Netanyahu vil straffe Hamas over drapene av de tre guttene

Den israelske opinionen vil neppe bli fornøyd med en ny halvgjort jobb ala operasjon “Pillar Of Defence” slik som i november 2012

missing-teensDen brutale kidnappingen og drapene på de tre israelske guttene Eyal Yifrach (19), Naftali Frankel (16) og Gilad Shaar (16) var neppe et smart trekk av Hamas og de terrorister som stod bak ugjerningen mot de tre. En rekke politiske ledere har i klare ordlag fordømt ugjerningen som var kaldblodige drap. I følge Israel er terrorgruppen Hamas ansvarlig for kidnappingen og drapene på de tre guttene og Hamas vil komme til å betale en høy pris, sa Netanyahu mandag kveld ved åpningen av et hastemøte med sikkerhetskabinettet i den israelske regjeringen. Kabinettet var samlet for å avgjore hvordan man skal reagere på drapene. Israel kjenner navnene til dem som står bak og en større militæroperasjon mot Gazastripen for å knuse Hamas burde være det eneste farbare alternativet for den israelske regjering.

Terrorismens stygge ansikt har igjen utøst ungt jødisk blod. Etter 18 dager intens søk
killerskunne Israel mandag konstatere at bestrebelsene og håpet om å få de tre tilbake i live å var knust, og nyheten om at de tre døde guttene var funnet har etterlatt en hel nasjon i sorg og sinne. (Bildet viser de to terroristene som skal stå bak de bastialske drapene) Mange hadde helt til det siste håpet at guttene skulle bli funnet i live. At Israel kommer til å reagere sterkt mot Hamas på drapene på de tre guttene samt for de massive palestinske rakettangrepene er både forståelig og nødvendig. Selv norske kommentatorer som tradisjonelt sett er kritiske til Israel vil ha en viss forståelse for at Israel nå har et akutt behov av å markere at kidnappingen og drapene på tre sivile tenåringer er en avskyelig handling det må reageres på, også militært. De kaldblodige drapene på de tre guttene gir også Netanyahu regjeringen betydelig politisk kapital som gjør at Obama administrasjonen neppe vil skrike for høyt dersom Israel gjennomfører en omfattende militæraksjon mot Hamas. En av de tre guttene var også amerikansk borger med dobbelt statsborgerskap, så blant amerikanerne vil det være en stor forståelse for en israelsk gjengjeldelse.

Fra sorg til vrede

sadnessDet er en samlet nasjon som nå i kveld sørger over tapene av tre unge liv og i kveld har tusener hver samlet i Tel-Aviv, utenfor de pårørende hjem og det offisielle Israel befinner seg nå i dyp sorg. Unge og eldre står sammen i sorgen og utrykker medfølelse og sympati med dem som er rammet. Samtidig brer også raseriet seg blant israelere, raseri over en terrororganisasjon som fryder seg over døde jøder og som ikke skyr noen midler for å skade og drepe jøder. Hamas som urokkelig har nektet å anerkjenne Israels rett til eksistens har ikke tatt på seg ansvaret, men når guttene ble kidnappet for 18 dager siden feiret de det hele med lovprisning og utdelelse av godteri og kake til barna. Drapene på de tre forteller historien om en feilslått og død fredsprosess som ikke har brakt annet enn terror, raketter og død til den jødiske nasjonen. “Sorgen vi i dag føler vil om dager bli vendt til et dypt sinne og hevnen vil måtte komme,” skriver flere i kommentarfeltene i israelske aviser. Mandag kveld var regjeringens sikkerhetskabinett samlet til krisemøte som ble avsluttet uten at man har bestemt hvordan man skal gjengjelde den palestinske grusomheten. I følge israelske medier skal sikkerhetskabinettet samles igjen i morgen for videre drøftelser og for å beslutte hva slags gjengjeldelse som vil komme.

Hamas skal straffes hardt

Det er lite sannsynlig at Israel vil komme til å gjennomføre sin gjengjeldelse før de tre er bibi2begravet og tiden frem til da vil bli brukt på å fatte nødvendige beslutninger. Drapene har gitt Israel et forholdsvis stort handlingsrom. Harald Stanghelle i Aftenposten setter ord på det:  “Nå er tiden kommet for et militært oppgjør som Netanyahu-regjeringen ikke har hatt politisk ryggdekning for tidligere. Knapt noen i Israel vil advare mot en slik utvikling. Obama-administrasjonen vil måtte se gjennom fingrene med det. Og protestene fra EU-kretser og andre vil bli møtt med kald avvisning – og henvisning til de brutale drapene på uskyldige tenåringer. Det har lenge vært spekulert i om en ny intifada er i ferd med å bryte ut. Det kan bli resultatet «Vi ønsker å gjøre Hamas-medlemskap til en inngangsbillett til helvete,» utbrøt økonomiminister Naftali Bennett etter kidnappingene. Andre snakker om å utrydde Hamas, mens statsminister Benjamin Netanyahu i går kveld forsikret om at «Hamas skal betale dyrt for dette»

Hva slags straff Hamas skal få for denne ugjerningen vil vi finne ut av en av dagene og det er tvilsomt om det holder med tradisjonelle flyangrep for å ta ut underjordiske rakettramper eller typiske terrormål som blir bombet etter et rakettangrep. Den israelske opinionen vil neppe la seg tilfredsstille av tilbakeholdne israelske gjengjeldelser slik vi har sett i de siste ukene. Her må langt sterke lut til og blant mange er kravet en militæraksjon hvor målet må være å uskadeliggjøre Hamas og gjøre dem ute av stand til å fortsette terroren mot Israel. Sanne venner av Israel vil forstå at gjengjeldelser her er påkrevd og akkurat nå har Netanyahu ryggdekning til å gjennomføre en større utrenskning av Hamas og islamsk hellige krig.