Obligasjonsmarkedet i panikk, -Michael Snyder ser økt rente, resesjon og mulig børskrakk

michael-snyder-pic“Etter valget av Donald Trump har de amerikanske aksjebørsene hatt gode dager, mens obligasjonsmarkedet har gått på sin største smell på 15 år. De internasjonale investorene i obligasjoner har siden 8 november da Trump ble valgt til president måtte se at trillioner av dollar har gått tapt og analytikere mener at vi kan stå foran tøffe dager i ukene som kommer. Den generelle konsensus blant investorer er at en Trump administrasjon vil innebære langt høyere inflasjon og som resultat har investorer nå begynt å kreve høyere rente,” skriver Michael Snyder som mener at vi nå blir satt opp for kraftige rentehopp, økonomisk resesjon og litt lenger ned langs veien ett større krasj i aksjemarkedet.

bond-krasjDessverre for oss alle, historien viser at høyere rente alltid fører til en økonomisk nedtur, og dette er selvfølgelig naturlig da den økonomiske aktiviteten dempes når det blir dyrere å låne penger. Obama administrasjonen har allerede gjort klar for at den neste presidenten vil få en større resesjon, men nå truer krasjet i obligasjonsmarkedet med at denne kan komme langt fortere. Michael Snyder som selv har skrevet boken “End Of The American Dream” er ikke den eneste som nå roper varsko om det som er i ferd med å skje i obligasjonsmarkedet. Mens Michael Snyder omtaler det pågående krasjet i obligasjonsmarkedet på det verste på 15 år, omtaler Michael Markowski i equities.com det hele som “The Post-Election Crash of Bonds” som har ført til gigantiske tap for investorer som har plassert store summer i obligasjoner. (Foto viser hvordan pilene peker nedover i obligasjonsmarkedet) Skal vi tro Michael Markowski vil det pågående krasjet i obligasjonsmarkedet også medføre økt sjanse for et krakk i aksjemarkedet

Økte rente er dårlig nytt

For de som ikke er helt kjent med obligasjonsmarkedet er det slik at når rentene går opp så går prisene på obligasjoner ned, og når prisene på obligasjoner faller er det dårlig nytt for den økonomiske veksten, og derfor ønsker vi generelt ikke høyere rente. Dessverre har renten vært på vei opp de siste to ukene og renten på en 10 års obligasjon har steget et helt prosentpoeng siden juli.  Den såkalte 10 års renten på US Treasury nådde fredag 2,34 prosent, noe som er det høyeste siden desember 2015 og den er opp 66 basispunkter siden valgdagen. Det faktum at rentene i markedet peker oppover illustrerer også at vi vil få en renteøkning allerede i desember, tror Snyder. Økt rente er dårlig nytt for amerikanske husholdninger som aldri har vært mer gjeldstynget enn nå. Etter 8 år med Obama hvor flere har måttet ta til takke med to eller tre dårlig betalte deltidsstillinger, er det mange amerikanere som lever helt på grensen og mange vil tippe over selv med en liten renteøkning på boliger. Rentene på boliglån, rentene på billån og kredittkort renten vil selvfølgelig også bli påvirket av at det blir dyrere å låne penger. Både i USA som her hjemme er det mange som finansierer gamle lån med nye lån, og bare en liten renteøkning vil sende mange utfor stupet. De som likevel skulle klare sine låneforpliktelser vil likevel bruke en større andel av inntekten på gjeld og dermed blir det mindre på forbruk og innkjøp, noe som igjen vil senke etterspørselen og dermed kjøle ned økonomien, skriver Snyder som mener at krasjet i obligasjonsmarkedet kan smitte over i aksjemarkedet.