Antyder president Donald Trump å involvere USA i en livsfarlig krig i Syria? Media melder at USA vurderer seriøst angrep mot Syria

USA vurderer begrenset militært luftangrep på syriske mål Det sjokkerende gassangrepet i Syria tidligere i denne uken har fått både Donald Trump og USAs FN ambassadør til å ty til usedvanlig sterk språkbruk og igjen bruker USA administrasjonen ord som at en rød linje er blitt overtrådt. Rykter om krig sirkulerer nå rundt blant politikere i Washington D.C, og dersom Trump administrasjonen ikke opptrer ekstremt forsiktig, kan de snart finne seg selv i å måtte utkjempe to katastrofale kriger samtidig. Bare en dag etter at Donald Trump litt fordekt truet Nord-Korea med krig, kom president Trump med uttalelser som mange tolker som en forpliktelse til å foreta seg noe militært overfor president Assad og regimet i Syria, som Vesten mener er ansvarlig for det siste gassangrepet i  Idlib  i Syria tirsdag som krevde 86 liv.

Donald Trump har gitt det syriske regimet all skyld for det kjemiske angrepet i Idlib provinsen i Syria tirsdag. Også Israel og Tyrkia mener seg å ha bevis for at Assad regimet står bak, og igjen øker spenningen etter det groteske angrepet med Sarin gass. Fra Donald Trump administrasjonen har det kommet signaler på at USA ikke vil sitte stille og ikke gjøre noe. For USA vil det være vanskelig å gjøre noe militært i Syria for å straffe Assads styrker, da disse i praksis er mikset sammen med militært personell fra Assads allierte, Russland, Iran og Hizbollah som kjemper side om side med de syriske styrkene. Dermed vil et angrep på syriske styrker også kunne medføre at russiske eller iranske styrker blir drept. “I så fall vil et slikt angrep kunne sparke i gang en tredje verdenskrig,” mener Michael Snyder som har skrevet en interessant kommentar om de mulige konsekvenser av det groteske angrepet som fant sted tirsdag.

Bildene fra det seneste angrepet i Syria bør ha rystet mange, og vestlige ledere har ikke vært nådige i kritikken av Russland og Syria. Den amerikanske administrasjonen som tidligere har anklaget president Obama for å komme med tomme trusler går svært langt i sine antydninger om et militært angrep. Til CNN sa president Donald Trump dette: “Dette har krysset mange linjer for meg. Når du dreper uskyldige barn, endog uskyldige babyer, -med en kjemisk gass som er så dødelig at folk er sjokkerte over å høre hva slag gass det var, da har det krysset mange linjer, endog en rød linje.”

Donald Trump som tidligere har kritisert Obama for å komme med tomme trusler om røde linjer, sa dette: “Jeg tror at Obama administrasjonen hadde en stor mulighet til å løse denne krisen for lenge siden når han snakket om en rød linje i sanden. Og når han ikke gjorde noe etter at den røde linjen var krysset på tross av sine trusler, har dette satt oss langt tilbake, ikke bare i Syria, men i mange deler av verden fordi det var en klar trussel som viste seg å være tom. I klippet under er USAs FN ambassadør svært tydelig. Klippet viser hvor svært langt USA og Russland egentlig står fra hverandre om krisen i Syria. Og den amerikanske trusselen er åpenlys -og all skyld tilskrives Syria selv om man ikke med 100 prosent sikkerhet kan avvise de russiske påstandene om at syrisk luftvåpen traff et lager av kjemiske våpen kontrollert av terroristene.

Selv om både president Trump og USA FN ambassadør Nikki Haley bruker bryske ord og et trusselspråk vi best husker Obama administrasjonen i august 2013, er det mulig men svært lite trolig at USA er villig til å sette igang direkte militære tiltak mot det syriske forsvaret da men her også risikerer å bombe i stykker både Hizbollah styrker, iranske soldater og ikke minst russiske militære. Skulle det skje risikerer vi en større konflikt med Russland som neppe vil begå samme feil som Barack Obama gjorde med forråde en rekke arabiske allierte ledere under den såkalte arabiske våren. For Putin og Russland er det maktpåliggende og fremtre som en troverdig alliert og som kjent har Russland solide interesser og sin eneste marinebase i Middelhavet nettopp i den syriske havnebyen Tartus. Denne basen er særdeles viktig for Russland og derfor er det tvilsomt om Russland tross kraftige fordømmelser fra Vesten vil oppgi sin støtte til president Bashar Assad. Også den amerikanske språkbruken overfor Nord Korea er blitt merkbart tøffere etter at Donald Trump tok over Det Hvite Hus og et verst tenkelig scenariet er at USA blir blandet inn i en militær konflikt både i Syria og Nord Korea. Får de dystreste spekulantene rett, kan det bli en het vår og sommer med et USA involvert i krig to steder samtidig. En som spekulerer i at en slik krig kan komme er Chad Boukzam i AMTV

En kristen som i kveld har respondert på den nye og dramatiske utviklingen som er oppstått etter tirsdagens gassangrep er Steven Ben Nun i Israeli News Live som i videoen under snakker om hvordan Russland og deres allierte er i ferd med å forberede seg på et eventuelt amerikansk militært angrep på Syria. I følge Ben Nun som har en rekke kontakter både i Midtøsten og i det østlige Europa spekulerer på om dette kan føre til en større konflikt mellom USA og Russland. I videoen forteller Ben Nun om hvordan militært utstyr fra USA lastes opp i regionen, samtidig som Israel har sendt styrker til Golan. I følge det israelske nettstedet Debka foregår det nå intense samtaler mellom russiske og amerikanske tjenestemenn om en mulig mellomløsning der USA gjennomfører et begrenset angrep mot utvalgte mål samtidig som man forhindrer å bombe russiske eller iranske styrker. Gjennom et slikt begrenset angrep vil president Donald Trump i hvert fall markere at hans administrasjon følger opp sine trusler i motsetning til Barack Obama. Å slenge rundt seg med røde linjer og trusler som man ikke følger opp med konkret handling, vil neppe være president Trumps strategi, og for å ikke tape ansikt vil Syria muligens komme til å oppleve et begrenset amerikansk angrep.