellomvalget” vil vingeklippe den amerikanske presidenten som prøver å skåre billige poeng på Israel og Netanyahu’s bekostning i den muslimske verden.

Det har lenge vært kjent at forholdet mellom den israelske Netanyahu regjeringen og USA
administrasjonen har vært meget anstrengt. Imidlertid har forholdet nå gått fra ille til verre og utsagnene som ble sitert i “The Atlantic” har nå skapt full storm og dyp krise i relasjonene mellom Det Hvite Hus og Jerusalem. Det har også lenge vært alment kjent at den amerikanske presidenten nærer et dypt personlig hat til den israelske statsministeren, et hat som har kommet til uttrykk stadig oftere og oftere de senere år. Kjemien mellom de to har heller aldri vært tilstede og den amerikanske administrasjonen har en rekke ganger skapt raseri i Jerusalem ved å la offisielle tjenestemenn komme med “retoriske sleivspart” mot Israel som i ettertid har blitt forsøkt nedtonet eller “bortforklart” ved hjelp av uttalelser fra Det Hvite Hus talsmann eller som i dag: “Selvfølgelig er dette ikke administrasjonens bad-chickensyn og vi tror slike kommentarer er upassende og lite hensiktsmessige,” sa National Security Council talsmann Alistair Baskey (bildet) ifølge The Hill. Det Hvite Hus under Obama har en svært lang tradisjon med slik dobbelkommunikasjon for å forsøke å underminere den israelske statsministeren. Amerikanerne er mildt sagt dypt frustrerte over Netanyahu’s manglende evne til å underordne seg amerikanerne

obama-devil-hornDe ordene som har utløst den siste krisen i forholdet mellom Det Hvite Hus og Israel er disse: “Her en dag snakket jeg med en ledende Obama tjenestemann om utenlandske ledere som tilsynelatende som irriterer det Hvite Hus og administrasjonen mest. “Det som er å si om Bibi er at han er en “Chickenshit” (som substantiv en verdiløs eller foraktelig person) – sa tjenestemannen som refererte til den israelske statsministeren med hans kallenavn. I følge rapporten er det nettopp denne “ta av seg hanskene” holdningen som preger klimaet, og når amerikanske og israelske tjenestemenn snakker om hverandre bak lukkede dører, er det bare ytterligere et tegn på at forholdet mellom Obama og Netanyahu regjeringen nå er i ferd med å bli ytterligere stormfullt. -Forholdet mellom de to allierte -som angivelig har et uknuselig bånd er nå verre enn noensinne, og det vil mest sannsynlig også bli verre etter mellomvalget i november. I løpet av neste år kan faktisk Obama administrasjonen komme til å trekke sin diplomatiske beskyttelse av Israel i FN, men selv før dette forventer begge sider at det vil bli et oppgjør over temaet Iran, dersom det blir nådd en avtale med Teheran over landets kjernefysiske program.

I følge den amerikanske tjenestemannen blir årsaken til det særdeles dårlige forholdet Netanyahu and Obamamellom Obama administrasjonen og Netanyahu utelukkende tilskrevet representanter for den israelske regjeringen og Netanyahu selv. “Netanyahu selv skal ha fortalt rundt seg at han har “avskrevet Obama administrasjonen og har planer om å snakke direkte til kongressen og det amerikanske folk, om hvordan en atomavtale skal oppnås. Fra amerikansk hold syntes tonen i Det Hvite Hus å være raseri og sinne overfor det faktum at Netanyahu overser Obama administrasjonens meninger om situasjonen på Vestbredden og protester mot de israelske byggeprosjekter i Jerusalem.” Det er ingen hemmelighet at Obama administrasjonen har et sterkt ønske om å dele Jerusalem og la palestinerne få kloa i deler av av jødenes hovedstad. Obama administrasjonen er også rasende for at den israelske lederen angivelig skal ha undergravd utenriksminister John Kerrys såkalte fredsprosess.

Sterke reaksjoner i Jerusalem
De amerikanske uttalelsene har ikke uventet skapt sterke reaksjoner i Jerusalem. I en uttalelse gjengitt i en rekke aviser sier Netanyahu at Obama (bildet) forbanner ham fordi netanyahu_iranhan ikke vil gå på kompromiss om Israelsk sikkerhet. “Når det er press på Israel for å få det til å oppgi sin sikkerhet er det lettest å gi opp,” sier Netanyahu i følge Arutz Sheva som gjenga et sitat fra Knesset. Som statminister, så er jeg ansvarlig for israelsk sikkerhet,” fortsatte ham. “Livet til hver eneste soldat og borger betyr noe for meg, og jeg er ikke villig til å inngå kompromiss som setter vårt land og folk i fare.” “Våre interesser er ikke i tankene til dem som angriper oss, -eller meg -personlig,” la statsministeren til. Angrepet fra “Det Hvite Hus” kommer fordi jeg står opp for den jødiske staten, og på tross av alle angrep akter jeg å fortsette med å forsvare israelske borgere og landet,” sa Netanyahu i en uhyre krass uttalelse som er direkte myntet på Obama administrasjonen. En rekke demokratiske representanter forsøker nå å distansere seg fra Hussein Obama og Det Hvite Hus av redsel for å tape det kommende mellomvalget i neste måned. For mange av disse kommer Obamas siste brudulje med Israel veldig ubeleilig da de risikerer å tape sine posisjoner i kongressen og senatet.

https://www.youtube.com/watch?v=n0PIC6k27JI