Facebook-gruppen “Stans pengepredikantene” har stengt for kommentarer -deler likevel andres innlegg -og Torp vurderer politianmeldelse

Det har i de siste dagene pågått en intens ordkrig mellom medlemmer av Facebook gruppen “Stans penge-predikantene”  og pastor Jan Aage Torp i Oslokirken. Mandag ble det kjent at Jan Aage Torp truet med å anmelde Facebook-gruppen for hetsende utsagn og kommentarer publisert av ivrige medlemmer av den Visjon Norge fiendtlige gruppen.  I en oppdatering datert februar skriver gruppen dette: “Kjære medlemmer! Administrator- og moderatorteamet har blitt enige om å stenge kommentarfeltene på innleggene fremover. Vi har i lengre tid sett at kommentarene i alt for stor grad består av negative beskrivelser som drittsekk, idiot, sperr ham inne og kast nøkkelen, møkkamann, psykopat o.l. Dette fører til at alt for mange ser på oss som en «hatgruppe», noe vi absolutt ikke ønsker å fremstå som,” skriver Cecilie Erland som er blant gruppens administratorer. På tross av at gruppen stengte for kommentarer den 10 februar blir det delt innlegg i Facebookgruppen fra andre Facebookprofiler der det fremsettes utsagn som kan oppfattes som hets og stigmatisering.

Jan-Aage Torp som her er avbildet mens  taler for flere tusen mennesker i Rowanda truer med å politianmelde hets mot pinsekarismatikere som folkegruppe

“Grunnen til at vi retter et kritisk søkelys mot «pengepredikanter», kommer av medmenneskelighet og oppriktig bekymring for sårbare mennesker som blir utnyttet. Gruppen vil fortsette akkurat som før, bare uten kommentarfelt. Enkelte innlegg vil dog kunne ha åpne kommentarfelt, der vi ønsker saklig og konstruktiv kritikk eller forslag. Vi håper dere vil fortsette med å reagere mot urett, og deler innleggene videre i andre grupper eller på egne profiler. På denne måten får også dere sjansen til å dele videre «reine» innlegg som ikke allerede er nedlesset med negative kommentarer. Tusen takk for engasjementet dere har vist. Håper på forståelse for dette. Keep up the good work,” skriver gruppen videre. Dermed har pastor Jan Aage Torp gjennom trusselen om politianmeldelse fått en stor seier siden gruppens administratorer nå tar grep for å stanse det som oppfattes som hets. Også Levi Fragell har i ettermiddag fjernet flere innlegg som var preget av negative personkarakteristikker og krenkende utsagn. For Oslokirkens pastor er dette en viktig seier, og Søkelys vet at det faktisk er mulig å føre saklig debatt med Oslokirkens pastor om spørsmål vi er uenige om uten å ty til personkarakteristikker og rene hetsekampanjer.

Torp: Destruktiv kommunikasjon

“Sosiale medier er full av destruktiv kommunikasjon. Noen aktører har spesialisert seg på krangel og strid. En god måte å stoppe munnen på slike folk, er å la dem være.
Men hvis det er ting som må konfronteres – f. eks. ulovligheter – er det best å be Politiet og domstolene om å håndtere saken. Blir en sak presentert overfor den dømmende makt, som styrer etter loven, er det mye større mulighet for å få en sak løst. Jussen er i sitt vesen konservativ, og er mindre beroende av stemninger i mediene.
Når jeg har jobbet med saker i domstolene og offentlige instanser, har jeg erfart at vi oftest vinner frem.
Apostelen Paulus’ formaning i 1 Timoeus 5:13, er et ord for vår tid
«Dessuten lærer de seg til lediggang, når de går rundt i husene. Og ikke bare går de ørkesløse, men de farer også med sladder og legger seg borti andres saker, og snakker om slikt som ikke passer seg.»,” skrev pastor Torp for tre timer siden.

Facebook-gruppen avviser at kommentar-stengningen skyldes pastor Torp

Ser dere har skrevet et innlegg i Søkelys om gruppen Stans Pengepredikantene. Dere fremstiller saken helt feil, og dere må nok bli bedre på å sjekke datoene vi har postet innlegget vedrørende stengte kommentarfelt, for det ble ikke postet på mandag, men 10. februar. Innlegget mitt hadde altså ingeting med pastor Jan-Aage Torp å gjøre, uansett hvor mye Torp selv skulle ønske dette. Så denne «store seieren» dere skriver om er totalt skivebom. Om det er noen som sletter og skjuler sine innlegg, ja så er det Jan-Aage Torp selv, og ikke oss i Stans Pengepredikantene. Så fort noen skriver saklige kommentarer hos Torp, blir de slettet eller skjult. Dette har han gjort mange ganger, og når han ikke klarer å argumentere mot oss, sletter han likegodt flere tråder. Til slutt står det igjen de kommentarene han selv ønsker skal stå der, og fratar oss andre mulighet til motsvar. Jeg fikk nylig mulighet til å kommentarer igjen hos ham, men det varer nok ikke så lenge. I dag svarte han meg flere ganger i sitt eget kommentarfelt, og da jeg skulle sjekke svarene hadde han allerede slettet dem. Det er slik Torp holder på. Han elsker å forvirre folk.
Jeg trodde dog dere i Søkelys hadde litt høyere standarder på innleggene deres, enn å falle for slike løgner som Torp har fremsatt,” skriver Cecilie Erland i en kommentar til Søkelys.

