USAs økonomi på vei mot resesjon -aksjemarkedet i angst og nedtelling til økonomisk kollaps

Kraftig børsfall på Wall Street USAs økonomi er på vei inn i en nedgangstid og det er kun betydelig rentenedgang eller kvantitative lettelser som kan snu den negative trenden. En rekke indikatorer tegner et heller dystert bilde av den amerikanske økonomien. Det er grunnleggende nødvendig at den pågående handelskrigen med Kina blir avsluttet og stadig færre tror på Donald Trumps forsikringer om at den amerikanske økonomien er svært sterk.  Riktignok kan presidenten peker på et relativt sterkt aksjemarked, selv om aksjemarkedet ikke nødvendigvis gir et korrekt bilde av situasjonen. Den viktigste indikatoren på hvordan temperaturen egentlig er finner vi i obligasjonsmarkedet hvor den kortsiktige og langsiktige renten nesten er identisk. Stadig flere advarer nå om at boblen i verdens aksjemarkeder er i ferd med å briste, noe som kan resultere i nye kraftige fall i aksjemarkedet og muligens også et børskrakk

På tross av president Trumps forsikringer om at økonomien er svært sterk, er det nå flere indikatorer som peker på nedgangstider og mindre vekst i økonomien. Signalene på at verdensøkonomien er på vei inn i en ny resesjon er mange og overveldende og selv aksjemarkedet kan ikke lenger overse signalene. Siden Dow Jones indeksen som nådde all time hign på 27,359.16 poeng den 15 juli, har indeksen sunket med 1880 poeng eller  nesten 7 prosent. Bare i dag stupte Dow Jones indeksen med over 800 poeng eller 3.05 prosent og usikre investorer rømmer nå aksjemarkedet og flykter til mer trygge og langsiktige havner i langsiktige obligasjoner eller gull som i dag har steget 1,5 prosent. Også Bitcoin gikk i dag på en ny smell og verdien av kryptovalutaen stupte 6,61 prosent. På Twitter kritiserer president Trump den amerikanske sentralbanken for ikke å kutte rentene mer aggressivt. Den økende økonomiske usikkerheten internasjonalt gjør at Norges bank etter all sannsynlighet kommer til å avlyse den planlagte renteøkningen ved neste rentemøte. (saken fortsetter under videoen)

Mer usikkerhet og frykt i markedet og festen er over

Selv ikke president Trump er ute av stand til å gjøre noe med hovedproblemet i den vestlige økonomien som er den stadig voksende offentlige og private gjeld.

I de siste ukene har frykten og usikkerheten i stadig større grad erstattet den optimisme som har preget aksjemarkedet siden november 2016. Stadig flere er i stand til å se at det er lite substans som underbygger den børsoppgang som har vært, og den tunge realitet er og forblir at oppgangen de siste årene i stor grad har vært bygd på tro på troen og stadig økende gjeld. Selv president Trump er ikke i stand til å løse det grunnleggende problemet i økonomien som er den økende mengden av offentlig og privat gjeld. Den enorme gjelden ligger som en tikkende og udetonert bombe som før eller siden vil eksplodere i et gigantisk kollaps. Den usikkerhet vi nå ser bre om seg blant investorene er ikke gode nyheter for president Trumps eventuelle gjenvalg i 2020.

Hittil har kan kunne peke på den gode økonomiske veksten som vi har sett de siste tre årene, men handelskrig med Kina, usikkerhet med Iran og krisen i Hong Kong kaster lange skygger over stemningen i aksjemarkedet. En stemning Det Hvite Hus bør ta på ramme alvor og stemningen kan kanskje snu dersom man klarer å stanse handelskrigen med Kina. Dersom presidenten klarer å hale i land en god avtale med Kina og handelskrigen blir avlyst, vil det kunne skape en ny optimisme og vekst i aksjemarkedet. Dersom ikke det lykkes og dersom krisen med Iran ikke løses, står verden foran en ny økonomisk nedtur som kan bli verre enn finanskrisen i 2008. Analysen om den kommende nedgangen er ikke basert på Shemitah eller lignende teorier, men på de grunnleggende økonomiske indikatorene og usikkerhet på grunn av handelskrigen med Kina, en hard Brexit i Storbritannia og krisen i Hong Kong og den persiske gulf. Den eneste veien president Trump nå må gå, er i tette forhandlinger med Kina for å få på plass en handelsavtale som kan få slutt på handelskrigen og skape fornyet optimisme. Spår massivt krasj i 2019 eller 2020

Har advart lenge om usikkerheten og mer gjeld vil ikke løse problemet men skape større kriser og nedturer.

