Angst i aksjemarkedet, børsene stuper -Dow Jones indeksen ned med over 530 poeng

New York børsen avsluttet uken med et nytt kraftig fall i verdien av aksjene. Minutter før
wallstreetstengetid er den tunge Dow Jones indeksen ned mer mer enn 530 poeng. Ved handledagens slutt var Dow Jones indeksen ned med hele 530,94 poeng eller 3,12 prosent. På en uke har Dow Jones indeksen falt med mer enn 1000 poeng og offisielt snakkes det om en “korreksjon. Også de to andre toneangivende indeksene pekte nedover fredag. Nasdaq var ved stengetid ned med hele 171,20 peng eller 3,51 prosent  mens den brede S&P500 indeksen var ned med 64,84 poeng eller 3,19 prosent. Samtidig med det brede børsfallet på New York børsen falt oljeprisene og er nå på sitt laveste nivå siden 2009.

Fredag ble en blodrød dag også for aksjemarkedene i Europa og Asia. Hong Kong børsen var ned 1,53 prosent eller 347 poeng, mens Tokyo børsen var ned nesten 3 prosent eller nesten 600 poeng. Oslo børs var ned 9,95 poeng som tilsvarer et fall på 1,67 prosent. I Tyskland falt Dax indeksen med 307 poeng eller 2,95 prosent mens i Paris var fallet på hele 152 poeng eller 3,19 prosent London børsen var ned 2,53 prosent eller 161 poeng. Også aksjemarkedet i Kina var fredag i fritt fall og Shanghai børsen falt med 4,37 prosent mens den andre toneangivende indeksen falt med mer enn 5,35 prosent. Samtidig som verdens aksjemarkeder skjelver viser oljeprisene tegn til ytterligere fall og fredag falt oljeprisen til rett over 40 dollar fatet mens brent crude ble omsatt for 45,31 dollar, noe som er en nedgang på 2 prosent fra torsdag. En av dem som frykter at oljeprisene kan komme til å stupe ytterligere er Bjørn Inge Pettersen i aksjeanalyser.com som fredag på sin egen blogg antyder at oljeprisene kan komme til å stupe ned til 10 dollar fatet: ” Oljeprisen har altså stupt videre fredag kveld, og nå er altså Brent Spot i 45,10 dollar, en nedgang fra torsdag på 1,11 dollar, og 2,40 prosent ned fra i går. Det er nå lite teknisk støtte videre nedover for oljeprisen før ned mot mot 36,00 dollar (Brent Spot), og videre kraftig fall for oljeprisen signaliseres nå ned mot det nivået i ukene som kommer. Dersom også 36,00 dollar nivået skulle brytes, ja da vil et nytt kraftig fall helt ned mot 20,00 dollar signaliseres på 6-12 måneders sikt. Virkelig ille kan det bli om også 20,00 dollar nivået brytes, for da vil det trolig kunne komme et fall helt ned mot 10,00 dollar på 1-2 års sikt for oljeprisen.” skriver Pettersen viss blogg som kan følges her

Shemitah på forhånd eller stormvarsel for det som kommer?

Med Wall Street i “korreksjon territorium” snakkes det nå for alvor om at situasjonen begynner å bli alvorlig. Selv om det ennå ikke er snakk om krakk må investorene nå nesten daglig finne seg i at aksjene blir mindre og mindre verd. I den siste uken har aksjekursene sunket fire av fem dager og flere analytikere tror at fallet vil fortsette i ukene jonathan-cahn-2som kommer frem mot september. Som kjent befinner vi oss nå bare tre uker unna det som av Jonathan er blitt omtalt som shemitah-året som avsluttes 13 september I følge teoriene til Jonathan Cahn har denne datoen historisk vært preget av større krasj innen børs og finans og både i 2008 og 2001 hadde Wall Street sine største endagsfall på nettopp datoen som svarer til 29 Elul i den jødiske kalenderen. I år faller denne datoen på en søndag da markedene er stengt og dette kan bety at tingene må skje annerledes i 2015. Ulike teorier har blitt satt frem, men en mulighet kan jo være at vi i forkant av datoen får en rekke aksjefall og at 13 september (29 Elul) kan bli et vendepunkt. Jonathan Cahn som har blitt berømt for sine to bestselgende bøker av profetisk innhold har flere ganger understreket at “Gud ikke er bundet av noen bestemt dato” samtidig som han understreker at det er lurt å styre unna aksjemarkedet under Shemitah.