Oppdatert 16/3-2020 klokken 1914

4 tanker om “Facebook-gruppen “Stans pengepredikantene” har stengt for kommentarer -deler likevel andres innlegg -og Torp vurderer politianmeldelse

 1. Det står:
  “For Oslokirkens pastor er dette en viktig seier, og Søkelys vet at det faktisk er mulig å føre saklig debatt med Oslokirkens pastor om spørsmål vi er uenige om uten å ty til personkarakteristikker og rene hetsekampanjer.”

  Seier og seier… Hun Erland har stoppet hetsen flere ganger. Og stengt feltet. Det er flotte folk der. Og noen drittsekker og barnslige nettroll som alle andre plasser. Som ødelegger der, og da får de hørt det. Skjønner at det ikke er hyggelig for Torp, og det burde heller ikke ha forekommet slike kommentarer. Men han bør gjøre som Aril Edvardsen er mitt råd. Kommentarene er dessverre helt normale i disse tider. Influencere og andre får det de også. Men velger han å bruke tid på det så skjønner jeg det også.

  Synes ikke man kan sammenligne at Søkelys kan føre en saklig debatt med Torp -med denne gruppen. Hvis noen må ha det forklart, så får de det ikke. Jeg skjønner veldig godt mange av dem som kommenterer stygt der selv om jeg ikke ville ha skrevet det slikt selv. Noen av dem har mye av dette som tas opp der ekstra langt oppi halsen. Det skjønner jeg veldig godt. Flere trenger selvfølgelig folkeskikk, men det er mange der som har rikelig av det også. Mer enn det de har på “vi som elsker visjon Norge” siden f.eks.

  • Det faktum at kommentarfeltet er stengt er en viktig seier for Torp. Jeg tror nok at alle parter hadde tjent på saklig debatt fremfor det vi ser skje. Mitt råd er å fremme saklig kritikk, unngå å kalle folk sinnsyke eller andre belastende skjellsord. Tror at det er mulig for partene å finne en felles plattform hvor uenigheten debatteres i respekt. Det er ikke tvil om at Torps tro er oppriktig, og jeg tror også at mange i “Stans pengepredikantene” er oppriktig urolig for hva som utspiller seg på Visjon Norge.

  • Ja, jeg er enig i at det burde ha vært en saklig debatt. Det burde vært mulig. S.V.Ådnøy (bl.a.) går foran som et godt eksempel, men han kan ikke bruke halve dagen på å sette trollene (som ødelegger) på plass. Han jobber og skriver og hadde fortjent mer hjelp ifra andre kristne i visse saker. Jeg følger ikke med i alt og vet ikke om han alltid gjør rett, men det er mye rare og stygge kommentarer til ham og andre som kommer fra kristne. Leser de sin Bibel, tenker jeg. Verden er syk, og det er også MYE sykt i menigheter. Det skremmer bort tusenvis fra Jesus, derfor går dette så inn på meg.

   Nå er ikke jeg Hannah som står på en kasse i Oslo og forteller om Jesus, men HVIS jeg hadde våget det, og tatt det valget, da hadde jeg visst at stygge kommentarer ville komme. Mens Torp velger å kjempe, så hadde kanskje jeg valgt å la være. Håper jeg. Gud tar seg av det, sa bestemor 🙂

   Ja, mange i STANS PENGEPREDIKANTENE er oppriktig urolige for hva som skjer på visjon Norge. Jeg er også veldig takknemlig for hva du tar opp her på Søkelys angående slike ting.

 2. Jan Aage Torp sine siste utspill mot demokrati og ytringsfrihet har fjernet enhver troverdighet han har hatt.

  Det er ikke samtale han vil ha. Det er ren monolog og den monologen er det han som står for. Prøver man seg med samtale er han plutselig ute med sensur og stygge ord.

  Slike såpe boblende små-diktatorer som Jan Aage Torp burde og skal ignoreres i forakt og stillhet. De er ikke representative for den kristne kirke.

Det er stengt for kommentarer.