Avigdor Lieberman, en dalende stjerne i israelsk politikk

Israelske Høyre-folk fordømmer Liebermans utsagn om at USAs utenriksminister John Kerry er “en sann venn av Israel”

Den israelske utenriksministeren har hisset opp mange høyre-orienterte israelere etter sin avigdor_lieberman-landscapeuttalelse om at John Kerry er en sann Israel-venn. Velgere som tradisjonelt har stemt på høyre-partier i israelsk politikk reagerer sterkt på at den mer og mer upopulære utenriksministeren nå ser ut til å logre for amerikanerne. Mens amerikanerne reagerte positivt på Liebermans utspill kan det samme neppe sies om israelske velgere som mener Lieberman er mer opptatt av sitt eget omdømme enn å representere det jødiske folk og de som har gitt han sin støtte ved valgurnene.

Uroen i Netanyahu-administrasjonen over de pågående freds-sonderingene med den palestinske selvstyremyndigheten fortsetter. John Kerry’s forsøk på å få på plass en avtale som innebærer en rekke israelske tilbaketrekkinger fra områder palestinerne mener de har US-SYRIA-CONFLICT-CONGRESSkrav på skaper sterke spenninger internt i regjeringen. Etter Obama administrasjonen og John Kerry’s hardkjør og biske behandling av blant annet forsvarsminister Moshe Ya’alon blir den amerikanske utenriksministeren ikke akkurat oppfattet som en god Israel-venn av mange israelere. Reaksjonene er derfor også sterke når den israelske utenriksministeren nå ser ut til å ha blitt sterkt vingeklippet. “Etter å ha støttet Lieberman gjennom flere år finner jeg hans uttalelser om Kerry så groteske. Liebarman, hvor mye er du betalt? Hvor mye vil nå strømme din vei” og “Lieberman kan ha begått politisk selvmord ved å hevde at John Kerry er en sann venn av Israel,” skriver frustrerte eks-velgere som har fått nok av Liebermans smisking med Obama administrasjonen.

En fallende stjerne

Lieberman ble av mange i Israel oppfattet som en viktig motvekt til de krefter i israelsk politikk som ønsket å “gi bort landet i bytte mot et papirstykke om fred”. Mange hadde satt sitt håp til den kontroversielle politikeren og enkelte anså han også som et kommende statsministerobjekt. Imidlertid har Liebermans “groteske utsagn” og nyorientering effektivt avigdor-liebermanknust en sådan tanke. “Considering the fact that Liberman is going to pay dearly for his present position in terms of his popularity in Israel, it is nice to know that at least the USA is supporting him.” skriver en annen av de mange som reagerer sterkt på Liebermans ord. Etter at Kerry nylig “truet” med at Israel ville bli utsatt for boikott dersom de ikke godtok det amerikanske initiativet oppfatter svært mange Kerry som en stor fiende av Israel. With “friends” like Kerry, we don’t need enemies.”Liberman always was a true Jewish nationalist. Now he is just the broken one and as the result – completely useless.” heter det i kommentarfeltet i Jerusalem Post.

Falt, falt er

“When is Lieberman going to call the Palestinians a true friend,” spør en annen i sin kommentar og han blir fulgt opp av flere: “Lieberman’s political career may be over since what voter will ever trust him again?”  “I support Liberman…for dog catcher,” skriver den populære “Israel lives” med innpå 30 000 kommentarer. “Liberman has sunk very low indeed. He has shown that he would rather curry favor with and garner the approbation of the enemies of Israel than to stand up and defend the Jewish people’s first, last and only sanctuary, refuge and homeland.” ” Liberman and Netanyahu are sheep in wolf’s clothing.Livni and Lapid are sheep in sheep’s clothing. Bennett is a lion of Judah.”  “Kerry is a good friend to Israel. Assad is a reformer. Abbas is a peace partner. The Earth is flat.The moon is made of cheese.” skriver en annen av de mer aktive Israel supporterne

Bennett og jødiske hjem

bennettNetanyahu koalisjonen som består av flere  høyre/sentrumspartier knaker nå for alvor i fundamentene. Mens Bennett og “jødiske hjem” har truet med å gå ut av koalisjonen på grunn av den feilslåtte fredsprosessen, har finansminister Lapid som leder Yesh Atid partiet truet med å gå ut av regjeringen dersom ikke de såkalte Haredi jødene tvinges til en eller annen form for militærtjeneste. Med andre ord ligger det en rekke politiske saker som kan true koalisjonens enhet og en av dem som klarest har markert seg som et reelt høyrealternativ til Netanyahu og Likud er Naftali Bennett som fremdeles har en høy stjerne blant høyreorienterte. Det er nå tilnærmet full krig internt i koalisjonen og søndag åpnet Bennett en ny front mot utenriksministeren. Habayit Hayehudi (jødiske hjem) mener at Liberman er redd for Bennett og Lieberman og meningsmålingene viser at Lieberman har mistet 70 prosent støtte i folket og sett i lys av Lieberman’s uttalelser om Kerry “ser folk flest at det er ingen forskjell på Avigdor Lieberman og Tzipi Livni som begge er opptatt av å dele landet. Vi foreslår at han formidler sin venstrepolitikk i forkant av valget og ikke etterpå som nå,” heter det fra Jødiske hjem. “Vi så hvordan Lieberman frydet seg over den amerikanske rosen etter sine innrømmelser for å bli populær,” sa Habayit Hayehudi talsmannen og la til: “Amerikanerne krever alltid innrømmelser men vi foretrekker å stå fast på våre synspunkter selv om vi går glipp av rosen. Liberman kan ikke kjøre sikksakk i det uendelige,” avslutter talsmannen for partiet mange israelere nå gir sin støtte til istedet for både Netanyahu og Lieberman som begge er dalende stjerner for høyrevelgere i Israel.