Vi er nå i den jødiske måneden Elul

Den jødiske måneden Elul som er den siste måneden i dette Shemitah året begynte Vincent Quinonessøndag 16 august (1. Elul) og varer frem til 29 Elul som er søndag 13 september. Mandag i denne uken startet Wall Street med en forsiktig oppgang på 73 poeng, men etter det har det bare vært sorgen. Både tirsdag, onsdag og torsdag pekte kursene nedover, men det kraftigste fallet var fredag da Dow Jones indeksen stupte med over 530 poeng. og er nå tilbake til nivået i september 2014. Ser vi S&P 500 i lys av 12 måneder er kursene der også tilbake til september i fjor. Nasdaq er ennå høyere enn den var for ett år siden, og det samme gjelder den tyske indeksen. Oslo børs er også i rødt i forhold til august i fjor og det samme gjelder London. Tokyo børsen er pr i dag høyere enn den var for 6 måneder siden, men målt opp mot kursene i mai er den også i rødt. Hong Kong børsen som er rammet av Kina-trøbbelet er også i rødt i forhold til hva den var i august i fjor, og et interessant spørsmål å stille er selvfølgelig hvordan det står til når man har kommet seg gjennom hele måneden Elul som ender 13 september eller om tre uker. Uansett, der vi nå kan konstatere er at markedet er i trøbbel og tidligere Fed sjef, Ben Bernanke advarte nylig om at amerikansk økonomi ikke er rede for en ny økonomisk krise.

Fra Norge i Dag: “Ben Bernanke, som er tidligere leder for den amerikanske sentralbanken, frykter at USA ikke er rede for en ny finansiell krise, og mener at en slik krise kan komme når som helst, siden nedgangen i amerikansk økonomi tradisjonelt kommer med fem og åtte års mellomrom. Det er per i dag seks år siden forrige økonomiske krise. «Den økonomiske ekspansjonen blir eldre og skyene samler seg i mørke hauger på den andre siden av Atlanteren», skriver Wall Street Journal. Bernanke har imidlertid ikke panikk og understreker at selv om regjeringens våpen for å bekjempe den neste resesjonen «ikke er så sterke som de vanligvis er, er de ikke på nullnivået». Samtidig spår forfatteren og rabbi Jonathan Cahn i sine bøker: «The Harbinger» og «The Secret of the Shemita» at det etter alt å dømme kan komme et betydelig krakk i USA den 13.september, da denne dagen faller sammen med den 29.Elul, på den jødiske kalenderen, siste dag i Sabbatsåret (Shmita) og den dagen da all gjeld skal slettes. Cahn mener at de to foregående krakkene som rammet amerikansk økonomi begge falt på samme dato, 29. Elul, siste dag i sabbatsårene 2001 og 2008,” skriver avisen Norge i Dag i en artikkel signert Lars-Toralf Storstrand

 

 

Én tanke om “Angst i aksjemarkedet, børsene stuper -Dow Jones indeksen ned med over 530 poeng

  1. Cahn får rett, det er jeg bombesikker på. Verden står overfor Guds dom og det er bare de som har Den Hellige Ånd i seg som ser det. Verden gjør opprør mot Gud den allmektige og Herren refser det frafalne samfunnet med dom. Det vil bli vanskelige tider i Norge også, og vi har feil regjering som ikke er med på å bringe Guds velsignelse tilbake.

Det er stengt for kommentarer.