Anser en militær intervensjon i Niger som krigserklæring mot dem

Niger on the globe (Africa centered)De to afrikanske landene Burkina Faso og Mali vil anse en vestlig militær intervensjon i nabolandet Niger som å være en krigserklæring mot dem. Som kjent har det militæret overtatt makten i Niger og fjernet president Mohamed Bazaom fra makten. Niger er sentral i eksport av uran til Europa og spesielt Frankrike. Den nye regjeringen i Niger har forbudt all eksport av gull og uran, og dette har falt i dårlig jord i Frankrike. Regimet til president Macron som støtter den avsatte presidenten har vurdert å iverksette luftangrep mot Niger for å tvinge militærregjeringen til å gjeninnsette den avsatte presidenten. Nabolandene Burkina Faso og Mali som tilsammen har mer enn 40 millioner innbyggere støtter den nye regjeringen i Niger.

Dersom Frankrike, USA eller noen afrikanske land skulle bestemme seg for å intervenere militært i Niger vil de to landene anse det som en krigserklæring mot dem.  “Enhver militær intervensjon i Niger vil være ensbetydende med en krigserklæring mellom Burkina Faso og Mali, sa de to landenes overgangsregjeringer i en felles uttalelse. “Overgangsregjeringene i Burkina Faso og Mali … advarer om at enhver militær intervensjon mot Niger vil utgjøre en krigserklæring mot Burkina Faso og Mali,” heter det i uttalelsen som er gjengitt i RIA Novosti. En rekke vestlige land har fordømt militærkuppet i Niger og franskmennene skal vurdere å iverksette luftangrep mot Niger for presse de militære til å gi fra seg makten og gjeninnsette den avsatte presidenten. Faren for at situasjonen skal utvikle seg til krig er høyst tilstede og de to nabolandene hever innsatsen med å slå fast at de vil oppfatte enhver militær innblanding som en krigserklæring mot dem. Dr Steve Turley kommenterer her hendelsene i Niger.

Én tanke om “Anser en militær intervensjon i Niger som krigserklæring mot dem

  1. Dette er jo ganske enkelt fra vesten sin side.

    EU har betalt (den riktignok demokratisk valgte) presidenten i Niger for å stoppe flyktninger fra å nå Europa og for å få uran.

    Den viktigste flyktningeruta til Europa går nettopp gjennom Niger og EU har betalt for at Niger skal holde den stengt.

Det er stengt for kommentarer.