Naftali Bennett med ultimatum til statsminister Netanyahu et døgn før fristen går ut

Hard press mot Netanyahu fra Bayit Yehudi (Jødiske Hjem) -Krever at Ayelet Shaked blir justisminister i Netanyahu’s koalisjonsregjering

bennett-2Bayit Yehudi (Jødiske Hjem) kom tirsdag kveld med et tydelig ultimatum som går ut på at partiet krever justisministerposten i en eventuell koalisjonsregjering. Det er i Naftali Bennett selv som vil kreve dette departementet, men partiets Knesset representant Ayelet Shaked som har mer enn 8 års fartstid innen politikk og styre. I følge Ynet er dette en absolutt betingelse og dersom denne ikke blir innfridd vil Jødiske Hjem gjøre som Avigdor Liberman og Yisrael Beitenu og takke nei til deltakelse i regjeringen. Etter at Avigdor Liberman i går takket nei og Bennett nå truer med å gjøre det samme, hersker det nå krisestemning i Likud. Siste frist for å få til en koalisjon er i onsdag kveld før midnatt, og Netanyahu har fra før brukt opp sin mulighet til å be om utsettelse.

Med 24 timer igjen til deadline er det lite som tyder på at Netanyahu har det nødvendige netanyahu-ferdigflertallet for å få på plass en styringsdyktig regjering innen fristen onsdag kveld. Mandag forsvant 6 mandater da Avigdor Liberman hoppet av, og uten en avtale med Naftali Bennett og jødiske hjem har ikke Netanyahu det nødvendige flertallet i Knesset til å danne regjering. Med andre ord ble dette langt mer dramatisk enn både Netanyahu og Likud hadde forestilt seg under seiersrusen natt til 18 mars da Likud kunne konstatere solid fremgang. Partiene har helt siden da forhandlet om hvem som fikk hva -og Bennett har flere ganger under denne prosessen uttalt at han føler at statsministeren har ignorert hans parti for å få Kulanu og de religiøse partiene inn i koalisjonen. Tirsdag kveld framsatte Bennett tydelige krav til statsministeren at han selv enten kunne tenke seg posten som utenriksminister eller forsvarsminister og hans kollega  Ayelet Shaked skulle få en fremtredende plass i regjeringen. Ynet skriver i kveld at det er justisministerposten som er aktuell for Shaked. Med andre ord står vi foran en virkelig thriller i israelsk politikk de neste 24 timene.