En som har advart lenge om hva som er i ferd med å bli utløst er Gregory Mannarino i Traders Choice. Mannarino har lenge pekt på de dystre trendene i obligasjonsmarkedet og advart om at vi lenge har kunnet se “skriften på veggen”. I en rekke videoer har Mannarino pekt på gjeldsmarkedet og de stadig synkende rentene i statsgaranterte amerikanske kortsiktige og langsiktige obligasjoner. I sin siste video lagt ut etter dagens dramatiske kursfall, forteller Mannarino hva som er i ferd med å skje. Selv ikke Donald Trump er i stand til å forhindre hva som kommer. En avtale med Kina vil kanhende utsette det kommende krasjet noe fordi det vil skape en viss ny optimisme i markedet. Akkurat nå er vi på vei mot et økonomisk stormvær vi ikke har sett siden 1987.

Tekst: Kjell Andersen

 

3 tanker om “USAs økonomi på vei mot resesjon -aksjemarkedet i angst og nedtelling til økonomisk kollaps

  1. Dette er en normal korreksjon. Siden Trump ble president har Dow Jones steget 42% selv etter siste dagers korreksjon. Vi hadde en korreksjon fra ATH i fjor høst der indeksen falt 18% fra oktober til desember. Siden bunnen i korreksjonen i desember i fjor har den steget selv etter siste dagers korreksjon med nesten 14% I fjor høst kom samme spådommer fra msm og venstreeliter om at nå var helvete løs og det var Trump sin skyld. Men de måtte bite i seg ordene. Indeksene i USA har aldri tidligere satt flere ATH nivåer siden Trump ble president. Venstrebermen spådde økonomisk kollaps av episke dimensjoner om Trump ble president. Men de har alle tatt feil og burde ligge i skammekroken. Selvsagt kan det komme et større tilbakeslag på børsene som kan påvirke økonomien. Men det har også vært stor økonomisk vekst i USA siden Trump kom til makten og det har blitt skapt 6 millioner nye jobber, mer enn hele Norges befolkning.

    • Jeg håper du har rett. Likevel må jeg si at dette er et korthus. Hva skjer når tilliten til markedet og valutaen blir borte? Det jeg ser for meg er flere rentekutt i USA i løpet av høsten. Man må gjøre alt for at skuta skal holdes flytende.
      Her i Norge vil nok renten neppe stige i høst.
      Det viktigste grepet som president Trump kan bidra med, er å få en avtale med Kina.
      Det vil skape en viss optimisme igjen, selv om jeg ikke klarer å se en reell substans for oppgangen.
      Det å låne seg ut av krisene -som man gjør nå over store deler av kloden, er ikke bærekraftig. En rekke land opererer med nullrente og i Danmark kan folk få lån til 0.5 prosent rente.

  2. Det er den bunnfalske kristenheten og dens religiøse rivaler worldwide som ganske snart kan vente seg verdenshistoriens største korreksjon – nemlig det bibelsk profeterte forbudet mot all religiøs praksis fremmet av en samlet sekulær verden i FN.

    Dette er innledningen til “den store trengsel” Bibelen skriver om og som kulminerer i Harmageddon – Jehovah Guds og Kristi oppgjør med en ulydig menneskehet.

    Ingen mennesker skal delta i dette siste slaget. Sanne kristne “skal bare stå stille og se Jehovahs frelse”.Frem til det hele begynner har alle mennesker anledning til å stille seg på Guds og Kristi side. Men straks det hele har startet finnes ikke lenger noe håp om frelse for uinnvidde. “Den dagen vil jeg ikke høre bønner, sier Jehovah hærskarenes Gud”.

    Velg derfor IDAG hvem DU vil tjene. Jeg og mitt hus vil tjene Jehovah Gud og Hans sønn Kristus. Lykke til med DITT valg!

    4
    1

Det er stengt for kommentarer.